background img
banner
banner

«Στοιχηθείτε» πίσω από Δούκα…

«ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ» ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΕ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΚΕΔΕ, ΣΤΗΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Ε.Δ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Προσκλητήριο στους Δημάρχους της Αχαΐας αλλά και της Ηλείας να συντονιστούν πίσω από την υποψηφιότητα του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα για την προεδρία της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδας), μετέφερε κατά τη διήμερη περιοδεία του στους δύο νομούς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως είναι γνωστό, κατά τον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου για το δήμο Αθηναίων, είχαμε ανατροπή με την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος θεωρείτο φαβορί και για την προεδρία της ΚΕΔΕ.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προωθώντας πλέον την υποψηφιότητα του κ. Δούκα για την ΚΕΔΕ, θέλει να επανακτήσει τους δεσμούς του με την τοπική αυτοδιοίκηση. Στα πλαίσια αυτά, σε μια «επιχείρησης πειθούς» προς τους αυτοδιοικητικούς, χρησιμοποιεί και τις δημοσκοπήσεις που το φέρνουν ως δεύτερο κόμμα.

Αυτή την περίοδο βάζει σε πρώτο πλάνο τις εκλογές στην ΚΕΔΕ καθώς η συγκυρία θεωρείται ιδανική. Στα τέλη Φεβρουαρίου θέλει να εξασφαλίσει τις εκλογές για το νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και στις κρίσιμες Ευρωεκλογές να δώσει στίγμα «ολικής επαναφοράς».

Οι ημερομηνίες

Οι εκλογές για το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα γίνουν στις 28 Φεβρουαρίου και, μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν γίνει οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προεδρείου της ΠΕΔ (Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων) Δυτικής Ελλάδας.

Κατά την παρουσία του στην Αχαΐα, την Παρασκευή που μας πέρασε, 19 Ιανουαρίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε «δαχτυλίδι» στον δήμαρχο Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο ο οποίος θα είναι στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τον κ. Δούκα για την ΚΕΔΕ.

«Η ΚΕΔΕ δεν μπορεί να είναι το μακρύ χέρι του Μαξίμου εις βάρος της αυτοδιοίκησης», ανέφερε μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης, για τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης της ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο της συνάντησής τους, το πρωί της Παρασκευής, με τον δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας, Γρηγόρη Αλεξόπουλο.

Πως θα γίνουν

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος είναι 21μελές και αποτελείται σήμερα από 10 δημάρχους και 11 εκλεγμένα μέλη δημοτικών συμβουλίων. Με βάση το τελευταίο προεδρικό διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών, για τις εκλογές της Π.Ε.Δ., οι δήμαρχοι αυξάνονται στους 13 με τα λοιπά μέλη θα είναι δημοτικοί σύμβουλοι που θα ψηφιστούν από τους εκλέκτορες της Γενικής Συνέλευσης της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας. Τα ψηφοδέλτια για την Π.Ε.Δ. με επικεφαλής τον υποψήφιο πρόεδρο, θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Το εκλεκτορικό σώμα της Γενικής Συνέλευσης της Π.Ε.Δ. είναι 125 άτομα. Από αυτούς οι 19, υποχρεωτικά, θα είναι οι νέοι δήμαρχοι της Περιφέρειας ενώ, επιπλέον, μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Π.Ε.Δ. θα είναι όσοι έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι και διετέλεσαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου – εποπτικού συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας και της Κ.Ε.Δ.Ε., κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο 2019-2023.

Τους περισσότερους εκλέκτορες στη Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος θα έχει ο δήμος Πατρέων με 50 ενώ από την Αχαΐα, με εξαίρεση την Πάτρα, τους περισσότερους εκλέγει το Αίγιο (8).
Στα δημοτικά συμβούλια κάθε δήμου, για τους εκλέκτορες της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας, θα υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια, ένα της πλειοψηφίας και ένα της αντιπολίτευσης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας θα ψηφίζουν σε μια κάλπη και της αντιπολίτευσης σε άλλη.

Τα 3/5 των εκλεκτόρων κάθε δήμου θα είναι από την πλειοψηφία και οι λοιποί από την αντιπολίτευση. Οι υποψήφιοι σε κάθε ψηφοδέλτιο θα είναι όσες και οι έδρες που αναλογούν στην κάθε πλευρά…

Στην αφετηρία ο Παπαδόπουλος

Από σήμερα Δευτέρα 22 Ιανουαρίου ξεκινά και τυπικά η μάχη για την εκλογή του νέου Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος. Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος, για την περίοδο 2020-2024 είναι ήδη στην αφετηρία και ξεκινά πρώτος τον αγώνα του! Στην προγραμματισμένη για το απόγευμα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου των Καλαβρύτων το θέμα της εκλογής εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, στην Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη.

Είναι προφανές ότι ο δήμαρχος Καλαβρύτων θα πρέπει να δώσει τη μάχη του το επόμενο διάστημα για τους εκλέκτορες της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος για να αποκτήσει ερείσματα και στους 19 δήμους της Περιφέρειας. Έδωσε το παρόν του και την Παρασκευή στην εκδήλωση της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα» και την ομιλία Ανδρουλάκη καθώς προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στο χώρο αυτό διαθέτει υποστηρικτές, γι αυτό άλλωστε εξελέγη στην Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας το 2019.

Αποφασίζει ο Καλογερόπουλος

Όπως είναι γνωστό, πλέον, για τη νέα θητεία, ενδιαφέρον εκλογής στο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας, με στόχο ακόμη και το προεδρείο, αναμένεται να εκδηλώσει και ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος. Ο κ. Καλογερόπουλος διαθέτει βαρύ «αυτοδιοικητικό βιογραφικό», έχοντας εκλεγεί πέντε φορές δήμαρχος και με μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση. Συγκαταλέγεται στους αρχαιότερους αυτοδιοικητικούς στη χώρα!

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας διαθέτει ερείσματα τόσο στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ είναι εκλεγμένος και στην Επιτροπή ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ. Κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά την έκβαση της μάχης για την Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας είναι, προφανώς και η στάση που θα τηρήσει ο κ. Αλεξόπουλος ο οποίος θέλει συμμάχους τόσο τον Δ. Καλογερόπουλο όσο και τον Θ. Παπαδόπουλο για το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr