background img
banner
banner

ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ: «Οιαδήποτε πρόθεση υποβάθμισής του συνιστά πραγματικό παραλογισμό»

Σε αναφορά για το θέμα του δικαστικού χάρτη προχώρησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, με αποδέκτες τον υπουργό και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, το Γραφείο Πρωθυπουργού, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης Didier Reynders. Επισημαίνει την πρόθεση για μη οργανικές θέσεις στο Πρωτοδικείο Αιγίου ζητώντας ενίσχυση και τονίζοντας πως οιαδήποτε πρόθεση υποβάθμισής του συνιστά πραγματικό παραλογισμό.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου επισημαίνει πως ΄΄σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη στην Ελλάδα γίνεται με κριτήρια, που άπτονται της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης ως προς την έκδοση δικαστικών αποφάσεων και την μείωση του λειτουργικού κόστους. Η πρόθεση της κυβέρνησης να μην υπάρχουν οργανικές θέσεις δικαστών στο Πρωτοδικείο Αιγίου και η υποβάθμισή του ως προς το θέμα αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση και αντίφαση με τους σκοπούς αναδιάρθρωσης του Δικαστικού Χάρτη. Ειδικότερα, το Πρωτοδικείο Αιγίου καταλαμβάνει στην αρμοδιότητά του έναν από τους μεγαλύτερους σε πληθυσμό και έκταση δήμους της Δυτικής Ελλάδας. Ο νομός Αχαΐας είναι σε έκταση και πληθυσμό από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα΄΄.

Τα πλεονεκτήματα και ακράδαντα επιχειρήματα

Όπως τονίζει, ΄΄με βάση τα ανωτέρω δεδομένα και στοιχεία, τα οποία σας έχουμε αποστείλει, το Πρωτοδικείο Αιγίου, έχει συμβάλλει και εξακολουθεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης έχοντας παράλληλα τα μικρότερα λειτουργικά κόστη, όπως προκύπτει και από την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι κτιριακές του υποδομές είναι από τις πλέον σύγχρονες στην χώρα καθώς οι υπηρεσίες του στεγάζονται σε τετραώροφο υπερσύγχρονο κτίριο, το οποίο διαθέτει 64 αυτοτελή γραφεία, 6 δικαστικές αίθουσες, 3 αίθουσες κρατητηρίων και τεράστιο υπόγειο χώρο στάθμευσης΄΄.

Αναφορικά με τον αριθμό των υποθέσεων σε όλες τις διαδικασίες ετησίως, οι οποίες εκδικάζονται στο Πρωτοδικείο, τονίζει πως ξεπερνά τις 2.500 και επισημαίνει: ΄΄Ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων, ο οποίος περιλαμβάνεται στον πίνακα στατιστικών στοιχείων της γραμματείας του Πρωτοδικείου αποτελεί έναν από τους πλέον ταχείς αν όχι τον ταχύτερο στη επικράτεια. Συγκεκριμένα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία από τις 16.09.2022 έως 15.09.2023 συζητήθηκαν και εκδόθηκαν πρώτον 178 υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων με χρόνο έκδοσης απόφασης 15 έως 25 μέρες. Δεύτερον συζητήθηκαν 235 υποθέσεις ειδικής διαδικασίας με χρόνο έκδοσης απόφασης 3 έως 4 μήνες. Τρίτον συζητήθηκαν 74 υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας με χρόνο έκδοσης απόφασης τον 1 μήνα. Τέταρτον συζητήθηκαν 103 υποθέσεις τακτικής διαδικασίας με χρόνο έκδοσης απόφασης 4 έως 5 μήνες. Πέμπτον συζητήθηκαν 24 υποθέσεις ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου με χρόνο έκδοσης απόφασης 6 έως 8 μήνες. Αναφορικά με τις ποινικές υποθέσεις, οι οποίες ανήλθαν για το ως άνω χρονικό διάστημα στις 1.676 (Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, Μονομελούς Ανηλίκων, Τριμελούς Ανηλίκων, Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου), οι αποφάσεις επί των οποίων εξεδόθησαν κατά την ημέρα εκδίκασής τους΄΄.

Συμπερασματικά, σημειώνει πως ΄΄από τα παραπάνω δεδομένα προκύπτει εναργέστατα, πως οι πολίτες όλης της Αιγιάλειας αλλά και όσοι εν γένει προσφεύγουν στο Πρωτοδικείο Αιγίου τυγχάνουν ταχείας απονομής Δικαιοσύνης. Οι ισχυρισμοί του Υπουργείου Δικαιοσύνης περί απαίτησης της Παγκόσμιας Τράπεζας να υπάρχουν δικαστικοί σχηματισμοί υποχρεωτικά με 16 και άνω Δικαστές στην σύνθεσή τους με ταυτόχρονη αφαίρεση οργανικών θέσεων από Πρωτοδικεία, όπως το ημέτερο, εκφεύγουν κάθε λογικής και των σκοπών της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης του Δικαστικού Χάρτη΄΄.

Σε σχέση με την επιτάχυνση απόδοσης της Δικαιοσύνης, ο Δικηγορικός Σύλλογος υπογραμμίζει τα εξής: ΄΄Προφανώς έχετε λάβει γνώση, ότι δικαστικοί σχηματισμοί με πολυμελείς οργανικές θέσεις δικαστικών λειτουργών, όπως το Πρωτοδικείο Αθηνών δεν είναι πανάκεια στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε, πως στο Πρωτοδικείο Αθηνών με τις πολυμελείς οργανικές θέσεις δικαστικών λειτουργών, οι ανακοπές κατά αναγκαστικής εκτέλεσης αντί να προσδιορίζονται προς συζήτηση σε 2 μήνες, όπως ορίζει η πολιτική δικονομία, προσδιορίζονται μετά από 10 χρόνια! Αντιθέτως στο Πρωτοδικείο Αιγίου, του οποίου προτίθεστε να αφαιρέσετε τρις οργανικές θέσεις δικαστών οι αντίστοιχες υποθέσεις (ανακοπές κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης) προσδιορίζονται προς συζήτηση εντός διμήνου, όπως άλλωστε απαιτεί ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.

Στο Πρωτοδικείο Αιγίου υπάρχουν πολλές αίθουσες και γραφεία για τους υπηρετούντες σε αυτό δικαστές προκειμένου να ασκούν υπό τις καλύτερες συνθήκες τα καθήκοντά τους. Αντιθέτως στο Πρωτοδικείο Πατρών δεν υπάρχουν χώροι και γραφεία για τους ήδη υπάρχοντες δικαστικούς λειτουργούς πολλώ δε μάλλον για αυτούς, τους οποίους προτίθεστε να μεταφέρετε από το δικό μας Πρωτοδικείο. Η πρόθεσή σας να διατηρείτε δικαστικούς σχηματισμούς, έναν σε κάθε νομό είτε στην πρωτεύουσά του παρόλο που αρκετοί από αυτούς έχουν πολύ χαμηλότερο όγκο υποθέσεων από το Πρωτοδικείο Αιγίου και σαφέστατα πιο υποβαθμισμένες κτιριακές υποδομές σε σχέση με το Πρωτοδικείο μας, δεν συνάδει με τον σκοπό αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη΄΄.

Να γίνει με οικονομικοτεχνικά κριτήρια και όχι άλλες σκοπιμότητες…

Καθιστά επίσης την ανάγκη, ΄΄το Πρωτοδικείο Αιγίου, εφόσον προτίθεστε να συμβάλλετε με την αναδιάρθρωση στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων είναι αυτονόητο, πως πρέπει να αναβαθμιστεί σε αυτοτελή δικαστικό σχηματισμό με οργανικές θέσεις δικαστικών λειτουργών και όχι να υποβαθμιστεί με την αφαίρεση των θέσεων αυτών. Η μεταρρύθμιση του Δικαστικού Χάρτη πρέπει να γίνει και οφείλει να γίνει με βάση αυστηρά οικονομικοτεχνικά κριτήρια και όχι με άλλες σκοπιμότητες. Τα στοιχεία, τα οποία σας έχουν αποσταλεί καταδεικνύουν σαφέστατα, πως το Πρωτοδικείο Αιγίου πρέπει να παραμείνει αυτοτελής δικαστικός σχηματισμός καθόσον η ύπαρξή του εξυπηρετεί πλήρως τους σκοπούς της επιτάχυνσης στην απονομή της Δικαιοσύνης. Τυχόν αφαίρεση των οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών ουσιαστικά θα συντείνει στην αύξηση του χρόνου απονομής Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα του λειτουργικού κόστους της΄΄.

Και κλείνει την Αναφορά με τα ακόλουθα: ΄΄Ό,τι είναι υγιές οφείλετε να το ενισχύετε και όχι να το αποψιλώνετε. Η ύπαρξη δεύτερου Πρωτοδικείου στην Αχαΐα με έδρα το Πρωτοδικείο Αιγίου είναι προφανές, πως εξυπηρετεί τους σκοπούς της μεταρρύθμισης του Δικαστικού Χάρτη και οιαδήποτε πρόθεση υποβάθμισής του συνιστά πραγματικό παραλογισμό΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr