background img
banner
banner

«Εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία»

ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΜΥΛΩΝΑ

«Η Εκκλησία κατά τον Ιερό Χρυσόστομο» ήταν το θέμα της εσπερινής ομιλίας που ανέπτυξε, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μυλωνάς, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αίθουσα των «Νέων Οριζόντων». Με βάση τη διδασκαλία του Αγίου Πατρός, ο ομιλητής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “η Εκκλησία είναι Σώμα Χριστού και όχι σωματείο θρησκευομένων ανθρώπων ή κρατικό παράρτημα εθνικού κράτους, ούτε νομικό κατασκεύασμα καταστατικών χαρτών των παρερχομένων κρατικών οντοτήτων. Η ουσία της Εκκλησίας βρίσκεται στην ενότητα των πιστών γύρω από το τραπέζι της Θείας Ευχαριστίας με κεφαλή τον Επίσκοπο. Οι διάδοχοι των Αποστόλων πορεύονται ενωμένοι με τον πιστό λαό. Τον λαό που συμμετέχει στη Θεία Ευχαριστία. Τον λαό που εύχεται «υπέρ της των πάντων ενώσεως».

Κληρικοί και λαϊκοί ενωμένοι οφείλουν να μετέχουν στη λειτουργική Σύναξη με κεφαλή τον Χριστό. Αυτό, εξάλλου, είναι Εκκλησία το Σώμα του Χριστού. «… Και γάρ ως μίαν οικίαν δει την Εκκλησίαν οικείν, ως σώμα εν, ούτω διακείσθαι πάντας, ώσπερ ουν και βάπτισμα εν εστί και τράπεζα μία και πηγή μία και κτίσις μία και Πατήρ εις» (Ιερός Χρυσόστομος, Εις Β΄ Κορινθίους 18 PG 61, 527). Επομένως είναι χριστοκεντρική, αλλά ταυτόχρονα τριαδολογική. Η φανέρωση της Εκκλησίας εν τόπω και εν χρόνω και δι’ αυτής η σωτηρία του ανθρώπου πραγματοποιήθηκε, ευδοκήσαντος του Θεού Πατρός, με την ενανθρώπηση της κεφαλής της, δηλαδή με την ενανθρώπηση του Λόγου του Θεού. «Ο μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού, αθάνατος υπάρχων…», «εσαρκώθη εκ πνεύματος Αγίου» και ετελείωσε το έργο του διά του Σταυρού και της Αναστάσεως.

Την Πεντηκοστή τελειούται το έργο της θείας οικονομίας, που απειργάσθη ο Πατήρ διά του Υιού εν Αγίω Πνεύματι και το οποίο είναι η σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Η Πεντηκοστή είναι αυτή που έδωσε το Άγιο Πνεύμα, που «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας»: όλη η Εκκλησία οικοδομείται διά του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα είναι αυτό που οικοδομεί την Εκκλησία, διότι το Άγιο Πνεύμα είναι αυτό που τελεσιουργεί τα Μυστήρια και οδηγεί τον λαό «εις πάσαν την αλήθειαν» Και η αλήθεια αυτή είναι το πρόσωπο του Χριστού. Λέγει έναν ωραίο λόγο ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.

Στην Εκκλησία μπαίνουμε άνθρωποι και βγαίνουμε άγγελοι!

“«Θέλεις να δεις τι είναι η Εκκλησία και ποιο είναι το θαύμα της Εκκλησίας; Είναι πολύ απλό. Μπες μέσα στην Εκκλησία και θα δεις ότι είναι ένας τόπος όπου μπαίνεις λύκος και βγαίνεις πρόβατο, μπαίνεις ληστής και βγαίνεις όσιος, μπαίνεις θυμώδης και βγαίνεις πράος, μπαίνεις άνθρωπος και βγαίνεις άγγελος». Και συνεχίζει ο άγιος, «Τι λέω άγγελος; Μπαίνεις άνθρωπος και βγαίνεις Θεός κατά χάριν». Η Εκκλησία είναι κατεξοχήν λειτουργική και όλη η θεραπευτική αγωγή που ασκεί στον άνθρωπο και στη ψυχή του είναι αγωγή λειτουργική”, πρόσθεσε.

Τέλος, ο ομιλητής, ανέφερε ότι “εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία, καθότι ο εν Χριστώ άνθρωπος στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, αποκαταλλάσσεται (συμφιλιώνεται) με τον Θεό. Δικαιώνεται, ζωοποιείται. Φωτίζεται, αγιάζεται, σώζεται, γίνεται Θεός κατά χάριν, εφ’ όσον βέβαια και ο ίδιος προσφέρει, διά της ασκήσεως και της υπακοής στις εντολές του Θεού, την ελευθερία του στον Θεό. Στην Εκκλησία ο άνθρωπος κοινωνεί με τον Θεό, αλλά και με τον συνάνθρωπό του. Ξεπερνά τον νοσηρό ατομικισμό, τη φιλαυτία και αποκτά την αγία εν Χριστώ κοινωνικότητα και αδελφοσύνη.”

Μετά το πέρας της ομιλίας, ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, εξέφρασε εκ μέρους του Σεπτού Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, τις θερμές του ευχαριστίες στον εκλεκτό ομιλητή για την εποικοδομητική του ομιλία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr