background img
banner
banner

Προχωρά το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Σε έγκριση του εκπονηθέντος Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Δήμου Αιγιαλείας προχωρά στην αποψινή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Το ΣΒΑΚ αποτελεί το «εργαλείο» που θα χρησιμεύσει στην εκπόνηση μελετών για την εφαρμογή ρυθμίσεων που θα κάνουν το εμπορικό κέντρο του Αιγίου πιο ελκυστικό, εξετάζοντας μεταξύ άλλων και το μέτρο της πεζοδρόμησης.

Σημειώνεται ότι η διαμόρφωση του Σχεδίου προήλθε μέσα από διαβούλευση με κατάθεση προτάσεων και θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει τεράστια οφέλη για την περιοχή. Η διαβούλευση αυτή ήταν καθοριστική, καθώς ουσιαστικά αποτελούσε την έγκριση της στρατηγικής του δήμου σε θέματα κινητικότητας για τα επόμενα έτη.

Ερωτηθείς από τo Protionline.gr για το τι περιλαμβάνει το Σχέδιο, ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών δήμου Αιγιαλείας Λεωνίδας Καράμπελας, επισήμανε: ΄΄Το Σχέδιο θα μας υποδείξει ποιες είναι οι μελέτες που πρέπει να γίνουν για το θέμα της κινητικότητας, το οποίο έχει να κάνει με τη χρήση των οδών του ιστορικού κέντρου, είτε από τα αυτοκίνητα είτε από τους πεζούς. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σαφές ότι θα ενταχθεί και συγκοινωνιακή μελέτη η οποία θα εξετάζει και το ενδεχόμενο της πεζοδρόμησης ή την τροποποίηση της χρήσης των ήδη υπαρχόντων δρόμων. Ταυτόχρονα θα χαρακτηρίζει την χρησιμότητα και τη λειτουργία της κάθε οδού ξεχωριστά. Η εκάστοτε μελέτη αυτού του πλαισίου, πρέπει να διεκπεραιωθεί με συγκεκριμένο τρόπο και με πιστότητα, ώστε να μην υπάρξουν τυχόν λάθη ή ελλείψεις΄΄. Ο κ. Καράμπελας ανάφερε ακόμη ότι μέσω του ΣΒΑΚ θα μπορέσουν να εκπονηθούν όλες οι μελέτες και να διευκρινιστεί ποια είναι η καλύτερη δυνατή κινητικότητα, ενώ το εν λόγω σχέδιο δεν χρηματοδοτείται για τις απαραίτητες μελέτες, απλά καταγράφει την ιδανικότερη λύση για την αποδοτικότερη χρήση.

Τι αφορά

Το ΣΒΑΚ αφορά την ευρύτερη περιοχή της «παλαιάς πόλης» του Αιγίου, δηλαδή το λεγόμενο «ιστορικό κέντρο». Αυτό που μελετά ο εν λόγω σχεδιασμός είναι το πώς μπορεί να υπάρξει η ορθή κινητικότητα μέσα σε συγκεκριμένο ιστό. Το ΣΒΑΚ παρουσιάζει, ή συνδέεται με μια υπάρχουσα, μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη μελλοντική ανάπτυξη μιας αστικής περιοχής και ειδικότερα της υποδομής και των υπηρεσιών μεταφορών και κινητικότητας. Περιλαμβάνει, επίσης, ένα σχέδιο βραχυπρόθεσμης υλοποίησης της στρατηγικής, προσδιορίζοντας τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης, κατανέμοντας σαφώς αρμοδιότητες και επισημαίνοντας τους απαιτούμενους χρηματοοικονομικούς πόρους.

Το Σχέδιο βασίζεται σε μια προσεκτική αξιολόγηση της τρέχουσας και της μελλοντικής απόδοσης του συστήματος αστικών μεταφορών, εξετάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση, διαμορφώνοντας ένα επίπεδο αναφοράς έναντι του οποίου μπορεί να μετρηθεί η μελλοντική πρόοδος και καθορίζοντας στόχους απόδοσης και σχετικούς «ευφυείς-SMART» στόχους για την καθοδήγηση της υλοποίησης του σχεδίου.

Βεβαίως, το ΣΒΑΚ είναι ένα στρατηγικό σχέδιο και όχι μία μελέτη πολεοδομικού, κυκλοφοριακού, συγκοινωνιακού ή περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς όμως ότι το ΣΒΑΚ μπορεί να αποτελέσει έναν “μπούσουλα” για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί η κατάσταση στο κέντρο της πόλης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr