background img
banner
banner

Πίεση των τιμών κυρίως σε κρέας και γαλακτοκομικά

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΩΣ… ΑΠΟΝΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ

Επί ποδός για πιθανές ανατιμήσεις σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενώ την προσοχή των καταναλωτών για πιθανά κρούσματα αισχροκέρδειας εφιστά, μέσω του Protionline.gr, το Περιφερειακό Παράρτημα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Οι κύριες επιπτώσεις όσον αφορά ελλείψεις σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αναμένονται μεσοπρόθεσμα -μετά το τέλος του έτους- ενώ, στα άμεσα προβλήματα, σύμφωνα και με τους γεωπόνους, είναι οι πιθανές μολύνσεις από ασθένειες που μπορεί να μεταφέρουν τα νεκρά ζώα.

Επιπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα

Πριν τον κορωνοϊό, σοφά όπως φάνηκε, είχε ειπωθεί πως «αν η Κίνα φταρνιστεί, η παγκόσμια οικονομία θα κρυώσει». Μετά την μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία, η τροφοδοσία ολόκληρης της Ελληνικής αγοράς με τρόφιμα, σιτηρά, φρούτα (πυρηνόκαρπα) αλλά και κρέας – γαλακτοκομικά, αναμένεται να «ασθενήσει». Χωρίς υπερβολές όμως σε ελλείψεις, για τις οποίες γίνεται λόγος αυτές τις μέρες κυρίως από μη ειδικούς… «Με βάση τις δορυφορικές κυρίως απεικονίσεις, από την κακοκαιρία DANIEL, φαίνεται ότι έχει υποστεί καταστροφή περίπου το 1/5 των εδαφών του Θεσσαλικού κάμπου. Είναι βέβαια πολύ νωρίς για να κάνουμε απολογισμό καταγραφής αλλά και για να μιλήσουμε για μια ανεπανόρθωτη καταστροφή. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι η Θεσσαλία παράγει το 5% από το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, γεγονός το οποίο από μόνο του παραπέμπει σε μια μεγάλη εθνική καταστροφή.

Ειδικότερα, εκτός από τα πυρηνόκαρπα τα οποία σε ποσοστό μεγάλο παράγονται στο κάμπο, είναι σημαντικό για τις επιπτώσεις να αξιολογηθεί το γεγονός ότι το 20% στο αιγοπρόβειο γάλα και το αγελαδινό παράγεται εκεί μαζί με το 50% περίπου της παραγωγής χοιρινού κρέατος αλλά και το 40% της βιομηχανικής ντομάτας. Σε αυτά τα είδη αναμένουμε κάποιες ανατιμήσεις αλλά πιο πολύ ίσως φαινόμενα αισχροκέρδειας τα οποία μπορεί ως Περιφέρεια να τα δούμε. Στα σκληρά σιτηρά η απώλεια είναι κυρίως σε επίπεδο καταστροφών σε αποθηκευτικούς χώρους. Μεσοπρόθεσμα, λόγω αυτής της απώλειας, θα δούμε κάποια αύξηση στις ζωοτροφές που θα επηρεάσει και προϊόντα που παράγονται στη Δυτική Ελλάδα αλλά και το ψωμί. Όχι πάντως άμεσα» αναφέρει ο Αναστάσιος Τσάκωνας, Γεωπόνος και Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

«Μπροστά σε νέα “υγειονομική βόμβα”»;

Τόσο το ΓΕΩΤΕΕ όσο και η Περιφέρεια βρίσκονται επί ποδός καθώς μια νέα πιθανή επιδημία από ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα χιλιάδες νεκρά ζώα. Ήδη η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Δ.Ε. ανακοίνωσε ότι η εταιρεία ‘KAFSIS’ που έχει αναλάβει για λογαριασμό της την περισυλλογή των νεκρών ζώων, θα παραχωρήσει τη χρήση φορτηγών της για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν για διαχείριση των νεκρών ζώων της πληγείσας, από τις φονικές πλημμύρες, Θεσσαλίας.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που βιώνει ο τόπος μας, λόγοι έκτακτης ανάγκης επιβάλλουν την διάθεση πόρων της Περιφέρειάς μας για την συνδρομή των πληττόμενων περιοχών, ώστε να αντιμετωπιστεί ο τεράστιος υγειονομικός κίνδυνος που έχει προκύψει. Το πρόγραμμα εξασφάλισης της ευζωίας στην Κτηνοτροφία που υλοποιεί η Π.Δ.Ε. στη Δυτική Ελλάδα, με άξονα την προστασία από πιθανές επιδημίες, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, θα συνδράμει στην οικεία Περιφέρεια προλαμβάνοντας μολυσματικές ασθένειες. Ως Πολιτεία βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού και, με αφορμή και τη μελέτη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής στην Π.Δ.Ε. -η οποία ήδη έχει λάβει ‘πράσινο φως’- γινόμαστε πλέον φύλακες της κοινωνίας και του τόπου μας με αντιπλημμυρικά έργα εκατομμυρίων ευρώ και έμφαση στην προστασία της παραγωγής μας» αναφέρει ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής.

Μακρά και επίπονη αναμένεται η ανάκαμψη…

«Ως Γεωπόνοι αλλά και ως Περιφέρεια, εκτός από τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουμε δηλώσει άμεσα διαθέσιμοι σε ότι χρειαστεί προκειμένου να στηριχτεί το οικείο Παράρτημα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδος. Προέχει η περισυλλογή για τα ζώα που είναι νεκρά καθώς πρόκειται μια βόμβα υγιεινής για τη χώρα μας. Εν συνεχεία θα πρέπει να δούμε την κατάσταση του κάμπου της Θεσσαλίας και για πόσο χρόνο η καταστροφή θα επηρεάσει τη γονιμότητα των εδαφών.
Υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο καθήκον, να αξιολογήσουμε τι βοήθεια θα χρειαστεί ώστε οι παραγωγοί να σηκώσουν κεφάλι και να καλλιεργήσουν και πάλι καθώς και οι κτηνοτρόφοι να στήσουν το ζωικό τους κεφαλαίο από την αρχή .
Να θυμίσω ότι ο ‘Ιανός’, προ τριετίας, είχε ‘κάψει’ το 1/3 της παραγωγής της ίδιας περιοχής και δεν ξέρουμε αν, όλοι όσοι είχαν σταθεί τότε στα πόδια τους, θα έχουν πάλι το κουράγιο. Στην Αρχαία Ολυμπία, μετά την καταστροφή του 2007 και τις φωτιές που είχαμε εκ νέου το 2021, η εγκατάλειψη είναι πλέον εμφανής! Ερήμωσαν περιοχές και στη θέση καλλιεργειών, στη Ζαχάρω για παράδειγμα, σήμερα υπάρχει μόνο δάσος» συμπληρώνει ο κ. Τσάκωνας.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr