background img
banner
banner

«Αδιέξοδος» ο νέος Ποινικός Κώδικας

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Οι αλλαγές στον νέο ποινικό κώδικα και γενικά στην ποινική δικονομία, ήταν το αντικείμενο επιστημονικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου σε συνεργασία με τον Δήμος Αιγιαλείας, το απόγευμα του Σαββάτου 29 Μαρτίου, στο «Πολύκεντρο» συνεδριακό κέντρο.

Ο κεντρικός ομιλητής, δικηγόρος Αθηνών και Διδάκτωρ Νομικής Θρασύβουλος Κονταξής, καθήλωσε το ακροατήριο ενώ βαρύτητα έδωσε στις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα, εστιάζοντας στο ότι όχι μόνο δεν θα ωφελήσουν αλλά και θα συμβάλλουν στην αύξηση της εγκληματικότητας.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας και αντιδήμαρχος Αιγιάλειας Μαρία Ιατροπούλου, η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Σταυροπούλου, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Αιγιάλειας Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος και πλήθος νομικών. Μίλησαν, ο Ανώτερος Εισαγγελικός Λειτουργός και προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών Γεώργιος Μπισμπίκης, ο προϊστάμενος στην Εισαγγελία Εφετών Πατρών και Εισαγγελέας Εφετών Νίκος Νικολάου και ο δικηγόρος -Διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Ποινικολόγος Θρασύβουλος Κονταξής. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Μπέσκος και η κ. Ιατροπούλου.

Θα… γεμίσουν οι γεμάτες φυλακές

Ειδικότερα, αναφέρθηκαν διεξοδικά όλες οι αλλαγές που έχουν προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα και κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι διατάξεις που έχουν θεσπιστεί είναι υπερβολικά αυστηρές. Ως εκ τούτου, τονίστηκε ότι θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις που δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τη φυλάκιση για διάφορων ειδών αδικήματα, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όλο το νομικό και δικαστικό Σώμα – όπως εκφράστηκε και στην εκδήλωση – αφού αφενός δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να συμβεί κάτι τέτοιο και αφετέρου, οι ήδη υπάρχουσες φυλακές ανά την χώρα είναι γεμάτες με πληρότητα κοντά στο 100% και δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμο χώροι…

Άλλες πληροφορίες που ακούστηκαν στην ενδιαφέρουσα συζήτηση, ήταν πως η εγκληματικότητα δεν έχει πτωτική τάση έπειτα από τις καινούριες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και πως διαφαίνεται ότι εν τέλει δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα οι αποφάσεις των νομοθετών. Ο δείκτης, μάλιστα, έχει ανοδική πορεία, πράγμα που σημαίνει αυτόματα ότι οι νέες διατάξεις δεν έχουν την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα και επιπλέον προκαλούν δυσλειτουργίες.

«Βραχιολάκια» μόνο για την Αθήνα

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που ειπώθηκε, είναι ότι τα ειδικά “βραχιολάκια” ελέγχου και εντοπισμού του εκάστοτε κρατουμένου χρησιμοποιούνται και είναι λειτουργικά μόνο στην πρωτεύουσα και γενικά στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, αλλά όχι στην επαρχία, γεγονός που σημαίνει ότι ο έλεγχος αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περιφέρεια, διότι οι υλικοτεχνικές υποδομές δεν το υποστηρίζουν τέτοιου είδους μεθόδους.

Επιβράδυνση απονομής Δικαιοσύνης

Συμπερασματικά, τονίστηκε ότι με τις διαβαθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στις ποινές, όπως έχουν τεθεί οι διαδικασίες και βάση των προσθηκών, δεν διαπιστώνεται επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, αντιθέτως μάλιστα οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι επιβραδύνουν τις καταστάσεις αλλά και τις διαδικασίες στην εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος παρατήρησε πως στη διαμόρφωση του νέου ποινικού κώδικα δεν εκλήθη να συμμετάσχει ούτε ένας δικηγόρος. ΄΄Δεν ήταν “παρών” κάποιος δικηγόρος στην επεξεργασία του κώδικα, η διαδικασία έγινε από ορισμένους εισαγγελείς δίχως την συμμετοχή έμπειρων νομικών από εκπροσώπους όλων των κλάδων, όπως θα έπρεπε΄΄, σχολίασε χαρακτηριστικά.

΄΄Κοινή παραδοχή αποτελεί το γεγονός ότι οι νέες διατάξεις δεν συμβάλλουν στην επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης στην ποινική δίκη και η αυστηροποίηση των ποινών οδηγεί σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, που παρουσιάστηκαν ,σε αύξηση της εγκληματικότητας. Όποιος καταδικαστεί σε φυλάκιση 3 ετών και άνω εκτίει ποινή φυλάκισης. Όποιος καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης από 2 έτη και άνω εκτίει ποινή φυλάκισης η κοινωφελή εργασία. Όποιος καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μέχρι 1 έτος εάν δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο εκτίει ποινή φυλάκισης η κοινωφελή εργασία εάν δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει μετατροπή της φυλάκισης΄΄, ανέφερε ακόμη ο κ. Μπέσκος.

Τέλος, εξέφρασε ευχαριστίες ως εξής: ΄΄Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την παρουσία τους τον επίτιμο Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Μπισμπίκη που διεύθυνε με επιτυχία τις εργασίες της ημερίδας μας, τον Εισαγγελέα Εφετών Πατρών κ. Νικολάου που μας τίμησε με την παρουσία του και φυσικά τον Θρασύβουλο Κονταξή που με τον πλέον μεταδοτικό τρόπο έδωσε σε όλους τη δυνατότητα να κατανοήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των νέων διατάξεων΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr