background img
banner
banner

Οι μικρές κοινωνίες ψηφίζουν δήμαρχο…

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΠΟ… ΚΟΥΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΡΚΕΤΕΣ ΘΗΤΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΗΔΗ ΓΙΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ ΚΑΙ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ – ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟΧΗΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2023, ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Στο Δήμο Πατρέων σημειώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σε επίπεδο Νομού Αχαΐας τόσο κατά τον Α’ Γύρο των δημοτικών εκλογών της Κυριακής 8 Οκτωβρίου όσο και κατά τον επαναληπτικό, τηςΚυριακής 15 του μηνός.

Πιο συγκεκριμένα, η αποχή στην Πάτρα την πρώτη Κυριακή έφρασε το 45,85%, ακολούθησαν τα Καλάβρυτα με 42,47% αποχής και το Αίγιο (Αιγιάλεια) με 41,92%.
Στην Πάτρα κατά το Β Γύρο των δημοτικών εκλογών έφτασε το 55,58% ποσοστό εξαιρετικά υψηλό, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά αυτό των Καλαβρύτων που είχε 57,46% στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.

Στην Πάτρα δεν προσήλθαν στην κάλπη την Κυριακή 15 του μηνός κοντά στους 100 χιλιάδες πολίτες (94.104 άτομα) πολλοί από τους οποίους φαίνεται ότι είναι και κεντροαριστερής προέλευσης! Στην Πάτρα η μεγαλύτερη συμμετοχή το 2023 ήταν στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου (68% περίπου) όπου προσήλθαν 41.562 άτομα από αυτούς που δεν ψήφισαν την περασμένη Κυριακή για δήμαρχο!

Συμμετοχή στις δημοτικές

Στην άλλη πλευρά, ποσοστό υψηλής συμμετοχής στις εκλογές χαρακτηρίζεται το 29,79% της αποχής στη Δυτική Αχαΐα κατά τον Α’ Γύρο των δημοτικών εκλογών της Κυριακής 8 Οκτωβρίου και ακόμη περισσότερο στον Ερύμανθο όπου η αποχή στις 8-10-2023 ήταν μόλις 23,96%.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες του Β’ Γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας με ποσοστό 57,79% ήταν η 2η μεγαλύτερη σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, λόγω της κρισιμότητας της αναμέτρησης μεταξύ των κ.κ. Αλεξόπουλου και Μυλωνά.

Ειδικότερα μάλιστα για τον Ερύμανθο, η αποχή κατά τον Α΄ Γύρο των δημοτικών εκλογών ήταν μικρότερη και από το 2019 (24,52%) όσο και από τις εθνικές εκλογές που προηγήθηκαν (32,07% το Μάιο και 43,64% τον Ιούνιο) δείγμα της κρισιμότητας της αναμέτρησης μεταξύ των δύο αντιπάλων Θεόδωρου Μπαρή και Διαμαντή Κανελλόπουλου.

Η συμμέτοχη του 76% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους στον Ερύμανθο, έναντι μόλις του 56% περίπου που είχαν ψηφίσει στις τελευταίες εθνικές εκλογές (20 μονάδες πάνω η συμμετοχή) είναι δείγμα του ενδιαφέροντος που υπάρχει στις τοπικές κοινωνίες για τα αυτοδιοικητικά αλλά και του γεγονότος ότι ένας στους 10 περίπου, φίλος, συγγενής, γείτονας, ήταν υποψήφιος!

 

Αίγιο, Καλάβρυτα

Στην Αιγιάλεια η αποχή κατά τον Α’ Γύρο των δημοτικών εκλογών (41,92%) ήταν μεγαλύτερη από αυτή του 2019 (38,39%) ενώ κατά την περασμένη Κυριακή του Β’ Γύρου ήταν ίδια με το 2019 (52% περίπου). Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην Αιγιάλεια κατά τις πέντε εκλογικές αναμετρήσεις του 2023 είχαμε το Μάιο (60% περίπου), κατά τις εθνικές εκλογές στις οποίες επικράτησε η ΝΔ.
Σε αντίθεση με τις τοπικές εκλογές για το δήμο, αποχή στα Καλάβρυτα είχαμε και στις δύο βουλευτικές εκλογές, του Μαΐου (49,67%) και του Ιουνίου (57,46%). Το 43% περίπου της συμμετοχής στα Καλάβρυτα κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είναι η μικρότερη σε όλους τους δήμους της Αχαΐας, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2023.
Στα Καλάβρυτα η αποχή σε αυτές τις δημοτικές εκλογές ήταν αυξημένη, ελαφρώς όμως σε σχέση με το 2019. Παρά το γεγονός ότι η επανεκλογή του Θανάση Παπαδόπουλου ήταν πιθανή, ο κόσμος έσπευσε, και οι ετεροδημότες, για να εκλέξουν δημοτικό σύμβουλο, πρόεδρο και τοπικό συμβούλιο, μεταξύ των πολλών φίλων και συγγενών βέβαια…

Τα ρεκόρ, ποιοι δεν επανεξελέγησαν

Το ποσοστό 71,2% της επανεκλογής του Θανάση Παπαδόπουλου στα Καλάβρυτα είναι το υψηλότερο ποσοστό που έλαβε υποψήφιος σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.
Την πρώτη 5αδα των δημάρχων με τα υψηλοτέρα ποσοστά αποδοχής στην αυτοδιοικητική κάλπη συμπληρώνουν οι Ιωάννης Λέντζας στην Ανδραβίδα (69,15%), Ιωάννης Τριανταφυλλάκης στο Ξηρόμερο (62,72%), Τουρουνίδης Σάκης στην Αμφιλοχία (56,37%) και Σπύρος Κωσνταντάρας στο Θέρμο (56,26%).
Δήμαρχοι που επανεξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών στη Δυτική Ελλάδα είναι 8, εκτός από τους Θ. Παπαδόπουλο και Θ. Μπαρή, ο Γιώργος Παπαναστασίου, δήμαρχος Αγρινίου με ποσοστό 49,02%, ο Βασίλης Γκίζας στη Ναυπακτία, με ποσοστό 48,82% και οι κ.κ. Κωνσταντάρας, Τριανταφυλλάκης, Λέντζας καθώς και ο Διονύσιος Μπαλιούκος δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, με ποσοστό 55,18%.

Δήμαρχοι με… θητείες στην πλάτη

Δεκαεννιά φορές συνολικά έχουν νικήσει σε δημοτικές εκλογές (στους παλαιού δήμους του πρώτου προγράμματος υποχρεωτικών συνενώσεων «Ι. Καποδίστριας» και τους νέους δήμους του προγράμματος «Καλλικράτης») οι πέντε δήμαρχοι της Αχαΐας που παραμένουν ή επιστρέφουν στην καρέκλα του δημάρχου από 1/1/2024 έως και τις 31/12/2028.
Στην 5η θητεία μπαίνουν οι Δημήτρης Καλογερόπουλος και Θανάσης Παπαδόπουλος, στην 4η ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, στην 3η ο Κώστας Πελετίδης και στην 2η ο Θεόδωρος Μπαρής. Δεν υπάρχει δηλαδή δήμαρχος πρώτης θητείας για την επόμενη 5ετία στην Αχαΐα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr