background img
banner
banner

Επίδομα παιδιού: Η τελευταία μπόνους πληρωμή πριν την μεγάλη αλλαγή

Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη πληρωμή του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού αλλά και την 1,5 δόση μπόνους. Η πληρωμή τοποθετείται στις 22 Δεκεμβρίου όπου θα πληρωθεί η 6η δόση αλλά και η πληρωμή της έξτρα 1,5 δόσης.

Αυτή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία μαζική πληρωμή πριν την τροποποίηση των πληρωμών των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ όπου όπως είναι ήδη γνωστό θα πληρώνονται σε προπληρωμένες κάρτες.

Ειδικότερα θα καταβληθούν νωρίτερα:

  • όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που θα πληρωνόντουσαν 29 Δεκεμβρίου
  • επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού θα λάβουν περίπου 800.000 δικαιούχοι και το κόστος ανέρχεται σε 125 εκατ. ευρώ.
  • προσαυξημένη κατά 50% η δόση του επιδόματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος Δεκεμβρίου για περίπου 210.000 ωφελούμενους.
  • τα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ περιπου 225.000 άτομα θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Επίδομα παιδιού

Αύξηση του επιδόματος παιδιού κατά μιάμιση δόση για τον μήνα Δεκέμβριο θα δοθεί από τον ΟΠΕΚΑ. Για παράδειγμα:

  • οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού με δύο παιδιά που είναι να λάβουν επιδομα ύψους 140 ευρώ θα λάβουν 350 ευρώ για τον Δεκέμβριο.
  • οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού με ένα παιδί που λαμβάνουν σήμερα 28 ευρώ το μήνα θα λάβουν 70 ευρώ.
  • οι δικαιούχοι που λαμβάνουν σήμερα 84 ευρώ θα λάβουν τον Δεκέμβριο 210 ευρώ
  • οι δικαιούχοι που λαμβάνουν σήμερα 280 ευρώ θα λάβουν 700 ευρώ τον Δεκέμβριο.
  • οι δικαιούχοι που λαμβάνουν σήμερα 140 ευρώ θα λάβουν τον Δεκέμβριο 350 ευρώ.
  • οι δικαιούχοι που λαμβάνουν σήμερα 420 ευρώ το μήνα θα λάβουν τον Δεκέμβριο 1.050 ευρώ

Προπληρωμένες κάρτες

Μία συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ μέσα στο 2024 για να παραλάβουν την προπληρωμένη κάρτα τους για τις συναλλαγές αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών που οι τελευταίοι πραγματοποιούν με τη χρήση της.

Μετά τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που περιλαμβάνεται η εν λόγω ρύθμιση θα εκδοθεί υπουργική απόφαση όπου θα ορίζει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews η διαδικασία θα ορίζει ότι κάθε δικαιούχους επιδόματος που εντάσσεται στην προπληρωμένη κάρτα θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στην τράπεζα που έχει το λογαριασμό για την έκδοση προπληρωμένης κάρτας χωρίς κανένα κόστος.

Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης θα κρατήσει κάποιους μήνες προκειμένου να προλάβουν όλοι οι δικαιούχοι και θα λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Από εκεί και πέρα το σύνολο των παροχών θα καταβάλλονται μέσω της προπληρωμένης κάρτας.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης ή του επιδόματος σε ηλεκτρονικές πληρωμές και αγορές, ενώ για το υπόλοιπο ποσό παρέχεται η δυνατότητα ανάληψης μετρητών.

Προβλέπονται επίσης κίνητρα για όποιον επιλέξει να μην κάνει ανάληψη του υπολοίπου αλλά να το χρησιμοποιήσει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, κατά το πρότυπο των φορολοταριών που πραγματοποιεί σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικότερα:

  • Η προπληρωμένη κάρτα εκδίδεται από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και στους οποίους οι δικαιούχοι διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών.
  • Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών χορηγούν την προπληρωμένη κάρτα και παρέχουν την αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργίας της προς τους δικαιούχους χωρίς αντάλλαγμα.
  • Το ήμισυ (1/2) του καταβαλλόμενου ποσού κάθε επιδόματος, βοηθήματος, παροχής ή ενίσχυσης δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης της προπληρωμένης κάρτας του δικαιούχου για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών, (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών), ή πληρωμές χωρίς επιβάρυνση του δικαιούχου με έξοδα κόστους συναλλαγών τραπεζικής συναλλαγής.
  • Ο χρήστης της κάρτας δικαιούται να αναλαμβάνει ποσό σε μετρητά από τον λογαριασμό του που δεν υπερβαίνει το ήμισυ (1/2) των επιδομάτων που έχει λάβει. – Η χρήση της προπληρωμένης κάρτας επιτρέπεται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr