background img
banner
banner

Τράβηξε το… μαξιλάρι, πήρε και το «κομπόδεμα»

«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΧΤΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑΦΗΣ – ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η «καυτή πατάτα» με την αναδρομική πληρωμή του Τέλους Ταφής Απορριμμάτων βρέθηκε τελικά στα χέρια και της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων (Π.Ε.Δ.) Δυτικής Ελλάδας! Στο τελευταίο συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Δυτική Ελλάδας έφτασαν τη Δευτέρα που μας πέρασε 4 του μηνός οι αντιδράσεις αυτοδιοικητικών για την απόφαση Υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει σε διαδικασία… κατάσχεσης της κρατικής χρηματοδότησης προκειμένου να ‘παραδώσει εις χείρας τρίτων’ (του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης), τα οφειλόμενα του Τέλους Ταφής, από τους δημάρχους, για την περίοδο 2023-2023.

Το ζήτημα που αφορά τη διαχείριση του υπολείμματος της επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων στους ΧΥΤΥ αποτελεί έριδα μεταξύ των δήμων και του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο με απόφαση του πρώην Υπουργού κ. Βορίδη, είχε τεθεί σε αναστολή είσπραξης για την τελευταία διετία. Η μεσολάβηση των εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και ανάγκες κάλυψης του τεράστιου μετώπου που έχει ανοίξει στη Θεσσαλία, έχουν αλλάξει άρδην τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Σύμφωνα λοιπόν με σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΝ. («Όροι δόμησης, κατασκευές, επιτρεπόμενες χρήσεις γης…», πέρασε νέα ρύθμιση του άρθρου 38 του νόμου 4819/2021 με την οποία η Κυβέρνηση, όχι μόνο αφαιρεί το «μαξιλάρι» της πληρωμής του Τέλους Ταφής για το 2024 αλλά προχωρά,

σε χρέωση των δήμων με δέσμευση των ΚΑΠ για το α’ τρίμηνο του 2023 και

τιμολογεί το Τέλος Ταφής για το 2024 μέσα στο ά εξάμηνο του έτους,

«Πρόκειται για μια ακόμη άδικη επιβάρυνση που δημιουργεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο νόμος για το Τέλος Ταφής. Συντονίζουμε το βηματισμό μας με την ΚΕΔΕ και άλλες Περιφερειακές Ενώσεις Δημάρχων, προετοιμάζουμε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά του εν λόγω νόμου, εφόσον ψηφιστεί και προχωράμε και στον ορισμό δικηγόρου με σκοπό να συνεπικουρήσει στην διαδικασία της προσφυγής των δημάρχων όλης της χώρας ως εκπρόσωπος μας» αναφέρει ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Παπαδόπουλος.

Το κλίμα στην Π.Ε.Δ. ήταν βαρύ καθώς, ενώ οι δήμοι συντονίζουν τις προσπάθειές τους για να διεκδικήσουν τους παρακρατούμενους ΚΑΠ και χρήματα από μεταβιβαστικές πληρωμές προς τους δήμους τα οποία έχουν περικοπεί από την περίοδο των Μνημονίων (2011) και δεν έχουν επιστραφεί, η κυβέρνηση «ψαλιδίζει» εκ νέου τους ήδη «πετσοκομένους» πόρους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ποιους επηρεάζει

Από τις αρχές του 2022 που μπήκε το περίφημο Τέλος Ταφής, όλοι οι δήμοι χρεώνονται με ένα ποσό 20 ευρώ/τόνο. Το Τέλος Ταφής είναι μια απαίτηση της Ε.Ε. προς τους ΟΤΑ προκειμένου να μειώσουν το υπόλειμμα που οδηγείται για ταφή μέσα από διαδικασίες ανακύκλωσης – επανάχρησης υλικών.

Ο λογαριασμός που έρχεται από το 2024 θα είναι «τσουχτερός» καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί ότι το Τέλος Ταφής θα αναπροσαρμοστεί στα 50 ευρώ/τόνο.

«Η αύξηση του ποσού που αναλογεί ανά τόνο των απορριμμάτων με ταυτόχρονη αύξηση των ανταποδοτικών τελών για τους πολίτες στην Αχαΐα, θα έχουν σημαντικέ επιπτώσεις, επιπροσθέτως εκτός από δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα για τους ΟΤΑ, από την παρακράτηση των ΚΑΠ καθίσταται δύσκολη και η επιβίωση των δήμων» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο δήμος Αιγιάλειας

Για το δήμο Αιγιαλείας το Τέλος Ταφής στοιχίζει σήμερα, περί τα 300 χιλ. ευρώ ετήσια και, αναπροσαρμοζόμενο πλέον, μπορεί να ανέλθει έως και τα 800 χιλ. ευρώ το χρόνο.

Το πάγωμα πληρωμής για το Τέλος Ταφής και η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που έχει επιτύχει η Δημοτική αρχή, περιορίζει για το 2023 το συνολικό κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων κάτω από 500 χιλ. ευρώ! Η πληρωμή του εξ αναβολής Τέλους Ταφής το 2024, μπορεί να εκτοξεύσει το κόστος της διαχείρισης σε επίπεδο δήμου (μεταφορά, επεξεργασία και υγειονομική ταφή) και πάλι σε ποσό πάνω από 1 εκατ. ευρώ το χρόνο!


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr