background img
banner
banner

Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία τουριστικής μαρίνας στην Αιγιάλεια

-Γράφει η Δήμητρα Γεωρ. Αρβανίτη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Προπονήτρια Ιστιοπλοϊας, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Αιγιάλειας με τον συνδυασμό «Αιγιάλεια Προορισμός» του Κώστα Σπηλιόπουλου-

Η Ελλάδα έχει μία μακρά και πλούσια ιστορία και πολιτισμό, αλλά κι ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Οι παραλίες της χώρας είναι από τις ομορφότερες στον κόσμο και αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Η δημιουργία μαρίνας σε μία παραθαλάσσια πόλη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την τουριστική της αξιοποίηση. Μία μαρίνα προσφέρει μία σειρά από πλεονεκτήματα , όπως:

♦ Προσφέρει ασφαλές και οργανωμένο χώρο για την υποδοχή σκαφών αναψυχής.
♦ Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της ναυτιλίας και του τουρισμού.
♦ Προσελκύει επισκέπτες .
♦ Αναβαθμίζει την εικόνα της πόλης και την καθιστά πιο ελκυστική για τους επισκέπτες.
♦ Αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό ( στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα κι άλλες τουριστικές επιχειρήσεις).
♦ Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας .

Φαίνεται όμως πως και σε αυτήν την περίπτωση δεν «εκμεταλλευόμαστε» το πρωταρχικό έσοδο της χώρας μας, τον Τουρισμό, που είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, αλλά υστερούμε σε υποδομές!!!

Από τους 168 τουριστικούς λιμένες που έχουν χωροθετηθεί με το νόμο 2160/1993, μόνο οι 37 λειτουργούν…

Τα έσοδα που χάνουμε από ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ιταλία, Κροατία, Τουρκία είναι πολύ μεγάλα.

Ο θαλάσσιος τουρισμός περιλαμβάνει μια ποικιλία από δραστηριότητες στον θαλάσσιο χώρο και στις ακτές ( από καταδυτικό και αλιευτικό τουρισμό, μέχρι κρουαζιέρα , yachting και ιστιοπλοΐα ).

Η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη των mega yachts (3η δύναμη παγκοσμίως) και γενικά των σκαφών αναψυχής. Οι θέσεις ελλιμενισμού καλύπτουν κάτω από το μισό των σκαφών που ήδη υπάρχουν, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται ούτε να λαμβάνουν τις αντίστοιχες παροχές αυτών, γεγονός που δεν είναι προς όφελος κανενός.

Για τον λόγο αυτό είναι επιτακτική η δημιουργία μίας μαρίνας στην περιοχή της Αιγιάλειας για τους παρακάτω λόγους:
♦ Ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου και αναβάθμιση όλης της περιοχής, αφού με την προσέγγιση των σκαφών θα πάρει ζωή και περαιτέρω αξία η Αιγιάλεια, σε συνεργασία και με άλλους φορείς και επιχειρήσεις, όπως τα ξενοδοχεία που θα δουλέψουν όταν αναπτυχθεί η παραλιακή ζώνη και γίνει η ανάπλαση αυτής. Η σύνδεση με την ευρύτερη Αιγιάλεια (ορεινή Ανατολική και Δυτική με τα αντίστοιχα είδη τουρισμού ).
♦ Από την περιοχή του Ιονίου (την Λευκάδα και την Πρέβεζα που υπάρχουν οργανωμένες Μαρίνες) μέχρι το Αιγαίο , η πρώτη οργανωμένη μαρίνα βρίσκεται στον Σαρωνικό!!!!!! Όλα αυτά τα σκάφη λοιπόν που περνούν τον Κορινθιακό δεν έχουν ένα μέρος για ελλιμενισμό , ανεφοδιασμό και προφύλαξη από τους καιρούς. Μία οργανωμένη μαρίνα διαθέτει νερό, ρεύμα, καύσιμα, αποδυτήρια και ντους, σούπερ μάρκετ , εστιατόριο και καφέ. Όλα αυτά προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας στους κατοίκους της Αιγιάλειας.
♦ Στην θέση που πρόκειται να δημιουργηθεί η μαρίνα ( από το νέο λιμάνι μέχρι τον φάρο, στον χώρο της Χαρτοποιίας ) μπορούν να δημιουργηθούν τουριστικοί, πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι , αξιοποιώντας το θαυμάσιο αυτό κομμάτι του Αιγίου προς όφελος όλων ( τουριστών και κατοίκων ).
♦ Μία μαρίνα είναι πόλος έλξης υψηλής ποιότητας τουρισμού .

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Ένα συναρπαστικό άθλημα , που έχει να κάνει με τα στοιχεία της φύσης, τον αέρα , τα κύματα, τα ρεύματα, τα σύννεφα, τη μορφολογία της ευρύτερης περιοχής , όπου ποτέ δεν είναι ίδια άρα και οι συνθήκες που κάνουμε ιστιοπλοΐα πάντοτε μοναδικές.

Με διαφορετικές κατηγορίες σκαφών, ανάλογα σε ποιους απευθυνόμαστε:

Ολυμπιακές κατηγορίες, ανοιχτής θαλάσσης και για ΑΜΕΑ.

Ο μοναδικός κόλπος του Αιγίου, στη θέση που βρίσκεται, ενδείκνυται για την ανάπτυξη και διοργάνωση ιστιοπλοϊκών αγώνων.

Κι αυτό γιατί είναι προσήνεμος σε όλες τις κατευθύνσεις των ανέμων, άρα μπορούμε να πλεύσουμε με διαφορετικές συνθήκες κυμάτων κι έντασης ανέμων.

 

Από την άλλη μεριά , είναι υπήνεμο και προστατευμένο το λιμανάκι του Ναυταθλητικού Ομίλου Αιγίου( ΝΟΑ) στη Μυρτιά , άρα υπάρχει ασφαλής πρόσβαση στη θάλασσα.

Η θέση της πόλης του Αιγίου που βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της Ελλάδας την καθιστά τουριστικά πλεονεκτική ! Άρα μπορούν να παρευρεθούν αθλητές από όλη τη χώρα εύκολα σε Πανελλήνιο επίπεδο και σε Διεθνές , έχοντας δίπλα μας το λιμάνι της Πάτρας (35χλμ) και το αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος (200χλμ) !!!

Όπως λοιπόν στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί Πανελλήνιοι ιστιοπλοϊκοί αγώνες με επιτυχία στην πόλη μας, με την δημιουργία της Μαρίνας θέτουμε τη βάση για σημαντικούς διεθνείς αγώνες , με σημαντικά και ποικίλα οφέλη στην ευρύτερη περιοχή μας….

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑΣ ΑΜΕΑ

Ένα project μοναδικό, ιδιαίτερο και ανθρώπινο, παρέχοντας την αίσθηση της Ελευθερίας σε αυτά τα άτομα όταν βρίσκονται μέσα στο σκάφος.

Σε μία περιοχή που μπορεί να έχει όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που προαναφέραμε έχοντας δημιουργήσει μία πόλη φιλική και προσβάσιμη από τα ΑΜΕΑ. Μπορούμε να καθιερώσουμε ένα διεθνές κέντρο προπόνησης και αγώνων Ιστιοπλοίας ΑΜΕΑ. ( Η δυνατότητα υπάρχει).

ΑΓΏΝΕΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ

Στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας και του Κορινθιακού κόλπου, με ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες, λόγω των αντικριστών ψηλών βουνών που περικλύουν τον Κορινθιακό και του στενού περάσματος .

Η ομορφιά και η οπτική της περιοχής μέσα από την θάλασσα αλλάζει πολύ την αντίληψη που έχουμε για ένα μέρος . Αναδεικνύονται εικόνες από το παραλιακό μέτωπο μέχρι τα ορεινά κομμάτια και πτυχές που μπορούμε να προωθήσουμε!!!!!

Επίσης τα πληρώματα που πλαισιώνουν τα σκάφη, ερχόμενα από διάφορα μέρη της Ελλάδας ή του εξωτερικού , μπορούν συνεισφέρουν στον Τουρισμό σε όλους τους τομείς.

Μαζί με την εμπειρία και τις γνώσεις του κ. ΚΩΣΤΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, που από την πολυετή του θητεία σε υπουργία και στο πολιτικό προσκήνιο , μπορεί να φέρει εις πέρας τέτοια σημαντικά έργα – σταθμός για την περιοχή μας. Το σχέδιό μας της Αιγιάλεια Προορισμός , πλαισιωμένο από ανθρώπους εξαιρετικούς και γνώστες ο καθένας της ειδικότητάς τους μπορεί επιτέλους να πραγματοποιηθεί. Στόχος μας είναι να γίνει ο τόπος κόμβος τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης , αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας για ΟΛΟΥΣ!!!

Είναι καιρός να στοχεύσουμε ,να δουλέψουμε για να αναδείξουμε την περιοχή μας που έχει όλα να προσόντα να γίνει το καλύτερο παραθεριστικό , τουριστικό , κέντρο πολιτισμού και ανάπτυξης!!!!! Από έναν άνθρωπο που γνωρίζει την θάλασσα και τις καταστάσεις που την πλαισιώνουν, μετά από 20 χρόνια εμπειρίας σαν προπονήτρια και αθλήτρια ιστιοπλοΐας , ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για αγώνες και προσκομίζοντας τεράστιες εμπειρίες πάνω σε αυτά τα ζητήματα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr