background img
banner
banner

Οργάνωση του Εθελοντισμού στον Δήμο με την έγκριση της Χάρτας

ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Σε έγκριση της Χάρτας Εθελοντισμού Δήμου Αιγιαλείας προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 27 Μαρτίου. Αν και όλοι ομονόησαν πως ο εθελοντισμός είναι απαραίτητος στη σύγχρονη κοινωνία (ελήφθη ομόφωνη απόφαση), η συζήτηση στράφηκε στην προηγούμενη φορά που το θέμα είχε έρθει προς έγκριση στο Συμβούλιο όταν και απορρίφθηκε με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ωστόσο να απαντά πως η παράταξή του δεν ήταν αντίθετη στον εθελοντισμό αλλά στον τρόπο που χειριζόταν τα πράγματα η δημοτική αρχή.

Σημειώνεται ότι το 2020 ο δήμος είχε λάβει έγκριση για σύσταση Γραφείου Εθελοντισμού στον δήμο, ούτως ώστε να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας. Όμως για να επιτευχθεί αυτό χρειαζόταν η Χάρτα, δηλαδή ένας οδηγός για το πώς θα λειτουργήσει. Η αντιπολίτευση ωστόσο είχε καταψηφίσει εκφράζοντας διαφωνίες για τον τρόπο που το είχε προσεγγίσει η δημοτική αρχή.

Πολλά τα οφέλη – Δράση σε διάφορους τομείς

Όπως ανέφερε εισάγοντας προς συζήτηση το θέμα, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, ΄΄είναι ένα θέμα που έρχεται από τα παλιά. Το 2020 στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο είχε εισαχθεί για λήψη απόφασης. Εκείνη την εποχή και ενώ λάβαμε έγκριση για την λειτουργία εθελοντισμού στο δήμο, φέραμε το ζήτημα στο Συμβούλιο προκειμένου να ψηφιστεί η χάρτα του εθελοντισμού, όμως η αντιπολίτευση ήταν αρνητική΄΄. Μιλώντας για τον στόχο τόνισε πως ΄΄αν λειτουργήσουμε τον εθελοντισμό θα έχουμε τεράστια οφέλη στην κοινωνία μας που θα δράσουν πολλαπλασιαστικά, εφόσον βέβαια οργανωθεί όπως πρέπει. Και βέβαια υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί να δράσει κάθε εθελοντής. Μπορεί να σχετίζονται με την αλληλεγγύη, με θέματα παιδείας, με την πολιτική προστασία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την υγεία. Μπορεί κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να προσφέρει να το δηλώσει και να δραστηριοποιηθεί΄΄.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος σημείωσε πως ΄΄ο εθελοντισμός πρέπει να ενταχθεί και να οργανωθεί. Είναι ένα σημείο που μας έχει ήδη προβληματίσει. Σε πολλούς δήμους, εκατοντάδες εκδηλώσεις στηρίζονται στον εθελοντισμό και τις προσπάθειες κοινωνικού χαρακτήρα. Υπάρχουν δράσεις καθαριότητας σε πολλά σημεία της χώρας που στηρίζονται στον εθελοντισμό. Η Πολιτική Προστασία δουλεύει με αρκετούς εθελοντές. Αυτό που έχουμε σκεφτεί με τον Γενικό Γραμματέα του δήμου, είναι να φτιαχτεί ένα σταθερό γραφείο που θα μπορεί ο κάθε πολίτης, κάθε σωματείο ή φορέας, να παίρνει πληροφορίες για τον εθελοντισμό και κατευθύνσεις για το πώς μπορεί να συμμετάσχει στην μεγάλη συλλογική προσπάθεια που ξεκινάμε΄΄.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ντίνος είπε πως ΄΄στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ψηφίστηκαν σοβαρά θέματα. Στο κομμάτι του εθελετισμού, που ήταν το πλέον σημαντικό, η αντιπολίτευση δεν μας είχε εμπιστευτεί. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η αντιπολίτευση την τότε εποχή, δεν στήριξε αυτή την πρόταση, είναι ανήκουστο. Έπρεπε να περάσει τόσος καιρός για να… πειστούν κάποιοι. Ευτυχώς σήμερα στηρίζουν όλοι αυτή την προσπάθεια΄΄.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος τόνισε πως δίχως των εθελοντισμό δεν είναι σωστή η ροή της κοινωνίας. ΄΄Χαίρομαι που σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια ολιγωρίας, κατανοούν όλοι την σημαντικότητα αυτή της προσπάθειας. Στην προηγούμενη διαδικασία δεν είχαν κατανοήσει κάποια πράγματα ορισμένοι. Από εδώ και πέρα, πιστεύω ότι θα δείξουμε όλοι σοβαρότητα και θα προσεγγίσουμε το θέμα αρκετά δυναμικά, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να κάνουμε την Αιγιάλεια αυτό που της αξίζει. Ας σταματήσουν κάποιοι να μηδενίζουν τα πάντα. Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και ας δουλέψουμε όλοι μαζί. Ο καθένας κρίνεται από τα έργα του και βεβαίως, από τον κόσμο, όχι από κάτι άλλο. Σήμερα η ημέρα έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για την Αιγιάλεια και για τον εθελοντισμό. Είναι μία διαφορετική ματιά στο ζήτημα. Η δημοτική αρχή έχει καθαρή ματιά και ας υπάρχουν κάποιοι που ίσως να κοιτούν με κακό μάτι΄΄.

Η διευκρίνιση του Χρ. Γούτου και η απάντηση του Δημάρχου

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Γούτος αιτιολόγησε ότι δεν ψηφίστηκε στο παρελθόν, όπως είπε, όχι γιατί διαφωνούσε κάποιος από την παράταξή του με τον εθελοντισμό, αλλά γιατί υπήρχαν βασικές διαφωνίες προσέγγισης στο ζήτημα, λέγοντας ότι πολλές φορές οι παρατάξεις έχουν κάνει πολλές εθελοντικές προσπάθειες και κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ τόνισε ότι δεν είχε στηρίξει την συγκεκριμένη πρόταση, γιατί δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή. “Αυτή τη φορά φροντίστε να μας διαψεύσετε που έχουμε κάποιες επιφυλάξεις”, τόνισε. Κατηγόρησε δε μέλη της δημοτικής αρχής ότι “τρομοκρατούν” με κάποιες κουβέντες τον κόσμο και ότι κάποιοι έχουν “καβαλήσει το καλάμι” θεωρώντας ότι κάνουν ότι ξέρουν πολλά, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει και προέτρεψε το σύνολο του σώματος να είναι αποτελεσματικό και ουσιώδες, αυτή την φορά.

Στη δευτερολογία του, ο δήμαρχος σχολίασε την τοποθέτηση του κ. Γούτου ως εξής: ΄΄Ο κ. Γούτος προσπαθεί με ένα “δασκαλίστικο” ύφος να “μαλώσει” κάποιους ανθρώπους που είναι ήδη είναι καταξιωμένοι στον τομέα του εθελοντισμού και κατέχουν πολύ καλά τι σημαίνει η κοινή προσπάθεια. Το “καλάμι” το έχει καβαλήσει αυτός που από το ύφος του και τα λεγόμενά του, φαίνεται πώς μιλάει και πως φέρεται. Όσοι έχουν έντονο ύφος, προσπαθούν ουσιαστικά να καλύψουν κάποια… κενά τους΄΄.

Να υπάρξουν συντονιστής και συγκεκριμένο πλάνο δράσης

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Σπηλιόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος συντονισμού της ενέργειας αυτής, ώστε να έρθουν γρήγορα και σωστά τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ πρότεινε να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πλάνο, ένα σχέδιο δραστηριοποίησης των εθελοντικών προσπαθειών, ούτως ώστε να δοθούν οι σωστοί ρόλοι στους σωστούς ανθρώπους και το πρότζεκτ να είναι επιτυχημένο και πολυπληθές. Ο κ. Σπηλιόπουλος είπε ότι θα στηρίξει την πρόταση της δημοτικής αρχής με την ψήφο του, με την προϋπόθεση όμως να υπάρξει σαφής συντονισμός και σοβαρή προσπάθεια, ώστε να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα σε άμεσο χρόνο.

Έγιναν δε προτάσεις, ώστε να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, ένας δημοτικός σύμβουλος δηλαδή ορισμένος από το συμβούλιο, ώστε να αναλάβει το όλο project της προσπάθειας, έτσι ώστε να συσπειρώσει μικρές – μικρές ομάδες που θα εργάζονται για την εύρεση εθελοντών.

Μετά και τη προχθεσινή απόφαση, ο Δήμος θα στραφεί στην κατεύθυνση σύστασης του Γραφείου Εθελοντισμού όπου ο δήμος θα αναλάβει να στηρίξει το έργο κάθε εθελοντή, να διασφαλίσει τις απαραίτητες από τον νόμο προϋποθέσεις για να λειτουργήσει σε ασφαλές περιβάλλον και να μπορεί να προσφέρει. Επίσης θα οριστεί συντονιστής της δράσης που θα δίνει κατευθύνσεις στους εθελοντές.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr