background img
banner
banner

«Τέλος χρόνου» για ΕΝΦΙΑ, ασφαλισμένα ακίνητα, τέλη κυκλοφορίας και χωριστή δήλωση -Οι διορίες

Λήγει η διορία για σημαντικές υποχρεώσεις χιλιάδων φορολογούμενων, με βασικότερες την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και των τελών κυκλοφορίας.

Επιπλέον, λήγει η διορία και για τα ασφαλισμένα ακίνητα , καθώς και για τις χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ και έκπτωση για τα ασφαλισμένα ακίνητα

Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου λήγει η διορία για την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ για το 2023, ενώ μια ημέρα αργότερα λήγει και η παράταση για τα ασφαλισμένα ακίνητα.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 1η Μαρτίου κλείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις αιτήσεις μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10%.

Δικαιούχοι είναι όσοι είχαν ασφαλισμένες τις κατοικίες τους πέρυσι για φωτιά, σεισμό και πλημμύρες. Πέρυσι, συνολικά 983.361 ακίνητα ήταν ασφαλισμένα για τους παραπάνω κινδύνους.

Οι προϋποθέσεις για την έκπτωση 10% είναι οι εξής:

Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος

Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών εντός του ίδιου έτους

Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε εννιακόσια (900) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τέλη κυκλοφορίας

Μέχρι και την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου έχουν υποχρέωση οι κάτοχοι οχημάτων να προβούν σε εξόφληση των τελών κυκλοφορίας.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων αρχικά εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και στη συνέχεια μπορούν:

Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη

Να μπουν στο e-banking και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο

Να πληρώσουν σε κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο

Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως και η μη καταβολή τους, επισύρει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Πιο συγκεκριμένα, το ύψος του προστίμου είναι:

Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ

Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ

Μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ

Γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης

Οι έγγαμοι φορολογούμενοι, μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023 μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2024.

Μετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2023. Όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν για το φορολογικό έτος 2023 να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις, για το φορολογικό έτος 2024 και επόμενα θα χρειαστεί να εισέλθουν στη σχετική εφαρμογή, μέχρι 28 Φεβρουαρίου του οικείου έτους, μόνο εφόσον επιθυμούν να ανακαλέσουν την επιλογή του.

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr