background img
banner
banner

«Βαθιά ανάσα» για έναν χρόνο στη νομοθετική ρύθμιση για τη συνένωση των ΔΕΥΑ

ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΔΕΥΑ- ΚΕΔΕ – ΠΑΡΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Προς αναστολή για έναν χρόνο οδεύει η εφαρμογή του νομοσχεδίου για τη συνένωση των ΔΕΥΑ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη να υπόσχεται στους προέδρους των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και τους δημάρχους, ότι ο ανοιχτός διάλογος παραμένει, χωρίς ωστόσο εφαρμογή των διατάξεων συγχώνευσης, μέσα στο 2024. Στη συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης με τον υπουργό καθώς και στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε χθες, συμμετείχε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, επιβεβαιώνοντας την ομόφωνη απόφαση για έντονη αντίδραση σε περίπτωση που αποφασιστεί να τεθεί σε ισχύ η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση.

Ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ, διαβεβαιώνοντας πως η μεταρρύθμιση δεν έχει σχέση με την ιδιωτικοποίηση του νερού, παραπέμποντας και στη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Επίσης τόνισε πως αποδέχεται ότι οποιαδήποτε λύση θα λαμβάνει υπόψη το κριτήριο της τοπικότητας, καθώς και ότι δεν θα υπάρξει καμιά λύση ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε ό,τι αφορά αυτή καθ΄ αυτή τη μεταρρύθμιση, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι οι δήμοι θα εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη των ΔΕΥΑ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έρχεται με έτοιμο σχέδιο νόμου και να ζητήσει απλά τη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά προσέρχεται με διάθεση να συζητήσει εξαρχής το ζήτημα αυτό.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Πάμε σε αναστολή της ισχύος της νομοθετικής ρύθμισης για έναν χρόνο»

΄΄Έγινε μία συνάντηση την Τετάρτη μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕΥΑ και του υπουργού κ. Σκυλακάκη ο οποίος ενημέρωσε για τις θέσεις της κυβέρνησης και την πρόθεση να ενώσει τις 126 ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα σε 13. Από τη δική μας πλευρά τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τη διατάραξη αυτής της κοινωνικής παροχής που είναι το νερό, ενώ εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας για το πώς μπορούν να λαμβάνουν καλύτερη παροχή υπηρεσιών οι πολίτες με τέτοιο συγκεντρωτισμό.

Ο υπουργός φαίνεται να έλαβε υπόψη του αυτά τα οποία του αναφέραμε και είμαστε πλέον σε έναν ανοιχτό διάλογο. Επιπλέον, υποσχέθηκε ότι θα γίνει αναστολή της ισχύος της νομοθετικής ρύθμισης για ένα χρόνο. Δηλαδή μέσα στο 2024 θα ληφθούν οι όποιες πρωτοβουλίες πάνω στο θέμα, επομένως πάμε σε μία αναβολή των ενεργειών της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση. Μιλάμε δηλαδή για την μη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης για τις ΔΕΥΑ, μέσα στο 2024΄΄, ανέφερε στο Protionline.gr ο δήμαρχος Αιγιαλείας, αφενός σχολιάζοντας θετικά την αναστολή που υποσχέθηκε ο υπουργός, αφετέρου ξεκαθαρίζοντας πως οι αντιδράσεις θα είναι έντονες σε περίπτωση που προχωρήσει.

Αυτό αποφασίστηκε, όπως μετέφερε ο κ. Καλογερόπουλος και στη χθεσινή γενική συνέλευση της ΕΔΕΥΑ στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχε. ΄΄Αποφασίσαμε να τηρήσουμε κάθετη στάση ενάντια στο νομοσχέδιο που προβλέπει συνενώσεις, ομόφωνα, ανεξάρτητα από κομματικές πεποιθήσεις. Όλοι οι πρόεδροι και οι δήμαρχοι τοποθετήθηκαν εναντίον της συγχώνευσης των ΔΕΥΑ και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε έτσι ώστε να μην γίνει πράξη΄΄, επισήμανε ο δήμαρχος, καταλήγοντας: ΄΄Δεν είμαστε αντίθετοι με τον διάλογο πλην όμως είμαστε αποφασισμένοι με έντονο τρόπο να διαμαρτυρηθούμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο΄΄.

Να προλάβει να «τρέξει» σημαντικά έργα, με κυρίαρχο το διυλιστήριο

Η εξέλιξη αυτή και εφόσον γίνει πράξη η υπόσχεση του υπουργού, αποτελεί «βαθιά ανάσα» για τη ΔΕΥΑ Αιγιαλείας που επιθυμεί να προλάβει να δημοπρατήσει μία σειρά από σημαντικά έργα, με πρώτο και κυριότερο το εμβληματικό έργο του διυλιστηρίου Σελινούντα ύψους 20,6 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά ο δήμαρχος, ανέφερε πως είναι βέβαιο ότι μέσα στο 2024 και εφόσον παραμείνει η ΔΕΥΑΑ ως έχει, το έργο θα έχει δημοπρατηθεί.

Ως προς τα επιχειρήματα που έθεσε η ΕΔΕΥΑ προς τον υπουργό, είχαν να κάνουν περισσότερο με τα σοβαρά νομικά και λειτουργικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από ενδεχόμενη αλλαγή της δομής των Δ.Ε.Υ.Α. και με το γεγονός ότι με τον τρόπο που σχεδιάζεται δεν θα μπορέσει να εφαρμοσθεί, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση τόσο στην λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων όσο και στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες οι ΔΕΥΑ παρέχουν 45 χρόνια καθαρό, υγιεινό και φθηνό νερό, καθώς και υπηρεσίες αποχέτευσης.

Η ΕΔΕΥΑ με τη στήριξη και της ΚΕΔΕ, ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα ένας καλόπιστος, παραγωγικός και εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ΕΔΕΥΑ και την ΚΕΔΕ, ώστε να συνδιαμορφωθεί μία συγκροτημένη πρόταση για τη δομή του τομέα υδάτων (πόσιμο νερό) που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ και την λειτουργία των ΔΕΥΑ και των Δήμων που παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης, σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, του φυσικού πόρου και του περιβάλλοντος της χώρας.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr