background img
banner
banner

Οικονομική δυσχέρεια και… ξενόφερτα «μπλόκαραν» το λεμόνι

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ Κ. ΒΟΥΛΓΑΡΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΑΝΤ. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αλλαγή σκηνικού άρδην προέκυψε μετά τις γιορτές σε ό,τι αφορά την κοπή και διακίνηση του ντόπιου λεμονιού. Από τη μία η μείωση της ζήτησης λόγω της περιορισμένης αγοραστικής δυνατότητας του καταναλωτή, από την άλλη η είσοδος στην ευρωπαϊκή αγορά, φθηνών προϊόντων άλλων χωρών, αφήνουν το λεμόνι της Αιγιάλειας στα… αζήτητα. Τα σοβαρά προβλήματα των παραγωγών της περιοχής έθεσε χθες ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας και πρόεδρος της κοινότητας Τέμενης Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, στον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Βούλγαρη.

Η συνάντηση ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική αφού τους δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί για όλα τα προϊόντα που παράγει η Αιγιάλεια, με τον κ. Λουκόπουλο, και ως μέλος του Συνεταιρισμού Τέμενης, να του αναλύει τα προβλήματα των λεμονοπαραγωγών της περιοχής.

Μάλιστα, και οι δύο συμφώνησαν να υπάρχει συνεργασία δήμου και συλλόγου, ούτως ώστε όταν παρεμβαίνει ο σύλλογος σε διάφορα θέματα που αφορούν τα μέλη του, ο δήμος να είναι υποστηρικτικός, να συνυπογράφουν επιστολές προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων, δεδομένης και της βαρύτητας που αποκτά ένα αίτημα όταν εκφράζεται από τον δήμο.
Μάλιστα, ο κ. Βούλγαρης ανέφερε πως τα προβλήματα των παραγωγών της περιοχής είναι και προβλήματα του δήμου αφού αφορούν όλη την τοπική οικονομία και ότι επιθυμεί να λειτουργήσει μαζί με τους παραγωγούς για την επίλυσή τους.

Χάθηκε η ευρωπαϊκή αγορά

Μιλώντας στο Protionline.gr για το πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση στο λεμόνι, ο κ. Λουκόπουλος εμφανίστηκε ιδιαιτέρως προβληματισμένος, τονίζοντας: ΄΄Αυτή τη στιγμή οι δικοί μας εξαγωγείς έχασαν την ευρωπαϊκή αγορά. Στην Τουρκία το λεμόνι κόβεται 12 λεπτά το κιλό και στην Ισπανία 18, όταν εμείς κόβαμε για 45 λεπτά. Ταυτόχρονα έχουμε εισροές ακόμη και από το Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς εκεί δεν πωλούνται λόγω του πολέμου. Επόμενο είναι το δικό μας προϊόν να μην έχει ζήτηση. Το γεγονός αυτό προκάλεσε πίεση των τιμών προς τα κάτω. Σήμερα κόβονται ελάχιστα για 30 και 35 λεπτά το κιλό, όμως πολλά παραμένουν άκοπα. Αρκετοί παραγωγοί τα κράτησαν και δεν έκοψαν μήπως και επιτύχουν καλύτερες τιμές, ωστόσο παρατηρείται κατακόρυφη πτώση. Διότι για να γίνει το δικό μας προϊόν ανταγωνιστικό διεθνώς πρέπει να μειωθεί η τιμή του. Ανεξάρτητα βέβαια από το γεγονός ότι δεν είναι της ίδιας ποιότητας. Και δεν μπορεί να είναι γιατί π.χ. στην Τουρκία τα λεμόνια ραντίζονται με αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα΄΄.

Μειωμένη ζήτηση εντός, λόγω φτώχειας…

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μην διατίθενται τα ελληνικά λεμόνια στην Ευρώπη. Τι γίνεται όμως στην εγχώρια αγορά και γιατί δεν μπορούν να απορροφηθούν από αυτή, δεδομένου ότι φέτος και ο καρπός είναι μειωμένος στην Αιγιάλεια; Ο κ. Λουκόπουλος απαντά: ΄΄Και στην εγχώρια αγορά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το προϊόν δεν έχει ζήτηση καθώς μέσα στη γενικότερη ακρίβεια και την πίεση των οικονομικών των νοικοκυριών, το λεμόνι περνά σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, άρα λίγοι είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν. Η φτώχεια αναγκάζει τον κόσμο να προμηθεύεται τα άκρως απαραίτητα. Ακόμη και στα βιολογικά υπάρχει πρόβλημα. Κόψαμε μία μέρα με 48 λεπτά όμως μπήκαν άλλοι στον «χορό» με φθηνότερες προσφορές. Όταν χάνεις τα σούπερ μάρκετ δύσκολα φεύγει το προϊόν. Είναι γεγονός πως έχουν μείνει ποσότητες άκοπες, όμως φέτος έχουμε λίγη παραγωγή. Αν συνέβαινε άλλη χρονιά θα μιλούσαμε για καταστροφή΄΄. ΄΄Ακόμη και για χυμό κρίνεται ασύμφορο να δοθεί αφού ο παραγωγός λαμβάνει μόλις 7 λεπτά άρα δεν αξίζει τον κόπο να κόψει αφού τα λειτουργικά έξοδα είναι περισσότερα΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr