background img
banner
banner

Τρεις και ο… εκλεκτός του Αιγίου

ΧΩΡΙΣ AΡΙΣΤΟ ΤΗΛΙΓΑΔΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑ.Ε.Κ. ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΟ «ΣΤΙΒΟ ΜΑΧΗΣ», ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ένα χρόνο πριν -προγραμματίζονται ήδη, εκτός απροόπτου, μέσα στο πρώτο 15ήμερο Δεκεμβρίου του 2024- τα βασικά σχήματα που θα διεκδικήσουν την προεδρία στο Επιμελητήριο Αχαΐας βρίσκονται ήδη σε πλήρη ανάπτυξη, κατά βάση στην Πάτρα χωρίς όμως να μένει πίσω και το Αίγιο!

Η συγκυρία με τις συνεχόμενες αναβολές (οι εκλογές μετά από δύο αναβολές λόγω του Covid-19, πήραν πρόσφατα νέα παράταση για το ‘24 λόγω της κόπωσης των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων μέσα στο έτος) αποδείχθηκε σε ένα βαθμό βολική για τον πρόεδρο Πλάτωνα Μαρλαφέκα. Η θητεία του έγινε τελικά… διπλή (2017-2024) ενώ ήδη από καιρό, λόγω της άγνοιας που υπήρχε για το αν θα δοθεί και νέα παράταση μέσα στο ‘23, προετοιμάζει το ψηφοδέλτιό του αναζητώντας, ερείσματα σε όλο το πολιτικό και επιχειρηματικό φάσμα.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα του επιχειρηματία και προέδρου της ΔΕΕΠ Αχαΐας της ΝΔ Αντώνη Κουνάβη ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε μπει «σφήνα» απέναντι στον Πλάτωνα Μαρλαφέκα και, καθ όλη τη διάρκεια αυτής της θητείας, παρέμεινε ο βασικός του αντίπαλος.

 

Νέος «εκλεκτός» της ΠΑΕΚ

Η πρόθεση του Α’ Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου και επικεφαλής της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης (Π.Α.Ε.Κ.) Αρίστου Τηλιγάδη να αποσυρθεί (έχει ήδη εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος και στρέφεται και προς τον β’ βαθμό των ΟΤΑ, την περιφερειακή αυτοδιοίκηση) αφήνει κενό στην ηγεσία το οποίο θα αναπληρωθεί… τοπικά και μάλλον άμεσα!
Ήδη η Π.Α.Ε.Κ. με βάση τη συλλογική διαδικασία, προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη μέρα, μετά την αποχώρηση του συνιδρυτή ο οποίος δεν σκοπεύει να αποχωρήσει τυπικά αν δεν βρεθεί τρόπος να παραδοθεί το… δαχτυλίδι. Το πρόσωπο φαίνεται ότι έχει ήδη βρεθεί σε ένα δραστήριο επιχειρηματικά αλλά κοινωνικά πρόσωπο, στην ευρύτερη περιοχή και αυτή την περίοδο γίνεται προσπάθεια να πλαισιωθεί και με άλλους, νέους κατά κύριο λόγο, επιχειρηματίες που θα θελήσουν να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο.

Στο «παιχνίδι» και ο Θ. Λουλούδης

Εδώ και λίγα 24ωρα στους δύο, γνωστούς, της Πάτρας και τον άγνωστο ακόμη (τουλάχιστον επισήμως) τρίτο υποψήφιο και επικεφαλής της Π.Α.Ε.Κ., προστέθηκε και ο εκδότης της ιστορικής εφημερίδας «Πελοπόννησος» της Πάτρας και επιχειρηματίας Θεόδωρος Λουλούδης. Η ιδιότητά του ως εκδότη, δημοσκόπου, σύμβουλου επιχειρήσεων και πολιτικής επικοινωνίας δεν αποτελεί εμπόδιο καθώς έχει ήδη κτίσει το καθαρά επιχειρηματικό του προφίλ…

Διπλάσιο εκλογικό σώμα!

Και οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι βρίσκονται πάντως σε μια απόσταση από την… αφετηρία καθώς το ζητούμενο, εκτός από τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων προέχει η ρύθμιση του καταλόγου μελών με τους έχοντες δικαίωμα ψήφου. Εκτός από την τελική αναθεώρηση των καταλόγων, πολλές επιχειρήσεις ιδιαίτερα οι Α.Ε. θα πρέπει να ορίσουν τους εκλέκτορές τους οι οποίοι, σε αρκετές περιπτώσεις, θα «κλειδώσουν» και με κάποια υποψηφιότητα.

Με βάση τη νομοθεσία η διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας έχει περιθώριο αρκετών μηνών για να προχωρήσει στον ορισμό εκλογικής του επιτροπής η οποία και θα καθορίσει το μητρώο. Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές θα έχουν επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο μητρώο έως και τα τέλη Νοεμβρίου του 2024. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ρυθμίσουν τις συνδρομές τους έως και τα μέσα Οκτωβρίου του 2024 ώστε να περιλαμβάνονται στους νέους εκλογικούς.

Το 2017 ταμειακώς ενήμερες στους εκλογικούς καταλόγους του Επιμελητηρίου Αχαΐας ήσαν 8.000 (επιχειρηματίες και εκπρόσωποι επιχειρήσεων) και ψήφισαν περί τους 4.000. Σε αυτές τις εκλογές ο κατάλογος με τις ταμειακώς ενήμερες επιχειρήσεις, από τις 18.500 του Επιμελητηρίου Αχαΐας, θα ξεπεράσει τις 11 χιλιάδες και η συμμετοχή εκτιμάται πάνω από 6.000 άτομα.

Oι τρεις αναβολές

Εκλογές στα Επιμελητήρια, έχουν να γίνουν από τα τέλη του 2017. Υπενθυμίζεται ότι λόγω Covid-19, η πρώτη αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών έγινε με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου του 2021 και μετέθεσε τον χρόνο διεξαγωγή τους για το διάστημα 15-22 Νοεμβρίου 2022.

Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της χώρας «πάγωσαν» εκ νέου την εκλογική διαδικασία στα επιμελητήρια, μεταθέτοντας τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών για τον Δεκέμβριο του 2023.

Με τροπολογία το περασμένο φθινόπωρο, η διαδικασία εκλογής των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Επιμελητηρίων, ορίσθηκε εκ νέου μεταξύ της 15ης Νοεμβρίου και της 15ης Δεκεμβρίου 2024, με την τελική απόφαση να παραπέμπεται σε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr