background img
banner
banner

Οι γέφυρες των… στεναγμών

ΣΕ… ΑΡΓΗ ΚΙΝΗΣΗ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗ ΡΟΔΙΑ – ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ… ΣΕΙΡΑ Ο ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑΣ

Με ρυθμούς… χελώνας προχωρούν οι εργασίες για τη νέα γέφυρα του ποταμού Κερυνίτη στην κοινότητα Ροδιάς. Παρότι οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, αναγκάζοντας τους κατοίκους να διασχίσουν πολλά επιπλέον χιλιόμετρα για να φύγουν και να επιστρέψουν στο χωριό τους, η διαβεβαίωση ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε διάστημα οκτώ μηνών, μοιάζει άπιαστο όνειρο.

Πολύ περισσότερο δε για τη γέφυρα του Σελινούντα που περιμένει να… πάρει σειρά μόλις ολοκληρωθεί η γέφυρα της Ροδιάς… Τα μηχανήματα εγκαταστάθηκαν στα τέλη Ιουλίου και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που… στέλνουν τους κατοίκους να κάνουν τον… γύρο για να μεταβούν στο Αίγιο ή σε άλλες περιοχές, ισχύει από τις 18 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, τότε είχε δοθεί «πράσινο φως» για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις διάρκειας οκτώ μηνών, κατόπιν απόφασης της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος και βέβαια μετά από αίτηση της εταιρείας «Άκτωρ».
Η νέα γέφυρα Ροδιάς είναι ένα αντιπλημμυρικό έργο και εκτελείται στο περιθώριο του νέου αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα. Αποτελούσε δε αίτημα της κοινότητας Ροδιάς αλλά και του δήμου Αιγιαλείας εδώ και πολύ καιρό.

Ταλαιπωρία για τους κατοίκους που ζητούν επίσπευση των εργασιών

Έτσι, η κυκλοφορία των οχημάτων στο κεντρικό δρόμο εισόδου της Ροδιάς διεξάγεται από το παρόδιο οδικό δίκτυο, και αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τα λεγόμενα της προέδρου της Κοινότητας, Άννας Πολυδωροπούλου στo Protionline.gr, ότι οι κάτοικοι χρειάζεται να διανύουν επιπλέον 8 χιλιόμετρα για να μεταβούν καθημερινά στις δουλειές τους αλλά και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. ΄΄Όλοι οι χωριανοί το αποδεχτήκαμε διότι συμφωνούμε στο ότι πρέπει να γίνει η νέα γέφυρα που θα είναι ασφαλής για τη διέλευση και την πρόσβαση στην κοινότητά μας. Πλην όμως βλέποντας την καθυστέρηση που υπάρχει, εύλογο είναι να υπάρχει δυσαρέσκεια και αγωνία για το πότε θα ολοκληρωθεί το έργο.

Δεν είμαστε τεχνικοί για να εκτιμήσουμε την πορεία των εργασιών, βλέπουμε όμως ότι τα συνεργεία μία εργάζονται και μία όχι. Κι αυτό σημαίνει ότι το έργο θα καθυστερήσει να παραδοθεί΄΄, ανέφερε η κ. Πολυδωροπούλου, ερωτηθείσα σχετικά από τo Protionline.gr.

Μάλιστα, εδώ και ένα μήνα έχει στείλει έγγραφο προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την κατασκευάστρια εταιρεία, ζητώντας επίσπευση των εργασιών. ΄΄Διαπιστώνουμε ότι το έργο έχει μείνει πολύ πίσω, με τις πρώτες βροχές το σημείο λίμνασε και ο εργολάβος δεν μπορούσε να δουλέψει, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες για περίπου ένα εικοσαήμερο. Έκτοτε, το συνεργείο εργάζεται κάποιες ημέρες ενώ κάποιες άλλες σταματάει. Είπαμε πως θέλουμε το έργο και θα υποστούμε την ταλαιπωρία, όμως ζητάμε να κατασκευαστεί εντός του χρονοδιαγράμματος΄΄, πρόσθεσε η πρόεδρος της Κοινότητας Ροδιάς.

Στην… αναμονή για τη γέφυρα Σελινούντα

Η ίδια εταιρεία και στο πλαίσιο των αντιπλημμυρικών, επρόκειτο να παρέμβει και στη γέφυρα του Σελινούντα, στην οποία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στo Protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας, Ανδρέας Παπαγεωργίου, χρόνια τώρα παρουσιάζει πρόβλημα. Στο σημείο έχουν πραγματοποιηθεί εδαφοτεχνικές μελέτες με γεωτρύπανο, έχουν βγει οι περιβαλλοντικές άδειες ωστόσο για να ξεκινήσει το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί η γέφυρα της Ροδιάς καθώς του Σελινούντα θα πραγματοποιηθεί από τα ίδια τεχνικά συνεργεία. ΄΄Υποτίθεται θα τελείωναν στη Ροδιά και θα έρχονταν στον Σελινούντα, όμως, όπως μαθαίνουμε, έχουν στείλει αλλού τα μηχανήματα και καθυστερούν, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε κι εμείς πότε θα… πάρουμε σειρά΄΄, επισήμανε ο πρόεδρος του Σελινούντα.

Εν αναμονή της έναρξης του έργου των αντιπλημμυρικών στον ποταμό

Την ίδια στιγμή, στην κοινότητα Σελινούντα περιμένουν και τις άλλες παρεμβάσεις στο ποτάμι. Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος, ΄΄έγινε ένας μικρός καθαρισμός στην κάτω γέφυρα της Π.Ε.Σ. με παρέμβαση της Κοινότητάς μας στην Περιφέρεια, έτσι ώστε να μπορεί να περάσει το νερό του ποταμού, διότι στο σημείο εκείνο είχε κλείσει εντελώς η δίοδος. Γενικότερα, ο ποταμός χρειάζεται πολλές παρεμβάσεις για να μπορούμε να πούμε ότι είναι ασφαλείς οι γύρω περιοχές. Το καλοκαίρι υπεγράφη σύμβαση για την εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ωστόσο εργολάβο μας είπαν κι εργολάβο… δεν βλέπουμε΄΄.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω παρέμβαση χρηματοδοτείται με 1,8 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και εκτείνεται από την εκβολή του ποταμού Σελινούντα σε 10 χλμ. προς τα ανάντη, έως τη γέφυρα της Επαρχιακής Οδού Αιγίου–Μελισσίων, ενώ η Υδρολογική Μελέτη αφορά στο σύνολο της λεκάνης απορροής του ποταμού, έκτασης 359,56 τ.χλμ, η οποία διαιρείται σε 7 υπολεκάνες.

Τα έργα διευθέτησης έχουν στόχο την εξασφάλιση επαρκούς παροχετευτικότητας του ποταμού και την αντιπλημμυρική προστασία των βιοτεχνικών, γεωργικών και οικιστικών εκτάσεων, που βρίσκονται έξω από τα φυσικά πρανή και τα αναχώματα.

Το κυριότερο πρόβλημα που εντοπίζεται και απαιτεί παρεμβάσεις είναι αυτό της διάβρωσης, το οποίο έχει σαν συνέπεια τη σημαντική ταπείνωση του πυθμένα στα πεδινά της κοίτης, δημιουργώντας δυσμενείς συνθήκες για την ευστάθεια των υφιστάμενων πρανών και την ασφάλεια των τεχνικών έργων.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης που παρατηρείται στα πεδινά της κοίτης του ποταμού προκρίνεται η κατασκευή αναβαθμών με στόχο τη σταθεροποίηση της στάθμης του πυθμένα, την ανάσχεση της ταπείνωσης και την σταδιακή ανύψωση του πυθμένα με την απόθεση φερτών υλικών. Επίσης, σε σημεία που εντοπίζονται προβλήματα υποσκαφής των υφιστάμενων τεχνικών έργων δρομολογείται η κατασκευή στρωμνών προστασίας της κοίτης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πρόκειται για τεχνικές λύσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες, που, ταυτόχρονα, εξασφαλίζουν αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών έξω από τα αναχώματα και δεν προκαλούν επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr