background img
banner
banner

Στην τελική ευθεία για την νέα Πρυτανική Αρχή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Προς έναν επαναληπτικό γύρο, πάνω στο ίδιο ‘σκηνικό’ που είχε διαμορφωθεί προεκλογικά και το 2020 και είχε ως βασικούς αντιπάλους τον Πρύτανη Χρήστο Μπούρα και τον τέως Αντιπρύτανη Νίκο Καραμάνο, οδηγείται το Πανεπιστήμιο Πατρών στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 4 Μαρτίου.

Η θητεία της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών λήγει την 31η Αυγούστου επειδή οι εκλογές δεν μπορεί να γίνουν μέσα στην εξεταστική, το νέο εξαμελές συμβούλιο διοίκησης θα εκλεγεί στις 4 Μαρτίου με ηλεκτρονική ψηφοφορία και η θητεία του θα ξεκινήσει βέβαια από την 1η Σεπτεμβρίου, με τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά.

Η ψηφοφορία γίνεται μεταξύ των μελών ΔΕΠ και, εφόσον στις 4 Μαρτίου δεν υπάρξει πλειοψηφία, θα επαναληφθεί στις 11η Μαρτίου, η ίδια διαδικασία και την ίδια Εφορευτική Επιτροπή.
Οι διεργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο καθώς η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων λήξει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, στις 12 Φεβρουαρίου.

Η καταξίωση του Πανεπιστημίου διεθνώς επί Μπούρα

Την απόφαση του να είναι εκ νέου υποψήφιος επιβεβαίωσε ο κ. Μπούρας την περασμένη Πέμπτη 25 Ιανουαρίου μιλώντας στην διάρκεια συνεδρίου την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και την ψηφιακή κυβέρνηση. «Η διεθνής καταξίωση του Πανεπιστημίου Πατρών, βρίσκεται στα 1.000 καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως είναι αποτέλεσμα της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με κορυφαία Ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και απόρροια του εξαιρετικού επιστημονικού δυναμικού του. Πρόταγμα είχα και με αυτό θα διεκδικήσω μια νέα πρυτανική θητεία το Πανεπιστήμιο Πατρών να γίνει ένα σύγχρονο και Πράσινο Πανεπιστήμιο και θα αγωνιστώ ώστε να αποκτήσει όλες τις προδιαγραφές ενός Πανεπιστημίου του Μέλλοντος που επιτάσσουν οι νέες συνθήκες στον διεθνές ακαδημαϊκό τοπίο» δήλωσε από το ξενοδοχείο Βυζαντινό.

Κατά την 4ετία 2020-2024, εν μέσω της πανδημίας του Covid – 19, η Πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου με τη συμβολή βέβαια όλων των μελών διοίκησης, έκανε αρκετά βήματα μπροστά, με άξονα κυρίως την εξωστρέφεια, χωρίς αποκλεισμούς και ιδιαίτερες αντιρρήσεις. Στις δύο «τομές» αυτής της θητείας εντάσσεται η κύρωση του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη η οποία βέβαια ανέκοψε «βάναυσα» την περιφερειοποίηση δεκαετιών και προκάλεσε πλήγμα σε αρκετές περιοχές της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων το Αίγιο αλλά και η Αμαλιάδα.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, με πρωτοβουλία του Πρύτανη, επιχειρείται να υιοθετηθεί ένας άλλος τρόπος «περιφερειοποίησης» ο οποίος αφορά στην ίδρυση μεταπτυχιακών προγραμμάτων και κοινών διδακτορικών με άλλα πανεπιστήμια. Το σχέδιο, παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια, αντικατοπτρίζει τη θέληση του Πανεπιστημίου να είναι «παρών» σε αναπτυξιακά ζητήματα της Περιφέρειας με βάση τη δική του αξιολόγηση σπουδών, στην Αμαλιάδα και βέβαια το Αίγιο.

Μια άλλη «τομή» είναι η Ασφάλεια του Πανεπιστημίου στο επίπεδο της φύλαξης με τη συνεργασία με ιδιώτη. Σε αντίθεση με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα -του κέντρου κυρίως- το Πανεπιστήμιο Πατρών ουδέποτε… συνεπήρε το σχέδιο του πρώην Υπουργού κ. Θεοδωρικάκου για την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Η Πανεπιστημιακή αρχή βγήκε από το… αδιέξοδο προ 1,5 έτους η Κυβέρνηση εγκατέλειψε το… πλάνο αυτό, χωρίς να έχει διαρρήξει και τις σχέσεις με τους φοιτητικούς συλλόγους.

Εκτός από τις δύο αυτές «τομές» θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο, επίπεδο της Πολυτεχνικής αλλά και της Ιατρικής Σχολής, το Πανεπιστήμιο έκανε σημαντικά βήματα εξωστρέφειας με τα πρώτα μεταπτυχιακά σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς (Σύνδεσμο Βιομηχάνων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος). Στα… σκαριά βρίσκονται σήμερα και τα πρώτα διδακτορικά, σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και βιομηχανία.

Το βήμα αυτό τονώνει την εικόνα της προσπάθειας σύνδεσης έρευνας με παραγωγή και μεταφοράς τεχνογνωσίας και καινοτομίας, στην πράξη. Πολύ σημαντική η συνεργασία με «παγκόσμιους παίκτες» στο χώρο των συμβούλων επιχειρήσεων όπως οι Deloitte και P&W οι οποίοι, με τη συνδρομή της εξ αποστάσεως εργασίας -υπό τις συνθήκες της πανδημικής κρίσης- ίδρυσαν γραφεία στην Πάτρα. Η κίνηση αυτή έγινε την περίοδο 2021-2022 και απασχολεί πλέον εκατοντάδες αποφοίτους. Πρόκειται για μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού σε σχέση με την αναστροφή του brain-drain και της φυγής των νέων επιστημόνων εκτός Ελλάδας.

Οι άλλοι διεκδικητές της προεδρίας

Ο Νίκος Καραμάνος (φωτο) ανακοίνωσε πρώτος πριν από λίγες μέρες την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου την Πρυτανεία από τον κ. Μπούρα δηλώνοντας μάλιστα πρώτος και τους υποψηφίους με τους οποίους θα διεκδικήσει εκ νέου το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόκειται για τους καθηγητές Δημήτρη Βαγενά (Χημικών Μηχανικών), Βασίλη Βουτσινά (Διοίκησης Επιχειρήσεων), Χριστίνα Καλογεροπούλου (Ιατρική), Νίκο Μπακάλη (Νοσηλευτική), Γιώργο Νικολάου (Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας) και Γιώργο Τσιάμη (Αειφορική Γεωργία). Στόχος της ομάδας του κ. Καραμάνου, όπως δηλώνει ο ίδιος, «να αγωνιστεί σεβόμενη την ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών και στο πλαίσιο αυτό να δημιουργηθολυν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στο Πανεπιστήμιο να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, ώστε να αποκαταστήσει τον ηγετικό του ρόλο και τη διεθνή του ακτινοβολία».

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την Πρυτανεία έχει ήδη ανακοινώσει και οι Γιώργος Παπαθεοδώρου (φωτο), καθηγητής, Κοσμήτορας και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας. Πρόκειται για την τρίτη υποψηφιότητα που είναι δεδομένη έως σήμερα.

Ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει και από τον Θεόδωρο Xριστόπουλο, διακεκριμένο καθηγητής του Τμήματος Χημείας που έχει θέσει κατά το παρελθόν υποψηφιότητα για Πρύτανης. Στις φετινές εκλογές φαίνεται μάλλον ότι θα αποσυρθεί καθώς δεν πληροί και το ηλικιακό όριο (συνταξιοδοτείται πριν τη λήξη της θητείας το 2028).

Μέσα στον Μάρτιο θα έχουμε και την ανάδειξη των πέντε εξωτερικών μελών, διακεκριμένων ακαδημαϊκών που έχουν αφυπηρετήσει από το Πανεπιστήμιο Πατρών ή υπηρετούν σε άλλα Πανεπιστήμια, οι οποίοι θα συμπληρώσουν την νέα Πρυτανική αρχή με την ίδια θητεία, που ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου 2024. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι η 27η Φεβρουαρίου 2024.

Εκλογές εν μέσω καταλήψεων

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η προεκλογική περίοδος εξελίσσεται εν μέσω αντιδράσεων για τα μη κρατικά ΑΕΙ ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη Φεβρουαρίου, παραμονές των Πρυτανικών εκλογών στην Πάτρα.

Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία, τα 10 από τα 31 τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών τελούν υπό κατάληψη εν μέσω της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ταχθεί κατά της εξεταστικής εξ αποστάσεως την οποία όμως υιοθέτησε χθες η έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το οποίο κατέθεσε και τη σχετική πρόταση, οι εξ αποστάσεως εξετάσεις είναι ο μόνος τρόπος για να μην χαθεί η εξεταστική.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr