background img
banner
banner

Επανέρχεται το θέμα του ηλεκτροφωτισμού

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Την απόφαση να ζητήσει αναβολή στην εκδίκαση της προσφυγής του προσωρινού αναδόχου του ματαιωθέντα ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την εκτέλεση της υπηρεσίας «ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων με εξοικονόμηση ενέργειας του δήμου», αποφάσισε στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η Δημοτική Επιτροπή Αιγιαλείας.

Το θέμα τέθηκε στα προ ημερήσιας διάταξης δεδομένου ότι η εκδίκαση έχει οριστεί για την Τετάρτη 6 Μαρτίου, ενώ επίκειται στα τέλη Μαρτίου και το διοικητικό εφετείο της προσφυγής του εργολάβου.

Πρόκειται για την εκδίκαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της αίτησης του προσωρινού αναδόχου, που έχει ζητήσει απόρριψη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για ματαίωση της σύμβασης. Υπενθυμίζεται ότι ως βασικός λόγος της σχετικής προσφυγής είναι ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί ματαίωσης, δεν εξεδόθη κατόπιν της διατύπωσης γνώμης της Επιτροπής Διαγωνισμού, όπως προβλέπεται από το άρθρο 106 του Ν. 4412/16.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί ματαίωσης του διαγωνισμού και μη εκχώρησης των τελών στον ανάδοχο, είχε ληφθεί τον Ιανουάριο του 2023 διότι, σύμφωνα με τα συνημμένα του φακέλου της Νομικής Υπηρεσίας σε συνδυασμό με τη συνημμένη υπ’ αριθ. 757/2022 Πράξη του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν διασφαλίζονταν τα συμφέροντα του Δήμου. Είχε κριθεί μάλιστα ότι η εν λόγω σύμβαση θα ήταν επιζήμια για τον δήμο και δεν πρέπει να υπογραφεί. Είχαν προηγηθεί οι σαφείς αντιρρήσεις και αντιδράσεις της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, η οποία είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για την σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού.

Τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής

Η άποψη της δημοτικής αρχής ήταν ότι το σχέδιο σύμβασης ηλεκτροφωτισμού, ήταν προς το συμφέρον του Δήμου, με το επιχείρημα ότι από την αλλαγή φωτιστικών και λαμπτήρων ο δήμος θα κέρδιζε από τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, 15 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος χρόνου σύμφωνα με τις μελέτες απόδοσης. Μάλιστα, και στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής τονίστηκε ότι η δημοτική αρχή είχε αναγκαστεί από τις πιέσεις της αντιπολίτευσης να συναινέσει στη λήψη απόφασης ματαίωσης του διαγωνισμού, φοβούμενη ωστόσο ότι μπορεί να έχει κυρώσεις από την προσφυγή του εργολάβου.

Σωτ. Ταξιαρχόπουλος: “Δεν έχουμε αντίρρηση στο έργο, έχουμε αντίρρηση για το κόστος του έργου”

Για το θέμα τοποθετήθηκε στη Δημοτική Επιτροπή ο εκπρόσωπος της παράταξης «Αιγιάλεια Προορισμός» Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως η παράταξή του δεν έχει αντίρρηση για το έργο, αλλά ως προς τον προϋπολογισμό του κόστους του έργου. ΄΄Βεβαίως και πρέπει να γίνει το έργο αυτό καθώς είναι προς όφελος του δήμου, όχι όμως με αυτά τα χρήματα τα οποία θέλουν, δηλαδή με τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ΄΄, είπε ο κ. Ταξιαρχόπουλος, θέτοντας το ερώτημα εάν η δημοτική αρχή προτίθεται να επαναφέρει το θέμα του ηλεκτροφωτισμού με την ίδια σύμβαση ή εάν προσανατολίζεται σε νέο διαγωνισμό. Επιπλέον, εάν στρέφεται προς τη συγκεκριμένη σύμβαση και με τους ίδιους όρους. Όπως ο ίδιος μετέφερε στo Protionline.gr, πήραμε την απάντηση ότι μπορεί να γίνει μία διαπραγμάτευση με τον προσωρινό ανάδοχο μήπως και αποκομίσει ο δήμος κάποιο όφελος σε άλλο έργο ή μήπως μειωθεί το κόστος γι’ αυτό και προτάθηκε να ζητηθεί αναβολή ώστε να κερδηθεί χρόνος.

΄΄Το ερώτημα που τίθεται είναι «μπορεί το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο να αναιρέσει μία απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου;΄΄, πρόσθεσε ο κ. Ταξιαρχόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα το γεγονός ότι ΄΄ο δήμαρχος προεκλογικά είχε υποσχεθεί πως το θέμα θα τεθεί σε νέα βάση και ότι θα συζητηθεί εκ νέου. Βεβαίως είναι άλλο πράγμα ένας νέος διαγωνισμός και άλλο η επαναδιαπραγμάτευση του υπάρχοντα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr