background img
banner
banner

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία του δήμου Αιγιαλείας

Τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τα ιδιαίτερα κλιματολογικά στοιχεία που επικράτησαν στην Αιγιάλεια το 2023, περίοδο κατά την οποία ο δήμος δοκιμάστηκε από φυσικές καταστροφές, τη μεγάλη φωτιά τον περασμένο Ιούλιο αλλά και τις συνεχείς κατολισθήσεις και καταστροφές του περασμένου φθινοπώρου σχολιάζει στo Protionline.gr ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας Δημήτρης Φιλιππάτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο Μετεωρολογικών Σταθμών σε Πάτρα και Αίγιο (τοποθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, στα ανατολικά του Αιγίου) η ανώτερη θερμοκρασία το 2023 στο Αίγιο ήταν 43,6°C, υψηλότερη όμως κατά 3,2°C σε σχέση με την Πάτρα όπου, κατά τη θερμότερη καλοκαιρινή μέρα του 2023 το θερμόμετρο δεν ξεπέρασε τους 40,5°C.
Σε σχέση με επίσης με τις πρώτες επιστημονικές παρατηρήσεις του νέου σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Αίγιο, μετά από ένα δίμηνο καταστροφικών καταιγίδων (Daniel και Εlias τον Σεπτέμβριο και Ciaran τον Οκτώβριο), η λειψυδρία κτύπησε για τα καλά την Αιγιάλεια τον Νοέμβριο. Με βάση τα στοιχεία το ύψος βροχόπτωσης στο Αίγιο ήταν κατά 1/3 λιγότερο (34%) σε σχέση με την Πάτρα (του ύψος βροχής Νοεμβρίου ήταν 106 mm στο Αίγιο και 160 mm στην Πάτρα).

Δημήτρης Φιλιππάτος: ”Οι σωστές προγνώσεις αποτελούν κατ εξοχήν εργαλείο Πολιτικής Προστασίας”

«Η έγκυρη πρόγνωση έντονων καιρικών φαινομένων είναι ένα κατ εξοχήν εργαλείο για την Πολιτική Προστασία του δήμου τόσο για την διαχείριση μιας κρίσης πλημμυρικών φαινομένων και πυρκαγιών όσο και για την πρόληψη. Θα έχετε διαπιστώσει ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης δίνει εντολές ανά τη χώρα στις αρμόδιες και εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αφού πρώτα έχει πάρει την πρόγνωση» αναφέρει ο κ. Φιλιππάτος.

Ο Δήμος, εκτός από ασφαλέστερες τοπικές προγνώσεις μέσα από το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου και της ΕΜΥ, είναι σε θέση, μέσα από τις καταγραφές ενός τοπικού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών, να «στήσει» το δικό του Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας και να επεξεργαστεί δεδομένα σε πρώτο βαθμό.

Οι επιπτώσεις του άνυδρου και θερμού τέλους φθινοπώρου του 2023 και χειμώνα 2023-2024, αναμένεται να κτυπήσουν «καμπανάκι» στις καλλιέργειες γι αυτό και οι τοπικές προγνώσεις και αναλύσεις είναι σε θέση να συμβάλλουν και στην πρόληψη και προστασία του αγροτικού εισοδήματος.

«Παρατηρείται μια μεγαλύτερη ευπάθεια του Αιγίου σε απόλυτα μέγιστες θερμοκρασίες, παρά την ταύτιση όσον αφορά τις μέσες ελάχιστες και μέσες μέγιστες τιμές θερμοκρασίας μεταξύ των δύο πόλεων, από την την επικράτηση νοτιοδυτικών ανέμων καθώς κατέρχονται από το Παναχαϊκό όρος ως θερμοί και ξηροί, σε αντίθεση με την Πάτρα, όπου έχουν θαλάσσια προέλευση, όντας πιο δροσεροί και υγροί. Η πόλη του Αιγίου έχοντας στα δυτικά – νοτιοδυτικά της τον ορεινό όγκο του Παναχαϊκού, χαρακτηρίζεται ως υπήνεμη και έτσι δέχεται λιγότερη βροχή» σχολίασε στο Protionline.gr ο Νικόλας Σερέτης, Γεωλόγος-Προγνώστης Καιρού και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr