background img
banner
banner

Ο Χορευτικός Όμιλος «χτίζει» γερά τη νέα γενιά στηριζόμενος στις ρίζες της παράδοσης

ΑΝΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

Οι εκδηλώσεις κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου έχουν πάντα δύο (τουλάχιστον) χαρακτηριστικά: Αφενός την τεράστια συμμετοχή κόσμου και αφετέρου την αισιοδοξία και την πεποίθηση ότι, μέσω του Ομίλου, η νέα γενιά μαθαίνει να κρατά τους χορούς, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις, τα οποία θα αποτελέσουν εφόδια για να «χτιστεί» η Αιγιάλεια του μέλλοντος.

Και τα δύο χαρακτηριστικά ήταν εμφανή στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Χ.Ο.Α., που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων», με την παρουσίαση πλούσιου προγράμματος παραδοσιακών χορών.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από ιερείς, ενώ παρέστησαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Ελευθεριώτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αρίστος Τηλιγάδης, εκπρόσωποι της υφυπουργού Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου και του βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη κ.ά. Οι τυχεροί της βασιλόπιτας κέρδισαν δύο δώρα ένα ανδρικό ρολόι από το κοσμηματοπωλείο «Μουζακίτη» και ένα γυναικείο κοστούμι από το κατάστημα «Marinas Fashion».

Κέφι και άριστη απόδοση χορών

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της χτεσινής εκδήλωσης, περιελάμβανε χορούς από τα εξής τμήματα: Έτος Τετάρτης χοροί Μικράς Ασίας, Β έτος Δευτέρας χοροί Μακεδονίας, Γ’ έτος Τετάρτης, χοροί Θράκης, τμήμα παραστάσεων γυμνάσιο χώροι Μετσόβου, πρώτο έτος Τρίτης χώροι Πελοποννήσου και Ηπείρου, πέμπτο έτος Πέμπτης, χώροι Ικαρίας, τμήμα παραστάσεων Λύκειο χώροι Λέσβου, έκτο έτος Τρίτης χώροι Κυκλάδων. Οι χοροί έκλεισαν με εντυπωσιακές χασαπιές.

Απολογισμός δράσης από τον πρόεδρο

Ενδιάμεσα, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας την οποία ευλόγησε ο Μητροπολίτης. Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου Γιώργος Νικολόπουλος έκανε μία αναφορά στη δραστηριότητα του ομίλου μέσα στο 2023, χρονιά που σηματοδότησε τη μεγάλη επιστροφή στην κανονικότητα μετά τους περιορισμούς λόγω του covid.
Επίσης για το 2024 ο κ. Νικολόπουλος τόνισε: ΄΄Είμαστε ακόμα πιο φιλόδοξοι και με τη βοήθεια όλων σας πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε ακόμα πιο πολλά, όντας πρωτοπόροι και στο πολιτιστικό όσο και στο πολιτισμικό κομμάτι της περιοχής μας. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τη δραστηριότητα του 2024, η οποία ήταν η τετραήμερη εκδρομή στα χωριά της Δράμας για τα έθιμα του δωδεκαημέρου με εμφάνιση δύο τμημάτων, συμμετοχή στα πλαίσια του δεύτερου Συνεδρίου Νεολαίας που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και η κοπή βασιλόπιτας του ομίλου”.

Ο πρόεδρος του ομίλου παρουσίασε και τη σχεδιαζόμενη δραστηριότητα για το 2024. Αυτή είναι: Από 26 έως 28 Ιανουαρίου συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη Συνέλευση της Βοστίτσας σε δοξολογία κατάθεση στεφάνων, παρελάσεις και παρουσίαση χορών, στις 24 Φεβρουαρίου, παραδοσιακό γλέντι με την οκταμελή ορχήστρα Bronza Banda όπου από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει προπώληση προσκλήσεων στον χορευτικό. Δρόμοι της Αποκριάς όπου τα γαϊτανάκια θα στηθούν έξω από τον Χορευτικό Όμιλο. Στις 24 Μαρτίου θεματική παράσταση αφιερωμένη στην επέτειο των 160 χρόνων από την ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ιθακησίων και Κεφαλλήνων Αιγιαλείας. Ακολουθούν – όπως είπε – κι άλλες δράσεις που θα ανακοινωθούν στο μέλλον. ΄΄Βούλησή μας είναι για τους χορευτές των τμημάτων παραστάσεων γυμνασίου- λυκείου να πραγματοποιηθεί ταξίδι στο εξωτερικό το καλοκαίρι του 2024 και ήδη βρισκόμαστε σε συζήτηση με διεθνή φεστιβάλ΄΄ πρόσθεσε ο πρόεδρος, τονίζοντας πως ο Χ.Ο.Α. είναι πάντα ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση συνεργασίας με άλλα πολιτιστικά σωματεία και σε συμμετοχή σε ποιοτικές εκδηλώσεις στην περιοχή μας. Κλείνοντας ο κ. Νικολόπουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους τρεις χοροδιδασκάλους του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου, την Χρύσα Βαγενά, την Αθήνα Κωνσταντινίδου και τον Γιώργο Κατσίβελο για την πολύ καλή δουλειά που κάνουν καθώς επίσης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και της ελεγκτικής επιτροπής, που αφιλοκερδώς προσφέρουν συνεχώς από τον πολύτιμο χρόνο τους. ΄΄Ο εθελοντισμός των μελών του συλλόγου είναι αυτός που κρατά ζωντανά τα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Αν μας ζητηθεί μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε όλοι μαζί να κάνουμε κάτι μεγάλο και σημαντικό για τον τόπο μας Όπως άλλωστε το κάνουμε εδώ και 25 χρόνια΄΄, κατέληξε.

Τα θερμά λόγια του Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησε ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, ο οποίος επισήμανε: ΄΄Ο Χορευτικός Όμιλος έχει πολλούς εκφραστές και ανθρώπους της νεότερης γενιάς, παιδιά και εφήβους, μαθητές και νεαρά άτομα, οι οποίοι μέσα από τις δραστηριότητες του χορού και της Τέχνης, εκφράζονται και μαθαίνουν, δημιουργούν και εξελίσσονται. Χαίρομαι ιδιαίτερα κ. πρόεδρε γιατί το διοικητικό συμβούλιο και οι διδάσκαλοι, αποτελείτε μια συνέχιση μίας αλυσίδας επιμόρφωση 46 ετών στα κοινωνικά δρώμενα της περιοχής. Η προσφορά σας αποδεικνύει ότι ο Χορευτικός Όμιλος ήταν και είναι μία πηγή δημιουργίας πολιτισμού, ένας πυλώνας ανάπτυξης για κάθε γενιά” ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, απευθυνόμενος στον κ. Νικολόπουλο και στο έργο που επιτελεί ο Σύλλογος. Επισήμανε δε, τη μέγιστη προσφορά του Χρήστου Κοιλιά, λέγοντας πως “δεν υπήρξε ποτέ ένας απλός καθηγητής Φυσικής Αγωγής ή ένας κοινός δάσκαλος χορού, είναι ένας άξιος εκφραστής της λεβεντιάς των Ελλήνων”.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας τόνισε την ανάγκη του σύγχρονου κόσμου της Αιγιάλειας να πιστεύει στην Ορθόδοξη Εκκλησία και να στηρίζει τη χριστιανική πίστη, Θυμήθηκε και περιέγραψε δε, ένα παλαιότερο κοινό ταξίδι του ιδίου με τον Χορευτικό Όμιλο στο Ντιτρόιτ και τη Νέα Υόρκη, στο οποίο οι χορευτές του συλλόγου είχαν κάνει τρομερή εντύπωση σε κάθε άνθρωπο που είδε και απόλαυσε εκείνη την συγκεκριμένη εκδήλωση, περιγράφοντας τη λεβεντιά και το μπρίο τους, αποδίδοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στις Η.Π.Α. “Εύχομαι ο Ιησούς Χριστός να ευλογεί εσάς και τις οικογένειές σας. Θέλω να συγχαρώ τους γονείς των νέων παιδιών του συλλόγου για το ήθος και την ευπρέπεια των χαρακτήρων τους, μεγαλώνετε άξια παιδιά και συγχαρητήρια, σας ευχαριστώ που έχετε χαρίσει στην Αιγιάλεια τέτοια αξιόλογα άτομα, σε μία άγρια, εχθρική και πολύ ιδιαίτερη εποχή” τόνισε ο Μητροπολίτης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr