background img
banner
banner

Παρουσία σε εκθέσεις και νέα «ψηφιακά εργαλεία»

ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2024

Με μεγάλη πλειοψηφία αλλά και αρκετές διαφωνίες, σε σχέση με την «ανάγνωση» των στοιχείων του τουρισμού μετά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 -και την Αιγιάλεια να απουσιάζει από βασικούς πυλώνες του σχεδίου- το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ενέκρινετο πρόγραμμα δράσεων της Τουριστικής Προβολής για το 2024, προϋπολογισμού 300 χιλ. ευρώ.
«Κορμός» του προγράμματος είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού μέσω ΕΟΤ και μεμονωμένα με προϋπολογισμό 48 χιλ. ευρώ καθώς και η δημιουργία εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας και ψηφιακής περιήγησης σημαντικών θρησκευτικών – πολιτιστικών μνημείων και περιοχών τα οποία θα ενταχθούν στο ήδη υπάρχον υλικό εικονικής πραγματικότητας που διαθέτει η Περιφέρεια, μια δαπάνη 70 χιλ. ευρώ.

Στα πλαίσια του προγράμματος προχωρά η μελέτη για τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμα «Παρατηρητηρίου Τουρισμού» για την αποτύπωση και περαιτέρω μελέτη των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών που σχετίζονται με την πορεία των τουριστικών ροών στην Περιφέρεια και την ανάπτυξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας, δαπάνη ποσού 39 χιλ. ευρώ ενώ έμφαση δίδεται και σε εκδηλώσεις που συνδέουν την τοπική κουζίνα με την παράδοση και την κουλτούρα του τόπου (έθιμα, τρύγος οινοτουρισμός). Ποσό 15 χιλ. ευρώ αφορά στην ανάδειξη της Ζαρούχλας και της περιοχής του όρους Κράθις Αροάνιων.

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του προγράμματος στην Περιφερειακή Επιτροπή επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια έχει επενδύσει ποσό 5,5 εκατ. ευρώ για να αναδείξει νέες τουριστικές διαδρομές, δίνοντας έμφαση πλέον στον τουρισμό εμπειρίας 12μηνης διάρκειας και την τόνωση ειδικών μορφών τουρισμού όπως θρησκευτικός, γαστρονομικός και περιπατητικός.

Για θετικά απολογιστικά στοιχεία, επισκέψεις, διανυκτερεύσεις και έσοδα έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Νικολακόπουλος επισημαίνοντας ότι το 2023 τα στοιχεία της ΤτΕ και της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι επανερχόμαστε στην εποχή προ της πανδημίας, το 2019, με 756 χιλιάδες αφίξεις τουριστών και 2 εκατ. διανυκτερεύσεις. Ειδικά για τον Άραξο μίλησε για 40% αύξηση των διεθνών αφίξεων το 2023, σε σχέση με το 2022.

Επικριτικός ως προς των απολογισμό εμφανίστηκε ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας επισημαίνοντας ότι το 2023 παραμένει σε μεγάλη απόσταση από το ρεκόρ αφίξεων που είχαμε την περίοδο 2018-2019 με τις 189 χιλιάδες αφίξεις ενώ μίλησε για «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ στα τουριστικά έσοδα το 2023 σε σχέση με τα προ της πανδημίας δεδομένα.

Υποστήριξε ακόμη ότι μέσα σε μια 4ετία η Περιφέρεια ξόδεψε 5,2 εκατ. ευρώ για προβολή αλλά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «φαίνεται ότι τα χρήματα δεν πιάνουν τόπο».

Την ανάγκη να υπάρξει ένας νέος γύρος επαφών με τους παράγοντες του τουρισμού για να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα μετά την πανδημία τόνισαν σύμβουλοι της παράταξης του Σπύρου Σκιαδαρέση «Νέα Δυτική Ελλάδα» ενώ ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι είναι ανοικτός στον διάλογο, υπενθύμισε τις διαφωνίες που υπήρχαν πριν το προτού υιοθετηθεί με πρόταση αυτής τη Περιφερειακής αρχής το νέο τουριστικό προφίλ και το ενιαίο brand «Οlympia land» ενώ επεσήμανε την προσπάθεια που έγινε προκειμένου να κρατηθεί όρθιος ο τουρισμός το 2020-2022 στην πανδημία.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr