background img
banner
banner

Τιμά την παράδοση της Ηπείρου και διαχέει ήθη κι έθιμα

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ

Η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας «Ο Άγιος Γεώργιος» στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, το περασμένο δεκαήμερο οργάνωσε δύο ανοιχτές εκδηλώσεις προς το ευρύ κοινό, με στόχο την παρουσίαση ενός πολύ μικρού μέρους του γευστικού πλούτου της Ηπείρου. Μέσα από την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων και συνηθειών της ηπειρώτικης παράδοσης, το πρωί του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου, στον πεζόδρομο της Ανδρέου Λόντου, αναβίωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά το πανάρχαιο έθιμο των Πυανεψιών ή Χύτρων της αρχαιότητας ή πολυσπορίων της παράδοσης, που χαρακτηρίζει κυρίως στην γεωργική ζωή της Ηπείρου και όχι μόνο, καθώς το έθιμο απαντάται και σε άλλες κατεξοχήν αγροτικές περιοχές.

Τα μέλη της Αδελφότητας προετοίμασαν τα πολυσπόρια, έφτιαξαν ζεστές τηγανίτες και υπό τον ήχο παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής και χορού, τα μοίρασαν στον κόσμο, κάνοντας γνωστή και τη συνταγή. Η παρασκευή του χυλού τον πολυσπορίων περιλαμβάνει κυρίως καλαμπόκι, σιτάρι, σταφίδες, καρύδια, σουσάμι, λίγο ελαιόλαδο και ζάχαρη. Συνηθίζεται την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγία Πολυσπορίτισσα) ή Μεσοσπορίτισσα, αλλού) στις 21 Νοεμβρίου ή του Αι- Αντριός στις 30 του ίδιου μήνα.

Τα πολυσπόρια, αφού ευλογηθούν και διαβαστούν στην εκκλησία ως προσφορά στην Θεοτόκο ή τον Άγιο Ανδρέα, για να εξασφαλιστεί για κάθε οικογένεια πλούσια σοδειά, στη συνέχεια καταναλώνονται από την οικογένεια ή τους συγγενείς και φίλους της κοινότητας.

Οι πίτες με το χειροποίητο φύλλο

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση αφιερωμένη στην ηπειρωτική πίτα και την τέχνη του ανοίγματος παραδοσιακού φίλου. Η Ήπειρος μέτρα πάνω από 180 συνταγές με πίτες που εμπεριέχουν ένα σύνολο παραδόσεων και υλικών, τα οποία με ευλάβεια μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά και μετουσιώνονται σε γευστικότατα πιάτα. Πρεσβευτές του πολιτισμού της μέσα και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, μερικές από αυτές ετοιμάστηκαν από τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου και παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες ενώ αναλύθηκαν τα υλικά και ο τρόπος παρασκευής τους.

Πίτες γλυκές όπως γαλατόπιτά με φύλλο ή χωρίς, κολοκυθόπιτα αλλά και αλμυρές όπως κρεμμυδόπιτα, μπλατσάρα, κοθρόπιτα, πλαστό και κοσμιρή. Γεύσεις απλές, αυθεντικές, συνταιριασμένες σοφά με πρώτες ύλες προϊόντα της ηπειρώτικης γης και φύσης, γεμάτα αρώματα και νοστιμιά. Όλοι όσοι παραβρέθηκαν γεύτηκαν τις πίτες άνοιξαν φύλλο και χόρεψαν ανανεώνοντας το ραντεβού τους στην πλατεία Αγίας Λαύρας την παραμονή των Χριστουγέννων όπου θα παρουσιαστούν κάλαντα της Ηπείρου και θα μοιραστούν τα «σπάργανα του Χριστού».


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr