background img
banner
banner

Με περισσότερες από εκατό γυναίκες ξεκίνησε η διαδικασία εκμάθησης παρασκευής πρόσφορου!

ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Η ειδική δραστηριότητα παρασκευής και προετοιμασίας πρόσφορου, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία στην πρώτη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου το απόγευμα, στο Ενοριακό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Φανερωμένης Αιγίου. Περισσότερες από εκατό γυναίκες παρακολούθησαν την κ. Βασιλική Αργυροπούλου να προετοιμάζει το πρόσφορο, με μία διαδικασία σχεδόν τελετουργική.

Όλοι οι χριστιανοί γνωρίζουν τη σπουδαιότητα του πρόσφορου και ίσως και τους λόγους που οι πιστοί το πηγαίνουν στην εκκλησία. Λίγοι ωστόσο ξέρουν τις προϋποθέσεις παρασκευής του και το πώς πρέπει να διαμορφωθεί για να πληροί τους σκοπούς του. Οι απορίες λύθηκαν και θα λύνονται κάθε Τετάρτη απόγευμα, μέχρι το Πάσχα, στον ίδιο χώρο. Το πιο σημαντικό πάντως είναι ότι οι πιστοί πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα είδος ευγνωμοσύνης και αφοσίωσης στο Θεό, μέσω της εθελοντικής προσφοράς.

Στόχος η διατήρηση της παράδοσης και η εκπαίδευση των πιστών

Όπως εξήγησε στο Protionline.gr ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου πατήρ Αθανάσιος Λιακόπουλος, ΄΄το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των χριστιανών για τη διαδικασία παρασκευής και προετοιμασίας πρόσφορου, μας ώθησε στη δημιουργία ομάδων ώστε από την ερχόμενη Τετάρτη και οι ενδιαφερόμενες γυναίκες να ασχοληθούν στην πράξη με αυτό και να μάθουν βήμα – βήμα το πώς παρασκευάζεται. Η προσέλευση και το ενδιαφέρον μάς ικανοποιούν και μας συγκινούν ταυτόχρονα, καθώς στόχος και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ιερωνύμου που σκέφτηκε και αποφάσισε τη δράση αυτή, είναι η διατήρηση της παράδοσης και η εκπαίδευση των πιστών σχετικά με τον τρόπο παρασκευής του ενζύμου προσφόρου, απαραίτητου συστατικού στοιχείου για την τέλεση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της λειτουργικής μας παράδοσης. Είναι πολύ βασικό οι μεγαλύτερες κυρίες που γνωρίζουν, να μεταδώσουν τη γνώση στις νεότερες, ώστε να μην εκλείψει αυτή η βασική διαδικασία΄΄.

Θεολογική προσέγγιση από τον προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης

Να σημειωθεί ότι στην πρώτη συνάντηση έγινε μία πρώτη επαφή. Ο πατήρ Αθανάσιος, μετέφερε τις ευχές του Σεπτού Ποιμενάρχη και αναφέρθηκε στο πρόσφορο και τη σπουδαιότητά του με θεολογική προσέγγιση. Σημείωσε τι χρειάζεται για ποιο σκοπό το φτιάχνουμε, γιατί πρέπει να είναι ζυμωτό και γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πετσέτες, ταψιά, κουτάλια και άλλα εξαρτήματα τα οποία χρησιμοποιούνται και για άλλες δουλειές. ΄΄Για να φτιάξουμε το πρόσφορο πρέπει να είμαστε καθαροί και έτοιμοι από εξομολόγηση. Την ώρα που παράγεται να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό, να ακούμε ψαλμωδίες, να προσευχόμαστε και να είμαστε αφοσιωμένοι΄΄, τόνισε.

Όπως τονίστηκε, το πρόσφορο είναι, όπως λέει και η λέξη, μια προσφορά που δίνεται από τους ευλαβείς πιστούς με σκοπό αυτό να αποτελέσει το σώμα του Κυρίου Υμών Ιησού Χριστού. Δεν είναι ένα απλό αρτοσκεύασμα και γι΄ αυτό απαιτεί και ιδιαίτερη προετοιμασία. Η καθαρότητα των υλικών, των σκευών που χρησιμοποιούνται, αλλά προπαντός της ψυχής και του λογισμού του δημιουργού ενός πρόσφορου είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνει.

Προετοιμασία βήμα – βήμα

Η κ. Αργυροπούλου, η οποία είναι από την Πάτρα και γνωρίζει ακριβώς τη διαδικασία προετοιμασίας του πρόσφορου, έδειξε πώς δημιουργείται το προζύμι με αλεύρι και νερό, μίλησε για τα συστατικά, ζύμωσε και έφτασε ως το τέλος δείχνοντας πώς σφραγίζουμε το ψωμί που ζυμώσαμε ώστε να γίνει πρόσφορο. Την επόμενη φορά μάλιστα, και οι κυρίες που θα παρακολουθούν να φτιάξουν το δικό τους πρόσφορο το οποίο θα μπορούν να ψήσουν. Αμέσως μετά θα γίνει η αποτίμηση.

΄΄Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που φτιάχνουν πρόσφορο όπως πρέπει. Όμως αυτό που θέλουμε είναι και να βελτιωθούν και να υπάρξουν περισσότεροι που θα ασχολούνται. Ειδικότερα, απευθυνόμαστε στους νέους καθώς είναι μία διαδικασία που τείνει να σταματήσει όσο οι παλιότεροι «φεύγουν»΄΄, είπε ακόμη ο πατήρ Αθανάσιος, προσθέτοντας: ΄΄Το πρόσφορο πρέπει να είναι φτιαγμένο στο σπίτι και να το φέρει ο πιστός στον ναό σε καθαρή πετσέτα. Και βέβαια οι χριστιανοί να θυμούνται πως το πρόσφορο δεν το φέρνουν στον ιερέα. Το προσφέρουν στον Χριστό και γι’ αυτό πρέπει να είναι καθαρό από όλες τις απόψεις΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr