background img
banner
banner

Λεπτές ισορροπίες κρίνουν τη νέα θητεία…

ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΙΟ «ΦΙΛΙΚΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ», ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ –Η ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Στην Αθήνα μεταφέρονται οι διαβουλεύσεις για κομβικά ζητήματα λειτουργίας των δήμων με τις διεργασίες σε επίπεδο δημάρχων της Αχαΐας να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα με στόχο τη διαμόρφωση μιας όσο πιο ευρείας ατζέντας αιτημάτων προς την κυβέρνηση για τη λειτουργία και τα οικονομικά των δήμων, από την 1η 1ου 2024. Ήδη συμπληρώθηκε 15ήμερο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι συσχετισμοί έχουν σχεδόν ξεκαθαρίσει με μια πλειοψηφία υπέρ της κυβέρνησης στη νέα ΚΕΔΕ, γεγονός το οποίο επιβάλει μια σωστή διαχείριση όλων των ανοικτών θεμάτων, ιδιαίτερα στο οικονομικό.

Η ΚΕΔΕ επανέρχεται αύριο στην Αθήνα παρουσία τριών δημάρχων της Αχαΐας για να συζητήσει

< προσωρινή αναβολή στην εφαρμογή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση των Νομικών Προσώπων των δήμων και

< διατάξεων που περιλαμβάνει η αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ, που αφορούν μεταξύ άλλων αξιολόγηση των ΟΤΑ με δείκτες απόδοσης, δημόσια λογοδοσία, αλλάς στον ορισμό των αντιδημάρχων και αλλαγές στις επιτροπές των δήμων

Την περασμένη εβδομάδα η Περιφερειακή Ένωση Δημάρχων αποφάσισε να «κατέβει» στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με «σκληρή γραμμή», που ζητά «πάγωμα», για ένα χρόνο, της απόφασης για κατάργηση Νομικών Προσώπων, Οργανισμών και Σχολικών Επιτροπών των δήμων.

Η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει διατήρηση ενός Νομικού Προσώπου ανά ΟΤΑ, τον ορισμό αντιδημάρχου αρμόδιου για τις συγχωνεύσεις και επιπλέον προσλήψεις συμβούλων.

Οι διεργασίες για το ζήτημα συνεχίζονται χωρίς να είναι γνωστό αν μπορεί να «σπάσει» το «μέτωπο» που ζητά να μεταφερθεί το θέμα αυτό σε νέα επεξεργασία -αφού περάσει όμως «εύλογος χρόνος» μέσα στο 2024- έχουν ενημερωθεί και αναλάβει καθήκοντα οι νέοι δήμαρχοι…

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι ΟΤΑ μπαίνουν και στο πλαίσιο της καθολικής αξιολόγησης στον δημόσιο. Καθιερώνονται επίσης δείκτες ποιότητας των επιδόσεων και η δημόσια λογοδοσία, με ανοικτή μηνιαία συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων.

Σύμφωνα επίσης με το νέο σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ, οι άμισθοι αντιδήμαρχοι δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 1/3 του σχήματος, με την ΚΕΔΕ να ζητά να παραμείνουν τουλάχιστο στο 1/3 και όχι να μειωθούν.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει ότι θα επαναφέρει τον ορισμό των αντιδημάρχων αποκλειστικά από την παράταξη του δημάρχου, ορίζει απόλυτη πλειοψηφία δημοτικού συμβουλίου ως προϋπόθεση για την έγκριση της συζήτησης θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης ενώ καταργεί την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Δρόμοι, ΚΑΠ και ΣΑΤΑ

«Μέτωπο δημάρχων» συγκροτείται και σε σχέση με τη μεταφορά της αρμοδιότητας καθαριότητας του οδικού δικτύου των παράπλευρων δρόμων που ανήκουν σε Υπουργείο Υποδομών και της Περιφέρεια, με τους δημάρχους του νομού να τονίζουν στην απόφασή τους -στα πλαίσια της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος- ότι «πρέπει να διασφαλιστεί η μεταφορά στους δήμους, των ανάλογων πόρων, προσωπικού και τεχνικού εξοπλισμού».

Οι δήμαρχοι της Αχαΐας που θα είναι παρόντες κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. αύριο Τετάρτη 1-11-2023, πιέζουν την ΚΕΔΕ να μην αποδεχθεί εκ νέου αρμοδιότητες χωρίς αύξηση της ροής χρηματοδοτήσεων εκ μέρους του κρατικού προϋπολογισμού.

Το θέμα της κατανομής ΚΑΠ και ΣΑΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό επίσης αναμένεται να κυριαρχήσει στη συζήτηση καθώς πολλοί δήμοι, ιδιαίτερα οι ορεινοί και μειονεκτικοί, ζητούν αυξημένους πόρους ενώ οι «μητροπολιτικοί δήμοι» ζητούν να μην ανατραπούν ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί εδώ και μια 10ετία, στην κατανομή με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.

Η πρόσφατη καταστροφή στη Θεσσαλία έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον πολύ σημαντικές επιφυλάξεις, από πλευράς των δημάρχων σε όλη τη χώρα, σχετικά με την τήρηση σειράς από δικονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση…

Τι λένε οι δήμαρχοι της Αχαΐας

Σύμφωνa με συνεργάτη του Δημήτρη Καλογερόπουλου, «η Δημοτική αρχή Αιγιαλείας συντάσσεται με το ομόφωνο ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων Δυτικής Ελλάδας, με αίτημα να ζητηθούν από την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο α) η επανεξέταση της κατάργησης Νομικών Προσώπων και β) η κατανομή επαρκών και αναλογούντων πόρων σε σχέση με τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους Δήμους».

Στην Πάτρα, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, μετά το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ Δυτικής Ελλάδος, ανακοίνωσε ότι προσέρχεται στην ΚΕΔΕ με αίτημα να μην καταργηθούν ο Οργανισμός του Καρναβαλιού της Πάτρας και η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ.

«Επιχειρείται να θεσμοθετηθεί ειδική μηνιαία συνεδρίαση απολογισμού της Δημοτικής αρχής. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή… Δεν είναι ‘περιφερόμενος θίασος’ το Δημοτικό Συμβούλιο» σχολιάζει δεικτικά ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος της ΠΕΔ Θανάσης Παπαδόπουλος για το νέο σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ, επισημαίνοντας ακόμη, όσον αφορά τους «δείκτες απόδοσης», ότι πρόκειται για διάταξη «επικοινωνιακού χαρακτήρα».


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr