background img
banner
banner

«Μύλος» στην ψηφοφορία για την Δημοτική Επιτροπή

ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΧΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΗΝ Ο.Ε. ΚΑΙ ΤΗΝ Ε.Π.Ζ.

Μετά την εκλογή του προεδρείου το Σώμα πέρασε στη διαδικασία της εκλογής μελών της Δημοτικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από πέντε μέλη της πλειοψηφίας και δύο μέλη της μειοψηφίας. Εκ μέρους της παράταξής του, ο δήμαρχος πρότεινε τους Παναγιώτη Ανδριόπουλο, Παναγιώτη Αγγελόπουλο, Κώστα Βούλγαρη, Δημήτρη Ελευθεριώτη, Νίκο Καραΐσκο, Μαρία Σταυροπούλου, Δημήτρη Δημήτρη και Γιώργο Φραγκονικολόπουλο.

Ο κ. Γούτος πρότεινε τον εαυτό του, την Βάσω Ψυχράμη, τον Ανδρέα Νιγιάννη και τον Γιώργο Μεντζελόπουλο, ενώ ο κ. Σπηλιόπουλος πρότεινε τους Σωτήρη Ταξιαρχόπουλο και Χρήστο Σπηλιωτόπουλο. Μάλιστα, ο κ. Σπηλιόπουλος τότε έκανε λόγο για αδυναμία του νόμου καθώς δεν αποσαφηνίζει το πώς θα πληρωθούν οι δύο θέσεις της αντιπολίτευσης. Σημείωσε ακόμη πως είναι θεσμικά, δημοκρατικά και πολιτικά ορθό να υπάρξει εκπροσώπηση όλων των εκλεγμένων παρατάξεων, εννοώντας πως θα πρέπει να εκλεγεί και από την παράταξή του ένα μέλος στη Δημοτική Επιτροπή, κάτι που ωστόσο δεν βρήκε σύμφωνο τον κ. Γούτο ο οποίος τόνισε πως η κάλπη έδωσε μία ισχύ στην παράταξή του που δεν μπορεί να εκπροσωπείται μόνο από ένα μέλος.

Άκυρα τα ψηφοδέλτια της μείζονος αντιπολίτευσης

Αρχικά έγινε η ψηφοφορία από την πλευρά της πλειοψηφίας και στη συνέχεια και των άλλων δύο παρατάξεων, με μυστική διαδικασία σε παραβάν. Από την πλειοψηφία με δέκα ψήφους εξελέγησαν οι Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Νίκος Καραΐσκος, Δημήτρης Φιλιππάτος, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος και ως πρόεδρος ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος. Όταν άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων των δημοτικών συμβούλων της παράταξης του Χρήστου Γούτου, διαπιστώθηκε ότι είχαν ψηφίσει και τους τέσσερις προτεινόμενους της παράταξης και όχι τους δύο όπως προβλέπεται από τον νόμο. Τότε ο κ. Σπηλιόπουλος, που τα μέλη της δικής του παράταξης είχαν ψηφίσει τους δύο προτεινόμενούς τους, ζήτησε να θεωρηθούν άκυρα τα ψηφοδέλτια των συμβούλων της παράταξης του κ. Γούτου, με την πρόεδρο του Σώματος να αναφέρει πως δεν θα ληφθούν υπόψη οι σταυροί, δεδομένου ότι είναι τέσσερις ενώ το όριο ήταν μέχρι δύο, όσα είναι δηλαδή και τα άτομα που δικαιούται η αντιπολίτευση να εκλέξει. Κάπως έτσι από την αντιπολίτευση στη Δημοτική Επιτροπή εκλέγονται οι Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος και Χρήστος Σπηλιωτόπουλος.

Έντονες αντιδράσεις

Το γεγονός βέβαια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Γούτου και των μελών της παράταξής του. Μάλιστα, ο επικεφαλής κατηγόρησε ευθέως τον δήμαρχο για μεθοδεύσεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι σκοπίμως δεν αποσαφηνίστηκε ότι πρέπει να βάλουν μέχρι δύο σταυρούς και όχι μέχρι τέσσερις. Άφησε δε να εννοηθεί ότι η διαδικασία ήταν προϊόν συνεννόησης των δύο άλλων παρατάξεων, με τον δήμαρχο να του αναφέρει πως ελπίζει να αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα των καταγγελιών του. Οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης και ο κ. Γούτος επέρριψαν ευθύνες στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέροντας πως έτσι όπως κύλησε η διαδικασία τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προηγήθηκαν άλλα. Η κ. Γιδά διάβασε την εγκύκλιο σχετικά με το τι προβλέπεται ενώ κατηγορήθηκε ότι αυτό όφειλε να το πράξει πριν την ψηφοφορία ή να αναφέρει ότι θα πρέπει να βάλουν έως δύο σταυρούς ή αυτό να αναγράφεται στα ψηφοδέλτια. Τότε τονίστηκε ότι δεν προβλέπεται η αναγραφή του αριθμού των σταυρών, με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να αναφέρει πως ούτε στον κ. Σπηλιόπουλο έκανε κάποια ειδική ενημέρωση ωστόσο το γνώριζε. Η κ. Ψυχράμη ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς εκλέγονται οι αναπληρωματικοί δεδομένου ότι η παράταξη Γούτου ψήφισε τέσσερις με το σκεπτικό της εκλογής δύο τακτικών και δύο αναπληρωματικών, για να λάβει την απάντηση πως πάντα ψηφίζονται όσοι εκλέγονται ως τακτικοί και έπονται οι αναπληρωματικοί.

Διακόπηκε η συνεδρίαση

Ακολούθησαν δύο διακοπές της συνεδρίασης με προσπάθειες επικοινωνίας με το υπουργείο Εσωτερικών ούτως ώστε να ξεκαθαριστεί τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση ως προς την εκλογή αναπληρωματικών μελών της Δημοτικής Επιτροπής από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με την απάντηση, έτσι όπως μεταφέρθηκε, να αναφέρει ότι δεν ήταν υποχρεωμένο το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου θα καταστήσει γνωστό το πόσοι σταυροί μπαίνουν. Οι αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές ήταν έντονες με την κ. Γιδά να εγκαλεί τον κ. Γούτο τονίζοντας ότι δεν μπορεί να την «μαλώνει» για κάτι που ο ίδιος όφειλε να γνωρίζει πριν έρθει στο συμβούλιο. Τότε ο κ. Σπηλιόπουλος, προκειμένου να δοθεί κάποια λύση για το καλό του δήμου, πρότεινε να υπάρξει συνεννόηση και να εκλεγεί ένας σύμβουλος από την παράταξή του και ένας από την παράταξη Γούτου ως τακτικοί ώστε να υπάρξει αντιπροσώπευση, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον κ. Γούτο κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι επαναλαμβάνει όσα έκανε το 2019. ΄΄Πάρτε τις θέσεις μαζί με τον κ. Σπηλιόπουλο, δεν είναι κακό΄΄, ανέφερε, με τον δήμαρχο να τον καλεί να προσέχει τις διατυπώσεις του.

Κλήρωση για δύο αναπληρωματικούς

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τότε απεφάνθη ότι θα γίνει κλήρωση μεταξύ των προτεινόμενων μελών της μείζονος αντιπολίτευσης δεδομένου ότι από την ελάσσονα προέρχονταν τα δύο άτομα που εξελέγησαν. Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε και εκλέχθηκαν η κ. Ψυχράμη και ο κ. Γούτος ως αναπληρωματικοί. Πλην όμως, η αντίδραση του κ. Γούτου ήταν έντονη, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως η παράταξή του δεν συμμετέχει σε καμία κλήρωση, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η παράταξη θα προχωρήσει σε ένσταση ως προς τη διαδικασία που τηρήθηκε.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr