background img
banner
banner

Το Πρωτοδικείο, οι τακτικοί ελιγμοί και ο κίνδυνος του εφησυχασμού

1. Το μόνο γραπτό κείμενο που υπάρχει από μέρους της κυβέρνησης σε σχέση με την λεγόμενη αναδιάρθρωση του δικαστικού χάρτη, στην οποία εντάσσεται η επαπειλούμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου Αιγίου (όπως και άλλων οκτώ επαρχιακών Πρωτοδικείων), είναι ένα κείμενο μιάς ομάδας εργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ένα κείμενο αντιεπιστημονικό και ψευδεπίγραφο, στο οποίο δεν διατυπώνεται ούτε κεντρική ιδέα, ούτε αιτιολογία, ούτε επιδιωκόμενος σκοπός, αλλά γίνεται μόνο παράθεση μέτρων, προφανώς κατ’ επιταγή της Τράπεζας, μεταξύ των οποίων προέχον είναι η δημιουργία ενός Πρωτοδικείου ανά νομό, με την κατάργηση όσων περισσεύουν, κατά την προκρούστρια λογική των συντακτών του.

2. Από κεί και πέρα έχουμε συνεχείς, προφορικά διατυπούμενες από τα χείλη των αρμόδιων υπουργών, αλλαγές της θέσης της κυβέρνησης, με στόχο το θόλωμα των νερών, τον αποπροσανατολισμό, τον εφησυχασμό, την διαίρεση, και τελικά του πέρασμα του κύριου στόχου.
Από την διαβεβαίωση ότι τα Πρωτοδικεία δεν θα καταργηθούν, αλλά θα λειτουργήσουν ως Μονομελή, στη διαβεβαίωση ότι θα λειτουργούν ως περιφερειακά του κεντρικού, θέσεις οι οποίες σε διάφορες δοσολογίες για τον τρόπο λειτουργίας τους ως τέτοιων η αλλιώτικων εναλλάσσονται κατά περίπτωση. Σκόπιμη διγλωσσία, προκειμένου να δημιουργείται σύγχυση και να καμφούν οι αντιδράσεις των Δικηγόρων και των τοπικών κοινωνιών.

3. Τελευταία εξέλιξη σ’ αυτή την τακτική της κυβέρνησης, είναι η διαβεβαίωση του υφυπουργού προς τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου στη χθεσινή συνάντησή τους, ότι το Πρωτοδικείο Αιγίου θα παραμείνει ως έχει, αλλά οι Δικαστές θα ανήκουν στο Πρωτοδικείο Πατρών και σε κάθε δικάσιμο θα βγαίνει ποιοι απ’ αυτούς θα έχουν υπηρεσία στο Αίγιο.

4. Η θέση αυτή του υφυπουργού αποτελεί ωμή παραδοχή ότι το Πρωτοδικείο Αιγίου σαν αυτόνομος δικαστικό σχηματισμός ουσιαστικά καταργείται, και μετατρέπεται σε μεταβατική έδρα του Πρωτοδικείου Πατρών. Και αυτό για ένα απλό λόγο. Δικαστήριο χωρίς υπηρετούντες σ’ αυτό Δικαστές δεν υπάρχει. Το επόμενο βήμα θα είναι η σταδιακή αποδυνάμωση των υπηρεσιών του Πρωτοδικείου, τα σκόπιμα κενά στην επάνδρωσή του από υπαλλήλους και υποδομές, ώστε στο τέλος να έλθει σαν ώριμο φρούτο η παραδοχή, ότι δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής του.

5. Καμία συνεπώς συγκρατημένη αισιοδοξία δεν δικαιολογούν οι εξελίξεις και τα λεχθέντα από τον υφυπουργό και κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Η κυβέρνηση με συνεχείς τακτικούς ελιγμούς προσπαθεί να κάμψει τις ογκούμενες αντιδράσεις ενάντια στην επιλογή της για κατάργηση των Πρωτοδικείων της περιφέρειας, αντιδράσεις που ήδη έχουν λάβει μεγάλη έκταση και βάθος σε Θήβα, Αγρίνιο, Αμαλιάδα και αλλού, και ήδη πλαταίνουν και εδώ, με το παναιγιάλειο συλλαλητήριο της Παρασκευής, το οποίο πρέπει ακριβώς να αντιμετωπισθεί σαν εναρκτήριο σημείο της αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας και όχι σαν κορύφωση, έτσι ώστε οι τακτικοί ελιγμοί της κυβέρνησης να μετατραπούν σε στρατηγική υποχώρηση.

6. Ήδη η τελευταία μαζικότατη συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου έχει δρομολογήσει τις σκέψεις για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μέχρι την ανώτατη μορφή πάλης στις δοσμένες συνθήκες, τη κατάληψη των Δικαστηρίων. Κλιμάκωση που πρέπει να βρεί αρωγό την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, τμήματα της οποίας ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις στα μπλόκα και συγχρονίζουν το βήμα τους με την διεκδίκηση του παναιγιάλειου αιτήματος της διατήρησης του Πρωτοδικείου.

Γιάννης Καρβούνης
Δικηγόρος


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr