background img
banner
banner

«Μάχη» της ακρίβειας, πίεση των «μπλόκων»

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ , «ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ» ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ!

«Στα κάγκελα» έχουν ανέβει οι κτηνοτρόφοι και στην Αχαΐα, εν μέσω και τα κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, καταγγέλλοντας πιέσεις και εκβιασμούς για περεταίρω μείωση της τιμής παραγωγού στο γάλα ενώ, την ίδια ώρα, η τιμή της φέτας και των γαλακτοκομικών εξακολουθεί να τραβά την ανηφόρα να φτάνει τα 18 ευρώ το κιλό στο Σούπερ Μάρκετ!

Μέσα στον Ιανουάριο υπήρξαν επαφές μεταξύ εκπροσώπων των κτηνοτρόφων, με τη συμμετοχή και συνεταιριστικών οργανώσεων από τη Δυτική Ελλάδα, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΦΕΤ προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στο σύστημα διακίνησης αλλά και στο ράφι. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά και μια σειρά σοβαρών υποθέσεων που ανέκυψαν, μετά τους πρώτους ελέγχους, άλλαξαν την… ατζέντα καθώς η πίεση προς την Κυβέρνηση είναι πλέον μεγάλη για δράση «εδώ και τώρα!» Ήδη ερευνάται σοβαρή υπόθεση με την κυκλοφορία «ελληνικής φέτας» στο εξωτερικό η οποία φαίνεται ότι παρασκευάστηκε με «ελληνοποιημένο» γάλα.

Την ίδια ώρα και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μετά από επαφή του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, ενεργοποιεί τον ελεγκτικό της μηχανισμό για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα αλλά και την προστασία τοπικών προϊόντων από αθέμιτο ανταγωνισμό, μέσα και από τις παράνομες «ελληνοποιήσεις».

«Οι αγρότες να αντιδράσουν κόσμια»

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια πτώση της τιμής παραγωγού στο πρόβειο γάλα έως και 30 λεπτά/λίτρο. Φαίνεται ότι κάποιοι μεταποιητές έχουν διατηρήσει αποθέματα από την περυσινή χρονιά ή απλά δεν… μας έχουν ανάγκη, εφόσον ευσταθούν καταγγελίες για παραγωγή και διάθεση φέτας ΠΟΠ και ΠΓΕ στο εξωτερικό, με εισαγόμενο γάλα. Η πίεση από μερίδα εμπόρων και μεταποιητών, για μείωση της τιμής παραγωγού, συνδυασμό με τους ‘χαλαρούς’ ελέγχους στα σύνορα, μπορεί να σύρει την τιμή ακόμη πιο χαμηλά και να προκαλέσει ακόμη και κατάρρευση της κτηνοτροφίας μας!» αναφέρει στo Protionline.gr ο πρόεδρος του ΑΓΣ (Αγροτικός Γαλακτοκομικός Σύλλογος) Καλαβρύτων και πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ (πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ), Παύλος Σατολιάς, επισημαίνοντας ότι οι λύσεις δεν μπορεί να δίνονται στα μπλόκα αλλά στην αύξηση της πίεσης στις αρμόδιες αρχές για «σαρωτικούς ελέγχους» στην αγορά και στα γαλακτοκομικά.

«Καλέσαμε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και οι εξελίξεις μας πρόφτασαν… Υπάρχει πλέον προσωπική δέσμευση από πλευράς του Υπουργού κ. Αυγενάκη ότι το θεσμικό πλαίσιο θα γίνει πιο αυστηρό, θα υπάρξουν πραγματικοί έλεγχοι και ήδη έχουμε δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους πρέπει να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς για να προστατέψουμε το εισόδημά μας. Αντιδρούμε κόσμια και συντεταγμένα, καταθέτουμε άμεσα τεκμηριωμένες προτάσεις στο υπουργείο και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την εξαγωγική προοπτική της φέτας και των τοπικών μας προϊόντων» σχολιάζει ο κ. Σατολιάς.

«Είμαστε δίπλα στον παραγωγό»

Το μηχανισμό της, με μεικτά κλιμάκια των Υπηρεσιών, από κοινού με τον ΕΦΕΤ και την συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών, ενεργοποιεί και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Οι έλεγχοι εστιάζουν σε αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ αλλά και στη διακίνηση, σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι δίπλα στους αγρότες και ήδη βρίσκεται σε απευθείας επαφή και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στεκόμαστε στους κτηνοτρόφους, κατανοούμε τα προβλήματα και στηρίζουμε τα αιτήματά τους ώστε να είναι βιώσιμοι και παραγωγικοί.

Εκτός από ζητήματα που αφορούν την Κυβέρνηση, μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία της τιμής παραγωγού και της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών προϊόντων, σε τοπικό επίπεδο ενεργοποιούμε τον ελεγκτικό μηχανισμό παράλληλα με το σχεδιασμό μας που περιλαμβάνει αύξηση στους διαθέσιμους πόρους για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, ΕΣΠΑ και πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α . 2021-2027)» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ανδρέας Φίλιας.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρεια και ΕΦΕΤ προχωρούν σε ελέγχους και για την τήρηση προδιαγραφών για τα όλα τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας και προέλευσης (ΠΟΠ και ΠΓΕ) συλλέγοντας δείγματα για περαιτέρω χημικές αναλύσεις τα αποτελέσματα των οποία θα δοθούν στο Υπουργείο το συντομότερο δυνατόν.

Το πρόβλημα στο ράφι και οι έλεγχοι…

Η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχωρούν από κοινού και σε συνδυασμένους ελέγχους στο ράφι για τη διακύμανση των τιμών στα Σούπερ Μάρκετ,
Σε έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, στις 11 Ιανουαρίου, σε υπεραγορά στην Πάτρα, διαπιστώθηκε για κωδικούς συγκεκριμένου προϊόντος, η απαίτηση είσπραξης υψηλότερης τιμής στο ταμείο, από αυτή που αναγραφόταν στο ράφι. Στην υπεραγορά επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ.

«Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς σε όλο το εύρος της αγοράς, η εύρυθμη λειτουργία της είναι προς όφελος των καταναλωτών και καθίσταται επιβεβλημένη. Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες, τους καλούμε να καταγγείλουν υπεύθυνα κάθε παρατυπία και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και θα πάρουμε κάθε δυνατό μέτρο γι’ αυτό» δήλωσε o Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης, με αφορμή την επιβολή του προστίμου.

Πολλά Σούπερ Μάρκετ έχει διαπιστωθεί επίσης ότι πληρώνουν με καθυστέρηση έως και έξι μήνες, τους παραγωγούς, αγρότες και κτηνοτρόφους, «ενσωματώνοντας» στο ράφι αυξήσεις αναιτιολόγητες, ακόμη και μέσα στον ίδιο μήνα!

Σε μια άλλη περίπτωση, παρά το γεγονός ότι ήδη η τιμή παραγωγού έχει πέσει έως και 30% στο γάλα, στο ράφι μειώνεται με… δόσεις, μόλις 1-2% το μήνα! Τα Σούπερ Μάρκετ δεν προχωρούν σε οριζόντιες μειώσεις αλλά σε «πλασματικές προσφορές» ρίχνοντας την τιμή, κατ επιλογήν, σε κάποια τρόφιμα και γαλακτοκομικά, ώστε να προσελκύσουν με… αθέμιτο τρόπο το καταναλωτικό κοινό!


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr