background img
banner
banner

Το υψηλό κόστος της ενέργειας έφερε αυξήσεις σε ύδρευση- άρδευση

ΥΠΕΡ ΨΗΦΙΣΕ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ – ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Αυξήσεις, οι οποίες κυμαίνονται για την ύδρευση από 8% έως 12% και για την άρδευση από 20% έως 22%, περιλαμβάνονται στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΑ που εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής.

Οι τροποποιήσεις των τιμών κρίθηκαν αναγκαίες λόγω του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας μετά και τη λήξη της σύμβασης με εταιρεία, προκάλεσαν ωστόσο την αντίδραση των δύο μελών της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στη νεοσύστατη Επιτροπή.

Τι ανέφερε η εισήγηση

Είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ ενώ στην εισήγηση τονίζεται ότι για τις νέες τιμές σε ύδρευση, αποχέτευση και άρδευση λαμβάνεται υπόψη το υψηλό ενεργειακό κόστος (σε ηλεκτρική ενέργεια καύσιμα και λοιπά) που ισχύει από το τέλος του 2023 λόγω λήξης της σύμβασης με τη «Φυσικό Αέριο Αττικής ΑΕ» από τον Οκτώβριο του 2023 και με δεδομένο ότι η χρέωση της κιλοβατώρας είναι αυξημένη κατά 100% με τους νέους λογαριασμούς οι οποίοι έχουν εκδοθεί έως σήμερα. Ακόμη, η σχετική εισήγηση έγινε με δεδομένο ότι πρέπει να καλυφθεί το κόστος των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΑ.

Ελήφθησαν δε υπόψη τα οικονομικά δεδομένα, ο απολογισμός της χρήσης του 2022 καθώς και τα μέχρι τώρα οικονομικά στοιχεία της χρήσης 2023 βάσει των οποίων προσδιορίζεται το χρηματοοικονομικό κόστος για την τιμολόγηση των υπηρεσιών, ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης. Υπάρχει δε η εκτίμηση ότι η μεσοσταθμική αύξηση η οποία πρέπει να εφαρμοστεί για την τιμολογιακή πολιτική του 2024, είναι 20,965%.

Ενδεικτικό είναι ότι στην κοινότητα Αιγίου, το πάγιο είναι 57 € το έτος και η κλίμακα είναι από 0 έως 50 κυβικά χρέωση 0,70 από 0,65 €.

Στα 51 έως 105 κυβικά 0,85 από 0,81 €. Στα 101 έως 200 κυβικά 0,98 €. Στα 201 έως 400 κυβικά 1,14 € και στα 401 κυβικά και άνω 1,62 €.

Οι τιμές αυτές επιβαρύνονται με τέλος αποχέτευσης 22% μόνο στις περιοχές που διέρχεται δίκτυο αποχέτευσης. Απαλλάσσονται οι περιοχές που δεν αποχετεύονται όχι όμως με υπαιτιότητα του καταναλωτή.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες κοινότητες παρατηρούνται μικρές αυξήσεις της τάξεως των 0,04 ευρώ περίπου.

Οι εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες πολιτών

Ισχύει δε η κοινωνική παροχή. Στους πολύτεκνους και ΑμεΑ παρέχεται έκπτωση 50% επί της αξίας κατανάλωσης νερού ενώ στους τρίτεκνους 35% επί της αξίας κατανάλωσης νερού.
Αυτά ισχύουν για μόνιμους κατοίκους του Δήμου και μόνο για την παροχή που υδρεύει την κύρια κατοικία τους σε ό,τι αφορά την άρδευση Τα τέλη για τη χρέωση των αγροκτημάτων και τα εντός οικισμού και μετά από έλεγχο για ύπαρξη ακινήτου από την υπηρεσία στο σύνολο του Δήμου Αιγιαλείας, διαμορφώνονται σε πάγια της τάξεως των 10 € από 4,50 € ανά έτος/ αρδευτική περίοδο. Το πάγιο εφαρμόζεται συνολικά ανά ιδιοκτήτη αγροκτήματος καταναλωτή και όχι για κάθε ανεξάρτητο αγρόκτημα/ ακίνητο.

Η τιμή χρέωσης ανά στρέμμα ορίζεται στα 20 € από 14 € για αγροκτήματα που αρδεύονται από ανοιχτού τύπου δίκτυα αλλά αποκλειστικά με φυσική ροή ύδατος, 25.000 από 20.000 € το στρέμμα για τα αγροκτήματα που χρησιμοποιούν ως μέσο παροχή ύδατος της γεώτρησης ή και μεικτό σύστημα άρδευσης. Σε περίπτωση ακινήτου με έκταση μικρότερη των 500 m² η τιμή χρέωσης τα διαμορφώνεται στο μισό των παραπάνω τιμών. Για τα αγροκτήματα που αδρεύονται από κλειστού τύπου δίκτυα με υδρόμετρα, οι τιμές χρέωσης ανά κυβικό περιλαμβάνουν εκτός από το πάγιο που προσδιορίζεται στα 35 € το έτος, στην κλίμακα από 0 έως 100 κυβικά 0,20 €.

Από 101 έως 250 κυβικά 0,27 €. Από 251 έως και 800 κυβικά 0,30 € για κάθε κυβικό και από 801 κυβικά και άνω 0,33 €.

Άλλαξαν οι κλίμακες χρεώσεων της ενέργειας

Ερωτηθείς από το Protionline.gr για τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΑ, ο αντιπρόεδρός της Γιώργος Ντίνος, επισήμανε: ΄΄Είχαμε κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια σε ένα σταθερό επίπεδο τις τιμές, γιατί είχαμε υπογράψει με τη «Φυσικό αέριο» μία σταθερή τιμή για την ενέργεια. Από τη στιγμή που οι κλίμακες χρεώσεων άλλαξαν και προσαρμόζονται πλέον πολύ διαφορετικά από τον Οκτώβριο και μετά (προς τα πάνω), αναγκαστικά κάναμε μία μικρή αύξηση, έτσι ώστε αφενός να ανταπεξέλθουμε στις συνθήκες που επικρατούν και αφετέρου ο καταναλωτής να μπορέσει να ανταποκριθεί΄΄.

΄΄Η ύδρευση και οι χρεώσεις της, θα πάνε αναλογικά και σύμφωνα με τις ανάγκες της εκάστοτε περιοχής του Δήμου.
Αυτό το ποσοστό αύξησης θα κυμανθεί από 8% έως 12%, αναλόγως με την κοινότητα. Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για μεγάλες αυξήσεις, αφού μιλάμε για 10 με 12 ευρώ τον χρόνο. Αυτή θα είναι η διαφορά΄΄ πρόσθεσε.

Για την άρδευση, ο κ. Ντίνος ανέφερε: ΄΄Οι αυξήσεις στην άρδευση θα είναι λίγο πιο μεγάλες, αλλά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλους οργανισμούς άρδευσης. ΤΟΕΒ περιοχών έχουν από 40 έως 45 ευρώ κάθε στρέμμα και εμείς έχουμε 20 με 25 ευρώ, μάξιμουμ. ΤΟΕΒ και Αρδευτικός Οργανισμός έχουν ακριβότερα τιμολόγια από εμάς, έχουμε επιτύχει σχεδόν τη μισή τιμή ανά στρέμμα, σε σχέση με άλλους΄΄.

Να σημειωθεί ότι στη Δημοτική Επιτροπή τα μέλη της δημοτικής αρχής ψήφισαν υπέρ, κατά όμως ψήφισαν τα δύο μέλη της αντιπολίτευσης που προέρχονται από την παράταξη «Αιγιάλεια Προορισμός» του Κώστα Σπηλιόπουλου, Χρήστος Σπηλιωτόπουλος και Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος.

Σπηλιωτόπουλος: «Συνέχεια στις καταχρηστικές αυξήσεις των δημοτικών τελών»

Μιλώντας στo Protionline.gr ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Δ.Ε. σημείωσε: ΄΄Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης καταψηφίσαμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΑ. Ο βασικός λόγος είναι ότι έρχεται σαν συνέχεια των καταχρηστικών αυξήσεων που έγιναν στα δημοτικά τέλη. Περιλαμβάνουν αυξήσεις στην ύδρευση από 8 έως 12% και στην άρδευση από 20 έως 22%.
Διαφωνούμε με αυτές τις λογικές διότι, κάποια στιγμή τουλάχιστον όσον αφορά την ΔΕΥΑΑ, η οποία είναι μία κερδοφόρα επιχείρηση (κάτι το οποίο παραδέχτηκε και ο δήμαρχος), πέρα από το ότι πρέπει να κοιτάζουμε πόσα χρήματα έχουμε στο ταμείο μας, πρέπει να εφαρμόσουμε και κοινωνική πολιτική΄΄.

Η επιβάρυνση των αγροτών

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της άρδευσης, λέγοντας: ΄΄Ειδικά για τους αγρότες και την άρδευση, ο δήμος πρέπει να εφαρμόσει μία άλλη πολιτική. Από το 2020 που η άρδευση εντάχθηκε στη ΔΕΥΑΑ, έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη αναστάτωση διότι οι αγρότες βρέθηκαν προ εκπλήξεως με μεγάλα τέλη για αυτούς, σε μία περίοδο που είχαν να αντιμετωπίσουν πραγματικά προβλήματα και στην παραγωγή τους αλλά και λόγω της έλλειψης του νερού. Τα προβλήματα στις καλλιέργειες τουλάχιστον τα τελευταία 45 χρόνια συνδέονται και με την έλλειψη νερού εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής και γι’ αυτό ακριβώς έχουν προταθεί νέες μέθοδοι αρδεύσεων κάτι που ενδεχομένως δεν μπορούν να ακολουθήσουν όλοι οι αγρότες.
Με βεβαιότητα μπορώ να καταμαρτυρήσω ότι τουλάχιστον στην Ανατολική Αιγιάλεια μετά το πέρασμα της άρδευσης στη ΔΕΥΑΑ, δεν έγινε κάτι ουσιαστικό που να βοηθήσει στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας της άρδευσης. Μάλιστα, το 2019 που ορίστηκαν οι νέες τιμές, είχα την διαβεβαίωση του κ. Καλογεροπούλου ότι θα έχουμε κάποια καλύτερη πορεία, ωστόσο αυτό δεν φάνηκε΄΄.

Ζήτησαν επιπλέον στοιχεία

Να σημειωθεί ότι στη  συνεδρίαση της Τρίτης, ο κ. Ταξιαρχόπουλος έθεσε και κάποια άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ανείσπρακτες υποχρεώσεις, τονίζοντας πως δεν υπήρξε ενημέρωση για άλλα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα έσοδα, τα έξοδα και το ταμειακό υπόλοιπο της δημοτικής επιχείρησης, ούτως ώστε και τα μέλη να είναι σε θέση να γνωρίζουν πόσο αναγκαίες είναι αυτές οι αυξήσεις κι αν μπορεί να ληφθούν αποφάσεις στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής.

΄΄Εμείς θεωρούμε ότι το νερό είναι ένα υπέρτατο αγαθό πρέπει να υπάρχει και κάποια άλλη διαφορετική προσέγγιση κοινωνικής πολιτικής. Σαν παράταξη και προεκλογικά είχαμε πει ότι το θέμα της άρδευσης θα λυθεί με λιμνοδεξαμενές κάτι το οποίο βέβαια θέλει μελέτες και ειδική στόχευση΄΄, πρόσθεσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr