background img
banner
banner

Το λεμόνι στηρίζει την τοπική οικονομία και… ενώνει

ΜΕ ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΑΤΟΜΑ Η 6η ΓΙΟΡΤΗ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΜΕΝΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ!

Την αφορμή για να γίνει η Τέμενη το επίκεντρο το ενδιαφέροντος αποτέλεσε η 6η Γιορτή Λεμονιού που διεξήχθη το απόγευμα του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου. Με τη μόνη διαφορά ότι φέτος περιελάμβανε περισσότερη ενημέρωση για το τοπικό προϊόν, πιο πλούσιο πρόγραμμα, αμέτρητα πεντανόστιμα γλυκίσματα και πρωτοφανή προσέλευση, αφού τα άτομα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κοινότητας Τέμενης και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Ένωση», ξεπέρασαν τα τριακόσια!

Η παρουσία του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου γέμισε ασφυκτικά, ενώ οι λεμονάδες και τα λεμονογλυκά έφταναν άφθονα στα τραπέζια που είχαν στηθεί και βέβαια τιμήθηκαν δεόντως. Το πολύτιμο εσπεριδοειδές της περιοχής απέδειξε για άλλη μία φορά τη σπουδαιότητά του με τις διάφορες χρήσεις του, αλλά και το πώς μπορεί να αναδείξει μία ολόκληρη περιοχή.

Πολλές οικογένειες βιοπορίζονται από το λεμόνι

Μιλώντας στους παριστάμενους, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τέμενης Δημήτρης Μακρής, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η γιορτή έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια, ΄΄υμνώντας το προϊόν το οποίο ευδοκιμεί στον τόπο μας και από το οποίο πολλές οικογένειες βιοπορίζονται΄΄, όπως είπε. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διάθεση του προϊόντος, σημειώνοντας: ΄΄Αν και τα τελευταία χρόνια η παραγωγή έχει μειωθεί εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, αλλά και λόγω της έλλειψης της δέουσας προσοχής και προστασίας από την εκάστοτε κυβέρνηση, μέσω της αυξημένης εισαγωγής από ξένες χώρες, εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή μέσω αυτής του τόπου μας΄΄. Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις γυναίκες του χωριού για τα υπέροχα γλυκίσματα που ετοίμασαν, ευχόμενος «καλή αντάμωση του χρόνου!».

Η έννοια του εθελοντισμού και της συνεργασίας

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλέξης Σωτηρόπουλος, αναφερόμενος στους σκοπούς της εκδήλωσης, υπογράμμισε τα εξής: ΄΄Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται για έκτη χρονιά και σκοπός μας είναι να αναδείξουμε και προπαντώς να τιμήσουμε το λεμόνι, αυτό τον ευλογημένο καρπό που εδώ και πολλά χρόνια, παρ’ όλες τις δυσκολίες της καλλιέργειας, της συγκομιδής και της διάθεσής του, συνεχίζει να στηρίζει οικονομικά πολλά νοικοκυριά στην Τέμενη΄΄. Ο κ. Σωτηρόπουλος μίλησε και για την ανταπόκριση της οποίας τυγχάνουν οι δράσεις του Συλλόγου, τονίζοντας: ΄΄Θα ήθελα να ευχαριστήσουμε τις κυρίες του χωριού μας και όχι μόνο, που ετοίμασαν με όλη την αγάπη τους, παραδοσιακά γλυκά, με κύριο συστατικό το λεμόνι. Το κάνουν ακούραστα κάθε χρόνο και αξίζουν ένα ζεστό χειροκρότημα από όλους μας. Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ και στη δική σας παρουσία η οποία μας δίνει στήριξη σε όλες μας τις εκδηλώσεις κι έτσι μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτό που αγαπάμε΄΄. Τέλος μίλησε για την αγαστή συνεργασία που είχε με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κοινότητας ευχόμενος τα καλύτερα.

Στη συνέχεια, η Θεώνη Σταθοπούλου, απεσταλμένη της υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου, ανέγνωσε τον χαιρετισμό της Αχαιής υφυπουργού, η οποία δεν κατάφερε να παραστεί λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων. Η κ. Αλεξοπούλου ανέφερε στον χαιρετισμό της: ΄΄Το λεμόνι είναι ένα από τα βασικά γεωργικά προϊόντα που παράγει η εύφορη γη της Αιγιάλειας. Γι’ αυτό τέτοιου είδους εκδηλώσεις προωθούν έτι περαιτέρω την προσπάθεια για την εξωστρέφεια της περιοχής. Για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής που έχουμε σχεδιάσει για τη χώρα, για την επόμενη δεκαετία. Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πάντα άριστη οργάνωση της καθιερωμένης γιορτής του λεμονιού. Εύχομαι πάντοτε καλλίκαρπες και πολύκαρπες σοδιές για τα λεμόνια αλλά και για ό,τι παράγει η ευλογημένη γη της Αχαΐας΄΄.

Καταχειροκροτήθηκαν οι μικροί, εντυπωσίασαν οι μεγάλοι

Οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν με δράσεις του Νηπιαγωγείου Τέμενης και του Δημοτικού Σχολείου Τέμενης, οι οποίες προβάλλονταν, ενώ στη συνέχεια τα παιδάκια του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου υπό την καθοδήγηση του δασκάλου χορού Μάκη Τσουρέκη, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς κερδίζοντας δικαίως το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης παρουσιάσεις που αφορούσαν το λεμόνι, καθώς επίσης και χορούς από τους μεγαλύτερους χορευτές του Χορευτικού Τμήματος καθώς και τραγούδια από τη Χορωδία του… γειτονικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Βαλιμιτίκων «Αίολος». Να σημειωθεί ότι λίγη ώρα αργότερα προσήλθε και ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Ανδρέας Φίλιας που απηύθυνε χαιρετισμό, αναφερόμενος στη σημασία του τιμώμενου προϊόντος αλλά και στην τήρηση και ανάδειξη των παραδόσεων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη, ο αντιδήμαρχος Αιγιαλείας Νίκος Καραΐσκος, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Βάσω Ψυχράμη, ο δημοτικός σύμβουλος Στράτος Βαρδάκης, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης αλλά και ο νεοεκλεγείς Φάνης Ραμπαβίλας, ο νέος πρόεδρος της Κοινότητας Τέμενης Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαλιμιτίκων Κώστας Δημακόπουλος, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου Βασίλης Ροδόπουλος, ο πρόεδρος του Αστέρα Τέμενης Νίκος Παπαδόπουλος κ.ά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr