background img
banner
banner

Η Πάτρα «κερδίζει» σε δροσιά και βροχή

ΑΙΓΙΟ: ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑ 3,2 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2023 ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑ 40% ΤΗ ΣΤΑΘΜΗ ΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ

Περισσότερο «ευάλωτο» από την Πάτρα σε σχέση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θερμοκρασίες και ύψος βροχοπτώσεων, φαίνεται να είναι το Αίγιο σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το Protionline.gr είναι τα πρώτα που εξάγονται καθώς η σύγκριση των κλιματικών συνθηκών στις δύο μεγάλες πόλεις της Αχαΐας, στη βάση δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ξεκίνησε πρόσφατα.

Η αύξηση των Μετεωρολογικών Σταθμών έχει ως στόχο να μελετηθεί το μικροκλίμα σε κάθε περιοχή έτσι ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Πολιτική Προστασία να κάνουν το δικό τους προγραμματισμό, σε σχέση με την πρόληψη των φυσικών καταστροφών όπως μεγάλες κατολισθήσεις και φωτιές.

Περεταίρω εκτός από τους δήμους και την Πολιτική Προστασία, τα δεδομένα είναι στη διάθεση και των διευθύνσεων, Τεχνικών Υπηρεσιών, Γεωργίας και Υδάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ων Υπουργείων Κλιματική Κρίσης, Υποδομών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να προσαρμόσουν ανάλογα τις πολιτικές τους.

Καύσωνας στα ανατολικά…

Με αφορμή την εγκατάσταση του 1ου Μετεωρολογικού Σταθμού από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η οποία έγινε πριν από ένα εξάμηνο, σε συνεργασία με τον δήμο Αιγιαλείας τον περασμένο Ιούλιο, στο κτίριο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αιγιαλείας που βρίσκεται στα ανατολικά τμήματα της πόλης, μπορούν να εξαχθούν κάποια συγκριτικά συμπεράσματα, σε σχέση με τον αντίστοιχο σταθμό στην πόλη της Πάτρας σε περιοχή λίγο έξω από τον, αμιγώς, αστικό ιστό αυτής της πόλης.

Η σύγκριση αυτή επιβεβαίωσε την εικόνα των μετρήσεων που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι με την περιοχή από το Αίγιο και προς τα ανατολικά να πλήττεται από τον μεγαλύτερο καύσωνα σε όλη την Αχαΐας αλλά και τη μεγαλύτερη φωτιά, μέσα στον περασμένο Ιούλιο, οι επιπτώσεις της οποίας παραμένουν ακόμη ανυπολόγιστες με αποσάρθρωση των εδαφών και εκτεταμένες κατολισθήσεις στην περιοχή της Π.Ε. Διακοπτού.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Μετεωρολογικών Σταθμών, η ανώτερη θερμοκρασία το 2023 στο Αίγιο ήταν 43,6°C, υψηλότερη κατά 3,2°C σε σχέση με την Πάτρα όπου τη θερμότερη καλοκαιρινή μέρα το θερμόμετρο δεν ξεπέρασε τους 40,5°C.

Σε αντίθεση με το περασμένο καλοκαίρι, οι μέσες τιμές θερμοκρασίας (ελάχιστη, υψηλή και μέση) το φθινόπωρο του 2023 ήταν σχεδόν ίδιες και στις δύο πόλεις (21,5°C στο Αίγιο και 21,7°C στην Πάτρα).

Σε σχέση με τις παρατηρήσεις, μετά από ένα δίμηνο καταστροφικών καταιγίδων (Daniel και Εlias τον Σεπτέμβριο και Ciaran τον Οκτώβριο), η λειψυδρία κτύπησε για τα καλά την Αιγιάλεια τον περασμένο Νοέμβριο. Με βάση τα στοιχεία το ύψος βροχόπτωσης στο Αίγιο ήταν κατά 1/3 λιγότερο (34%) σε σχέση με την Πάτρα (του ύψος βροχής Νοεμβρίου ήταν 106 mm στο Αίγιο και 160 mm στην Πάτρα).

Οι επιπτώσεις του άνυδρου και θερμού τέλους φθινοπώρου του 2023 και χειμώνα 2023-2024, αναμένεται να κτυπήσουν «καμπανάκι» στις καλλιέργειες.

Η Πολιτική Προστασία

«Πλέον μετά τις καταστροφές σε παλαιά και νέα Εθνική Οδό στα Ζαχλωρίτικα αλλά και το πρόβλημα με τον Οδοντωτό, αποτελεί προτεραιότητά μας να αυξήσουμε τους πόρους και τον προϋπολογισμό για την Πολιτική Προστασία, ώστε να θωρακίσουμε την Πολιτική Προστασία και να μπορέσουμε να έχουμε την πρόληψη που χρειάζεται. Επίσης, στόχος μας είναι να κάνουμε τοπικά περισσότερες ασκήσεις ετοιμότητας, στις οποίες πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οι υπηρεσίες του Δήμου Αιγιαλείας, Ομάδες Εθελοντών και Κοινοτάρχες αλλά και επιχειρήσεις της τοπικής κοινωνίας.

Επιπλέον θα δώσουμε βάρος, είναι η επικοινωνία με τους πολίτες γιατί ακόμη και σήμερα, πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πλημμύρας ή φωτιάς.
Δέσμευσή μας είναι να δημιουργηθεί και ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στον ορεινό όγκο της περιοχής με για μια βιώσιμη καλλιέργεια, λαμβάνοντας υπόψιν τις τρομερές αλλαγές που φέρει η κλιματική αλλαγή στην περιοχή.

Τα συστήματα αυτά θα έχουν τη δυνατότητα πρόβλεψης με στόχο την προστασία της παραγωγής και τη μείωση τυχόν απώλειας στην παραγωγή του οίνου, της μαύρης σταφίδας, αλλά και της ελιάς» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης.

Λιγότερη δροσιά – περισσότερη ανυδρία

«Παρατηρείται μια μεγαλύτερη ευπάθεια του Αιγίου σε απόλυτα μέγιστες θερμοκρασίες, ιδίως με την επικράτηση νοτιοδυτικών ανέμων καθώς οι συγκεκριμένοι άνεμοι κατέρχονται από το Παναχαϊκό όρος ως θερμοί και ξηροί, σε αντίθεση με την Πάτρα, όπου έχουν θαλάσσια προέλευση, όντας πιο δροσεροί και υγροί. Λαμβάνοντας υπόψιν έναν από τους πιο ‘υετοφόρους’ συνήθως μήνες του έτους, τον Νοέμβριο, φαίνεται σαφής υπεροχή της Πάτρας όσον αφορά το ύψος βροχής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η πλειοψηφία των βαρομετρικών χαμηλών έρχονται με δυτικούς και νοτιοδυτικούς ανέμους στους οποίους είναι προσήνεμη. Αντίθετα η πόλη του Αιγίου έχοντας στα δυτικά – νοτιοδυτικά της τον ορεινό όγκο του Παναχαϊκού, χαρακτηρίζεται ως υπήνεμη και έτσι δέχεται λιγότερη βροχή.

Τέλος, συγκρίνοντας την πρώτη ολοκληρωμένη περίοδο για την οποία υπάρχουν δεδομένα, το φθινόπωρο του 2023, διακρίνεται ταύτιση όσον αφορά τις μέσες ελάχιστες και μέσες μέγιστες τιμές θερμοκρασίας μεταξύ των δύο πόλεων με το Αίγιο, απλά να έχει ελαφρώς χαμηλότερες μέσες τιμές, όντας ελαφρώς ψυχρότερο από την Πάτρα”, αναφέρει στo Protionline.gr ο Νικόλας Σερέτης, Γεωλόγος-Προγνώστης Καιρού και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr