background img
banner
banner

Θα συνενωθούν για να… ακυρωθούν

ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΟΙ ΔΕΥΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

«Κερασάκι στην τούρτα» με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι με τα τιμολόγια του νερού είναι η επιστροφή των σεναρίων για την συγχώνευση των ΔΕΥΑ σε επίπεδο νομού, μία για την Αχαΐα, τα οποία φαίνεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση με «αντάλλαγμα» την προώθηση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών τους.

Το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη άνοιξη αφορούσε αρχικά τη μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ) με στόχο την οικονομική εξυγίανση των ΔΕΥΑ των δήμων και μια παρέμβαση ουσιαστικής αναβάθμισης στη διαχείρισης αστικών αποβλήτων και ενίσχυση της υδατικής πολιτικής της χώρας.

Η νέα Ρυθμιστή Αρχή καλείται πλέον σε βάθος 5ετίας να ικανοποιήσει την απαίτηση για μια ενιαία πρακτική στις χρεώσεις στα τιμολόγια των δήμων και της ύπαρξης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών σε ορίζοντα μεσοπρόθεσμο.

Το Υπουργεί Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε δεσμευτεί να στηρίξει την ψηφιακή μετάβαση των ΔΕΥΑ με 50 εκατ. ευρώ επιπλέον τα οποία όμως πρόσφατα ‘πέταξαν’ στη Θεσσαλία. Πλέον αναζητείται εναλλακτική μέσω του ΕΣΠΑ είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Ε.Τ.Επ)

Οξυμένα προβλήματα στην Αχαΐα

Σύμφωνα τους δημάρχους και προέδρους στις ΔΕΥΑ της περιοχής, το ζητούμενο για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι τα σχέδια αλλαγής του τρόπου λειτουργίας των ΔΕΥΑ σε επίπεδο νομού η ακόμα και σε πιο εκτεταμένα περιφερειακά σχήματα αλλά η ουσία, η ρύθμιση του ενεργειακού, η ψηφιοποίηση και στελέχωση των επιχειρήσεων.

«Βλέπουμε ότι εδώ και καιρό υπάρχει μια εμμονή της κυβέρνησης να αλλάξει το σχήμα. Τις ΔΕΥΑ τις έφτιαξε η κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη για να αντιμετωπίσει ένα θέμα, που δεν μπορούσαν οι δήμοι να λύσουν. Τώρα το να φτιάξουμε μία ενιαία ΔΕΥΑ για όλη την Αχαΐα, με την Αιγιάλεια την Πάτρα και τη Δυτική Αχαΐα μαζί δεν έχει καμία ουσία αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την υποχρέωση το τεράστιο ενεργειακό που επιβαρύνει τα τιμολόγια αλλά και την υποστελέχωσή τους. Μια επιλογή να βάλλουμε στη μέση δύο ελλειμματικές υπηρεσίες και να φέρουμε στον ίδιο χώρο μια υγιή, δεν ανατρέψει την ισορροπία που θα είναι σε βάρος τους ενός υγιούς οργανισμού» επισημαίνει στo Protionline.gr ο Παναγιώτης Κουνάβης, πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δυμαίων.

Κατά της συγχώνευσης το Αίγιο

Τα νέα ανησυχητικά μηνύματα σχετικά με τις συγχωνεύσεις οι οποίες απειλούν την αυτοτέλεια στη χάραξη πολιτικής του δήμου, την αυτοτέλεια και εν τέλει και τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, μεταφέρει και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ενωσης ΔΕΥΑ. Η θέση του δήμου Αιγιαλείας είναι αντίθετη στην ενδεχόμενη ένωση, εκτιμώντας ότι θα προκαλέσει πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ όσα υποτίθεται πως θα λύσει με τη Δημοτική αρχή να τονίζει ότι το βασικό επιχείρημα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Ελλάδος είναι ότι η συγκέντρωση υποχρεωτικού χαρακτήρα ποτέ δεν ωφέλησε τις τοπικές κοινωνίες! «Οι δήμοι έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους με βάση την υπάρχουσα κατάσταση και τυχόν βίαιη ανατροπή, με την αναγκαστική συνένωση, θα προκαλούσε πολλαπλά προβλήματα και πολλές αναταράξεις» δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος.

«Τόσο οι δήμοι όσοι και οι εργαζόμενοι είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε σε μια πορεία προς ένα αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης το οποίο προσπαθούν να επιβάλλουν για λόγους που για εμάς, πλέον, δεν είναι αδιανόητοι, όπως στο παρελθόν… Στόχος μιας ενιαίας πολιτική σε σχέση με τα τιμολόγια είναι προφανώς να περάσουν οι υπηρεσίες σε πιο ‘αποτελεσματικούς’ ιδιώτες» αναφέρει ο Φώτης Σωτηρόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Αιγιαλείας.

Είναι ακόμη σενάρια…

Παραμένει αδιευκρίνιστο τι θα συμβεί με στελέχη και εργαζόμενους των ΔΕΥΑ σε Αίγιο, Πάτρα και Κάτω Αχαΐα. «Προς το παρόν πάντως δεν έχουμε κάτι επίσημο στα χέρια μας, είναι αδιανόητο να μιλήσουμε για μετατάξεις, συγχωνεύσεις και ανακατατάξεις χωρίς να δούμε κάποιο σχέδιο και να γίνει συζήτηση για το κόστος του σχεδίου. Προς το παρόν συνεχίζουμε να ασφυκτιούμε για το ενεργειακό και τις ελλείψεις.

Η απάντησή μας είναι συγκεκριμένη, ποιος άλλος από το δήμο μπορεί να συνδράμει προκειμένου να επιβάλει μια κουλτούρα στους δημότες ότι η προστασία των υδάτινων πόρων και να κατανοήσουμε ότι αυτοί οι φορείς που τώρα διαχειρίζονται το νερό, με ελάχιστο κόστος ενώ είναι ποιοτικά άρτιο, πρέπει να απολέσουν αυτή την υποχρέωση και να πιστέψουμε ότι στο κοινό καλό μπορεί να ανταποκρίνεται ένας τρίτος, εκτός από το δήμο και τη ΔΕΥΑ;» αναρωτιέται ο κ. Κουνάβης.

Και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πατρών Ανδρέας Παπανικήτας εκφράζει τις αντιρρήσεις τους σε αυτό το σχέδιο, τονίζοντας ότι αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση του νερού, «κάτω από την πίεση της νέας Ρυθμιστικής Αρχής ενέργειας που θα επιζητά από την κάθε επιχείρηση να ισορροπήσει το χρηματοοικονομικό κόστος με τα κέρδη».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr