background img
banner
banner

Προς επέκταση της τουριστικής σεζόν

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΡΟΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΕΝΩ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ, ΜΕΣΩ ΑΡΑΞΟΥ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΜΕΙΩΤΟΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ!

Αύξηση στην κίνηση αλλά και τους τζίρους για τις τουριστικές επιχειρήσεις της Αχαΐας με έμφαση τις παραλιακές περιοχές, έφερε το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου ενώ, παρά το «διάλειμμα» της κακοκαιρίας αυτών των ημερών, οι κρατήσεις ξένων τουριστών παραμένουν σταθερές έως και τις 23-24 του μήνα, το τελευταίο, ενιαίο, Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Όλα σχεδόν τα εποχικά τουριστικά καταλύματα στην Αχαΐα θα παραμείνουν ανοικτά έως και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου ενώ κάποια θα κρατήσουν διαθέσιμα δωμάτια έως και την Κυριακή 8 του μηνός Οκτωβρίου, ανήμερα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών όπου φαίνεται ότι θα «γραφεί ο επίλογος» της φετινής τουριστικής σεζόν.

Το αεροδρόμιο

Τα στοιχεία που μαρτυρούν την προοπτική επέκτασης της τουριστικής σεζόν έως και τις αρχές Οκτωβρίου έρχονται κατά βάση από το Αεροδρόμιο του Αράξου όπου, σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσεων της Υ.Π.Α., κατά το μήνα Σεπτέμβριο θα υποδεχθεί 91 πτήσεις εξωτερικού. Ο φετινός Σεπτέμβριος, με βάση τα στοιχεία, θα είναι κατ εξοχήν «διακοπο-μήνας» στη Δυτική Ελλάδα για τους ξένους τουρίστες. Το αεροδρόμιο «φούλαρε» τον Αύγουστο με 102 προγραμματισμένες πτήσεις από 10 χώρες και από 14 μεγάλα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Για το μήνα Σεπτέμβριο πολλοί ξένοι τουρίστες σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα ελκυστικά τουριστικά πακέτα στην Ελλάδα και τις πιο ελκυστικές τιμές στα καταλύματα που «επενδύουν» στην επέκταση της τουριστικής σεζόν, μέσα στο φθινόπωρο.

Από αυτή την Τρίτη που μας πέρασε 5 Σεπτεμβρίου, αλλά και κάθε Τρίτη, 12, 19, 26/9, στον Άραξο θα έχουμε9 τουριστικές πτήσεις τσάρτερ που είναι ένας πρώτος αριθμός ρεκόρ για όλο το φετινό καλοκαίρι.

Το κοντέρ θα είναι ψηλά και τις Παρασκευές με 7 ημερήσιες πτήσεις (34 μέσα στο μήνα με κορύφωση τις 8, 15 και 22/9/2023. Όσον αφορά τις Κυριακές, μέσα στο μήνα θα έχουμε 9 πτήσεις από Λετονία, Ισραήλ και Ζυρίχη (Αegean). Aλλες 16 πτήσεις θα γίνονται τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο.

Αφίξεις από δέκα χώρες

Το πλήρες πρόγραμμα πτώσεων, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου στον Άραξο προδιαθέτει ότι πάμε σε άφιξη μέσα στο μήνα, πάνω από 20.000 τουριστών.

Πρωταγωνιστές στις αφίξεις και αυτό το μήνα θα είναι οι Γερμανοί. Συνολικά από, Ντίσελντορφ, Φραγκφούρτη, Μόναχο, Ανόβερο και Στουτγάρδη (TUILFY), θα πραγματοποιηθούν 29 πτήσεις , αριθμός ρεκόρ αφίξεων από τα πέντε μεγάλα αεροδρόμια της Γερμανίας στον Άραξο. Ακολουθούν για τον Σεπτέμβριο οι Πολωνοί με 17 πτήσεις από Βαρσοβία αλλά και μέσω Κροατίας, από δύο αεροπορικές εταιρείες, RYANAIR, ENTERAIR. Προγραμματισμένες πτήσεις για το μήνα Σεπτέμβριο θα έχουμε και από Βέλγιο (Βρυξέλλες), Ρουμανία (Τιμισοάρα), Ισραήλ (Τελ Αβίδ), Αυστρία (Βιέννη), Τσεχία (Πράγα), Σλοβακία (Μπρατισλάβα), Ιταλία (Μιλάνο) και βέβαια τη Λιθουανία (Βίλνιους).

Το αεροδρόμιο του Αράξου από τις αρχές Μαΐου έως και τον Αύγουστο, έχει υποδεχθεί 100 χιλιάδες τουρίστες πετώντας, με ρυθμούς αύξησης, σε σχέση με το 2022, πάνω από 20%!
Με βάση τα στοιχεία της ΥΠΑ, το 2023 θα είναι έτος των ρεκόρ με τον Άραξο, κοντά στο ύψος των αφίξεων προ της πανδημίας (2019). Ήδη το καλοκαίρι, με το Σεπτέμβριο θα «τρέχει» με πάνω 130 χιλιάδες αφίξεις ενώ στο σύνολο της χρονιάς, με τον Οκτώβριο, ο πήχης ανεβαίνει στις 150.000 τουριστικές αφίξεις!

Τα κέρδη των ξενοδόχων

«Για μετά τις 24 του μήνα κρατάμε μικρό καλάθι καθώς το πρόγραμμα πτήσεων βαίνει μειούμενο. Μέσα στον Οκτώβριο οι ροές περιορίζονται στη Γερμανική αγορά με σημείο αναφοράς τα μεγάλα resort καταλύματα στην Ηλεία.

Πάντως, έως και τα τέλη σχεδόν του μήνα, τα εποχικά καταλύματα στο νομό, με έμφαση την περιοχή από τα Καμίνια της Πάτρας έως και τη Δυτική Αχαΐα αλλά και ανατολικά, από το Αίγιο έως και την Ακράτα, έχουν αρκετές κρατήσεις οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο εισερχόμενο τουρισμό, μέσω Αράξου αλλά και οδικώς.
Το φετινό καλοκαίρι, μετά τις αρχές Ιουλίου και για όσο είχαμε και τον εγχώριο τουρισμό, τις 27 Αυγούστου, καταγράφουμε ήδη μια αύξηση στην κίνηση και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, της τάξης του 10% σε σχέση με το 2022» επισημαίνει στο Protionline.gr ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Αχαΐας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr