Η ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ
Με ουσιαστικό τρόπο «εγκαινιάστηκε» το βράδυ της Τετάρτης 6 Μαρτίου ο νέος θεσμός της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής, παρά το γεγονός ότι στην αρχή της εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο που θα πρέπει να διεξάγεται. Η πρόεδρος του Σώματος ωστόσο ήταν σαφής, ξεκαθαρίζοντας πως θα ακολουθείται στο απόλυτο η διαδικασία, όπως ορίζεται από τον νόμο.
Ό,τι προβλέπει ο νόμος
Η πρόεδρος Μαρία Γιδά ανέφερε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον νέο θεσμό σημειώνοντας ότι θα συζητηθούν δέκα θέματα εκ των οποίων τα επτά προέρχονται από τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας και τα τρία από την πλειοψηφία και με δεδομένο ότι υπήρχαν έντεκα θέματα από την μειοψηφία, διενεργήθηκε κλήρωση για να αναδειχθούν τα επτά. Επίσης από τις κοινότητες υπήρχε το δικαίωμα να συζητηθούν δύο θέματα ωστόσο είχαν τεθεί και για αυτά έγινε κλήρωση. Η κ. Γιδά τόνισε ότι είναι συγκεκριμένες οι διατάξεις και πως θα τηρηθούν με ακρίβεια. Είπε ότι η ειδική αυτή συνεδρίαση θα γίνεται κάθε δύο μήνες και πως τα θέματα που τίθενται θα αφορούν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τόνισε πως δεν λαμβάνονται αποφάσεις, δεν χρειάζεται απαρτία και επισήμανε ότι ο θεσμός έχει γίνει για να σταματήσουν τα προ ημερησίας διατάξεως στις τακτικές συνεδριάσεις δεδομένου ότι έπαιρναν πάρα πολύ χρόνο. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν καταργήθηκαν τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα.
Το… αντίβαρο
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Σπηλιόπουλος είπε πως η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας καθιερώθηκε διότι οι δημοτικές αρχές έχουν πλειοψηφία και πρέπει να υπάρχει κάποιο αντίβαρο. ΄΄Προτείνω να τοποθετείται ο εισηγητής που κληρώθηκε, η δημοτική αρχή θα δίνει μία πρώτη απάντηση, θα γίνεται οργανωμένη συζήτηση και θα κλείνει η δημοτική αρχή με τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει χωρίς βεβαίως να πάρουμε απόφαση΄΄, είπε χαρακτηριστικά ενώ απευθυνόμενος στην κ. Γιδά σημείωσε πως ΄΄δεν είναι ερώτηση απάντηση όπως είπατε, είναι θέμα και έτσι πρέπει να συζητηθεί΄΄.
΄΄«Ανώφελη» η λογοδοσία μόνο για το δίμηνο΄΄
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος τόνισε πως εάν η λογοδοσία έχει να κάνει μόνο με τους δύο τελευταίους μήνες, δεν χρειάζεται συζήτηση. ΄΄Πράγματα που έχουν ξεκινήσει και παλιότερα και για τα οποία σήμερα περιμένουμε απαντήσεις, δεν θα απαντηθούν. Δεν είναι δυνατόν να έρθουμε να «ελέγξουμε» τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής για διάστημα δύο μηνών. Εφόσον στα συμβούλια αυτά γίνεται μόνο λογοδοσία χωρίς αποφάσεις θα πρέπει να μην καθόμαστε να συζητάμε άνευ ουσίας. Θα πρέπει και οι απαντήσεις να είναι σαφείς αλλά να γίνεται εκτενής ενημέρωση για τα πεπραγμένα, γιατί θα πέσουμε στην παγίδα ώστε να λέμε τα ίδια στην επόμενη συνεδρίαση λογοδοσίας΄΄, σημείωσε..
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιοβάς σχολίασε πως ΄΄δεν προσφέρει κάτι το να γίνονται ερωτήσεις και να δίνονται απαντήσεις΄΄, και πως ΄΄η συζήτηση πρέπει να μπει σε άλλες βάσεις. Είναι έξι συμβούλια το χρόνο, αν δούμε ότι δίνονται λύσεις μπορεί στο επόμενο συμβούλιο να είναι περισσότεροι πρόεδροι. Αν θέλουμε αυτό που κάνουμε να πιάσει τόπο να δούμε τα θέματα σοβαρά και για κάποια από αυτά να δώσουμε και λύσεις. Οφείλουμε να δώσουμε λόγο στους προέδρους΄΄.
Όπως έπραξαν κι άλλα Δημοτικά Συμβούλια
΄΄Η έννοια της λογοδοσίας έχει το νόημα όπως περιγράφεται γι’ αυτό και γίνονται οι ερωτήσεις πριν έρθει ημερήσια διάταξη από όσους δημοτικούς συμβούλους το επιθυμούν. Δεν είναι θέματα που ανοίγουν και συζητούνται από έναν δημοτικό συμβούλιο γιατί αλλιώς θα πηγαίναμε όπως κινούμαστε με την ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι ξεκάθαρο ότι η ερώτηση απαντάται από αυτόν που έχει την αρμοδιότητα. Βεβαίως μπορεί να επανέλθει ο ερώτων για κάποιες διευκρινίσεις αλλά δεν μπορεί να ανοίγει ένα θέμα και να μιλούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ώστε να πουν το ίδιο για το ίδιο θέμα΄΄, διευκρίνισε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ντίνος.
΄΄Δεν επιλέγουμε εμείς πώς θα γίνει διαδικασία είναι σαφής και προγραμματισμένη από τον νόμο και τις εγκυκλίους. Υπήρξε ένα θέμα και γι’ αυτό αναμέναμε μία διευκρινιστική εγκύκλιο. Πολλά δημοτικά συμβούλια προβληματίστηκαν σε σχέση με τη διαδικασία. Αυτή που ακολουθήθηκε στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν ερωτήσεις –απαντήσεις. Σε ό,τι αφορά τα θέματα των προέδρων, ξεκαθαρίζουμε ότι θα είναι δύο κάθε φορά ενώ η λογοδοσία αφορά το δίμηνο και μόνον΄΄, απάντησε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον κ. Σπηλιόπουλο ωστόσο να επανέρχεται τονίζοντας πως ΄΄καλό είναι να δούμε το άρθρο 7 του νόμου που μιλάει για θέματα και όχι για ερώτηση –απάντηση μόνο. Στο τέλος του άρθρου αυτού αναφέρει ότι η διαδικασία προβλέπεται από το άρθρο 67. Δεν πρέπει να υπάρξει παρερμηνεία. Να γίνει ουσιαστική συζήτηση, αν η δημοτική αρχή δεν είναι έτοιμη για κάποιο θέμα μπορεί να το πει΄΄.
Τέλος, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος τόνισε πως ο τίτλος της συνεδρίασης δείχνει από μόνος του γιατί γίνεται. ΄΄Από τη στιγμή που δε λαμβάνουμε απόφαση, αφορά την πληροφόρηση. Πρέπει να το δείτε υπό αυτή τη βάση. Ο νομοθέτης ήθελε να αποφύγει τις ατέρμονες διαδικασίες και να γίνουμε ακόμη πιο ουσιαστικοί. Από την όλη διαδικασία κατάλαβα ότι υπάρχει μία αγωνία σε σχέση με το πόσο σοβαροί θα μπορούσαμε να είμαστε. Λέω διευκρινιστικά ότι αν είναι μία πιο θεσμικού βάρους η διαδικασία που έχει ψηφοφορία τότε σε καμιά εκ των περιπτώσεων δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερο λόγια από κανέναν. Σίγουρα δεν προβλέπεται πιο αναλυτική διαδικασία από τη διαδικασία της ψήφισης΄΄.