background img
banner
banner

Οριστική ανάρτηση με ελεύθερη πρόσβαση

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2024 ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΕ ΑΙΓΙΟ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΑ – ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 

Στενεύουν τα περιθώρια για τους ιδιοκτήτες που έχουν εκκρεμότητες με την κτηματογράφηση σε Αιγιάλεια και Ακράτα καθώς μέσα στο 2024 μπαίνει σε λειτουργία το Κτηματολόγιο και στις δύο περιοχές με την 2η ανάρτηση των νέων χαρτών ενώ ήδη η διαδικασία δηλώσεων και ενστάσεων έχει κλείσει από το 2023.

Με την οριστική ανάρτηση των Κτηματολογικών χαρτών όσα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί, στην περιοχή, περιέρχονται οριστικά στην δικαιοδοσία του δημοσίου και οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να τα διεκδικήσουν πλέον δικαστικά. Σύμφωνα με τον νομικό και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων Ανδρέα Οικονόμου, στις περιοχές του Αιγίου και της Ακράτας ητελευταία προθεσμία για τη δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο λήγει στις 30 Νοεμβρίου του 2023. «Τα ακίνητα ‘αγνώστου ιδιοκτήτη’ είναι χιλιάδες σε όλη τη χώρα και για αυτά υπάρχει ένα περιθώριο έως τα τέλη του έτους περίπου να δηλωθούν ώστε κατά την 2η ανάρτηση να μην περιέλθουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου. Σε περιοχές των Καλαβρύτων όπου δεν έχει γίνει η προανάρτηση του Κτηματολογίου ενδεχομένως να υπάρξουν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για ενστάσεις όμως πλέον, μετά την οριστική ένταξη σε καθεστώς λειτουργίας, η αμφισβήτηση θα γίνει μόνο μέσω της δικαστικής οδού, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται» αναφέρει στo Protionline.gr ο κ. Οικονόμου.

Μετά την απόφαση να ενταχθούν άμεσα τα Γραφεία Κτηματογράφησης Αιγίου και Ακράτας (Διακοπτό) στο «Κτηματολόγιο σε Λειτουργία» καμία αγοραπωλησία στην περιοχή δεν θα γίνεται στο εξής χωρίς Κτηματολογικό Διάγραμμα ενώ το ίδιο θα συμβαίνει και για αιτήσεις στεγαστικών δανείων αλλά και όλα τα ενυπόθηκα δάνεια. Ουσιαστικά κάθε ιδιοκτήτης που δεν διαθέτει πιστοποίηση στο Κτηματολόγιο Α.Ε., αν δεν ελέγξει τα στοιχεία της τελικής ανάρτησης του Κτηματολογίου, δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε μεταβίβαση καθώς θα είναι πλέον υποχρεωμένος να προσφύγει και να αναμένει να δικαιωθεί δικαστικά. Το γεγονός αυτό βέβαια θα συνεπάγεται χρόνο και χρήμα…

Ψηφιοποίηση Υποθηκοφυλακείων

Το «Κτηματολόγιο σε Λειτουργία» εντάσσει τα Κτηματολογικά Γραφεία Αιγίου και Ακράτας καθώς και τα Υποθηκοφυλακεία. Μετά από αιτήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων αλλά και των Συμβολαιογράφων, αυτή την περίοδο ξεκινά και η ψηφιοποίηση των Υποθηκοφυλακείων της Αιγιαλείας. Ήδη προχωρά το έργο της ψηφιοποίησης του Υποθηκοφυλακείου Αιγίου ενώ σε επόμενη φάση εντάσσονται τα Υποθηκοφυλακεία σε Ερινεό, Συμπολιτεία έως και τα Καλάβρυτα.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ζητούν η ψηφιοποίηση να γίνει τοπικά και να μην υπάρχει μεταφορά των τόμων και των αρχείων με τις μεταγραφές ακινήτων σε παραρτήματα του Γραφείου Κτηματολογίου Δυτικής Ελλάδας. Με την ψηφιοποίηση των Υποθηκοφυλακείων θα υπάρχει δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης σε πάσης φύσης στοιχεία από αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ένσταση μέσα από το «Gov.gr»

Στην προσπάθειά της να «ξεμπλοκάρει» την οριστική λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά από τον επόμενο μήνα Μάρτιο στην έναρξη λειτουργίας του νέου «ψηφιακού χάρτη» που θα απεικονίζει όλη την Ελλάδα, χωρισμένη σε ιδιοκτησίες, με κάποια βασικά στοιχεία για κάθε μία από αυτές. Απώτερος στόχος του «ψηφιακού χάρτη» ο οποίος θα λειτουργεί μέσα από την ψηφιακή πύλη «Gov.gr» με κωδικούς Τaxis, είναι και να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να δηλώσουν έστω και εκπρόθεσμα την ιδιοκτησία τους.

Μέσα από τον «ψηφιακό χάρτη» ο ιδιοκτήτης θα οδηγείται στη διαδικασία δήλωσης ή υποβολής αιτήματος διόρθωσης στο Κτηματολόγιο, με περιθώριο έως τα τέλη του έτους. Αυτό που εξετάζεται είναι αν ένας ιδιοκτήτης θα μπορεί μέσα από αυτήν την εφαρμογή να δει κατά πόσον και ποιος αναζήτησε πληροφορίες για την ιδιοκτησία του, αλλά και τι όριο θα τεθεί στη δωρεάν πληροφορία για επαγγελματίες (όπως μηχανικούς και δικηγόρους).

«Ανοικτή πλατφόρμα»

Ο «ψηφιακός χάρτης» θα λειτουργεί ως «πύλη» για μια σειρά από ανώνυμες, ανοικτές, υπηρεσίες όπως οι δασικοί χάρτες (λ.χ. αν ένα οικόπεδο μπορεί να έχει χαρακτηριστεί δασικό, χορτολιβαδικό, είναι μέσα σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 ή/και αρχαιολογικός χώρος). Η ανώνυμη αναζήτηση στον «ψηφιακό χάρτη» θα μπορεί να γίνεται μέσα από το υπόβαθρο της Κτηματολόγιο Α.Ε. (με βάση μια απλή ταχυδρομική διεύθυνση, δήμο ή ΚΑΕΚ) ενώ δεν αποκλείεται περεταίρω και μια απλή αναζήτηση στο google earth, για άμεσο εντοπισμό ακινήτου. Ο «ψηφιακός χάρτης» θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας για ιδιοκτησίες που δικαιούνται αποζημίωση εξαιτίας μιας θεομηνίας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr