background img
banner
banner

Συνάντηση Μητροπολίτη με τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους

ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος συνάντησε τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους της Επαρχίας Αιγιαλείας. Θέματα της συζητήσεώς τους ήταν αφενός οι πρόσφατες δηλώσεις νεόκοπου πολιτικού, βουλευτή κεντρώας παρατάξεως σχετικά με τα γεγονότα βίας που εκδηλώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και αφετέρου το θέμα της αναρτήσεως στα ΜΜΕ της διαφημιστικής και προκλητικής αφίσας του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα κορμιά», που παραπέμπει στο πρόσωπο της Παναγίας.

Ειδικότερα, όπως γίνεται γνωστό σε δελτίο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως, ΄΄ο βουλευτής” δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι, όμως, και μια εικόνα που αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της ρητορικής μίσους, της αναπαραγωγής στερεοτύπων και της έλλειψης ουσιαστικού διαλόγου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων», και αφ’ ετέρου η προσβλητική και εξόχως καθυβριστική διαφημιστική αφίσα του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα κορμιά» της Ελίνας Ψύκου, η οποία είναι ιδιαίτερα προκλητική για το θρησκευτικό αίσθημα όλων των χριστιανών, ανεξαρτήτως δόγματος και ομολογίας, καθώς απεικονίζει έναν σταυρό, πάνω στον οποίο ευρίσκεται ημίγυμνη έγκυος γυναίκα, περιβεβλημένη από τα αστέρια της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα χαρακτηριστικά της εικονιζόμενης γυναίκας παραπέμπουν στο πρόσωπο της Παναγίας, κατά το πρότυπο των εικόνων της Παναγίας «Αμώμου Συλλήψεως» ή της Παναγίας της Λούρδης, δύο παγκοσμίως σεβαστών χριστιανικών συμβόλων.
Όσον αφορά στις δηλώσεις του βουλευτού, κατ’ αρχάς θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η Εκκλησία καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας”.

΄΄Γιατί δεν παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη ώστε να υπερασπιστεί την προσβολή του δημοσίου θρησκευτικού αισθήματος των χριστιανών;΄΄

Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα της αναρτήσεως στα ΜΜΕ της αφίσας του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα κορμιά», που παραπέμπει στο πρόσωπο της Παναγίας, η Ιερά Μητρόπολη σημειώνει:

΄΄Εκφράζουμε την ουσιαστική στήριξη και συμπαράστασή μας στον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο για τις σχετικές δηλώσεις του, καθώς ως ορθόδοξοι χριστιανοί εκφράζουμε τη μαρτυρία και τη διαμαρτυρία μας, όταν κατ’ αυτόν τον ανοίκειο τρόπο ευτελίζεται η ορθόδοξη πίστη και ιδιαιτέρως προσβάλλεται το ιερό πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας μας, η Οποία αποτελεί Σκέπη και Προστασία του καθενός από εμάς, αλλά και του Έθνους μας, οι μεγαλύτερες ιστορικές στιγμές της ένδοξης πορείας του οποίου έχουν συνδεθεί άρρηκτα με το Πανάγιο Πρόσωπό Της.

Εκφράζουμε, λοιπόν, το ερώτημα: Άραγε δεν θα μπορούσε να παρέμβει η Δικαιοσύνη, ώστε να υπερασπισθεί την προσβολή του δημοσίου θρησκευτικού αισθήματος των χριστιανών;
Οι ορθόδοξοι χριστιανοί στην Ελλάδα δεν έχουν δικαιώματα ως προς την επέμβαση των δικαστικών αρχών σε θέματα που αφορούν την προσβολή της πίστεώς τους;
Από τη στιγμή μάλιστα που το Ελληνικό Ποινικό Δίκαιο (Άρθρο 198) προβλέπει ποινικές κυρώσεις για τη δημόσια και κακόβουλη προσβολή του Θεού, των θείων, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας, η οποία είναι ανεκτή στην Ελλάδα.

Φαίνεται ότι για την περίπτωση των ορθοδόξων χριστιανών δεν υπάρχει καμία ευαισθησία από κανέναν πολιτειακό ή δικαστικό παράγοντα, όπως αντίθετα θα υπήρχε για αντίστοιχο θέμα για οποιαδήποτε άλλη ιδιαίτερη ομάδα, θρησκευτική ή κοινωνική΄΄.

Κλείνοντας, επισημαίνει: ΄΄Καλούμε, λοιπόν, τους Βουλευτές της περιοχής μας να ευαισθητοποιηθούν και εκφράζοντας τον πιστό λαό μας, που τους έδωσε την ευκαιρία να είναι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να καταδικάσουν αυτή την προσπάθεια απαξιώσεως της πίστεώς μας και του ιερού Προσώπου της Παναγίας μας, που είναι η Πολιούχος και Έφορος της πόλεως του Αιγίου, αλλά και της Παναγιοσκέπαστης Ιεράς Μητροπόλεώς μας”.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr