background img
banner
banner

Αξιολογούν τα νέα δεδομένα

ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΤΟΥ ΟΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ… 

Αγώνα δρόμου προκειμένου να επιστρέψει το τρενάκι στις ράγες δίνει ο ΟΣΕ με τους φορείς της περιοχής σε Διακοπτό και Καλάβρυτα να επανεξετάζουν το πλάνο των κινητοποιήσεών τους,  με νέα συγκέντρωση η οποία προγραμματίζεται για αυτή την Παρασκευή 19 του μηνός, το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Διακοπτού.

Όπως ήδη αποκάλυψε στo Protionline.gr ο διευθύνοντας σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης, ο καθαρισμός και αποκατάσταση της γραμμής στην περιοχή από το Διακοπτό έως και τα Νιάματα επιτρέπουν στο τουριστικό τρενάκι να επανα-προσεγγίσει στην αφετηρία του. «Αυτή τη στιγμή γίνεται ανίχνευση της γραμμής να δούμε τι γίνεται από βράχους και πέτρες στο τμήμα, μετά το 4ο χλμ., έως και Καλάβρυτα. Να δούμε ποιες είναι οι θέσεις και η έκταση του πιθανού προβλήματος με τα βράχια, να λάβουμε τα μέτρα μας και να εκκινήσουμε τον Οδοντωτό» επισήμανε στo Protionline.gr ο κ. Τερεζάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το τρενάκι διέκοψε στις 26 Φεβρουαρίου όταν, μετά από ισχυρή βροχόπτωση, ο Οδοντωτός συνάντησε εμπόδια πάνω στη γραμμή ενώ κατά την επιστροφή του στο Διακοπτό εγκλωβίστηκε για 1,5 ώρα περίπου σε υπερχείλιση του Βουραϊκού.

Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά την κακοκαιρία Daniel από τον Σεπτέμβριο του 2023, η επιθεώρηση της γραμμής είναι πλέον επισταμένη, όπως εξήγησε ο κ. Τερεζάκης.

Ο ΟΣΕ, εδώ και ένα εξάμηνο, προχωρά σε αποκαταστάσεις προσωρινού χαρακτήρα και μελετά ευρύτερες παρεμβάσεις στο φαράγγι, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τoν καθηγητή Γεωλογίας Ιωάννη Κουκουβέλα ο οποίος προΐσταται της ομάδας που συντάσσει την προμελέτη για τις αποκαταστάσεις. Παράλληλα έχει αναλάβει να συνδράμει στην εξονυχιστική επιθεώρηση της γραμμής και έχει εντοπίσει σημεία στα οποία δίνουν το βάρος τους αυτές τις μέρες οι τεχνικοί του ΟΣΕ που εξετάζουν την κατάσταση της υποδομής. Στόχος, όπως εξήγησε ο κ. Τερεζάκης, είναι, ει δυνατόν μέσα στο επόμενο 15ήμερο, να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και βασικές αποκαταστάσεις προκειμένου έως και την Κυριακή των Βαΐων, 28 του μηνός, να έχει μπει και πάλι πρόγραμμα δρομολογίων από την Hellenic Train. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται και νέα επίσκεψη του κ. Τερεζάκη στην Αιγιάλεια.

Θέλουν χρονοδιάγραμμα

Και καθώς ο χρόνος φαίνεται πλέον να κυλά αντίστροφα προκειμένου ο Οδοντωτός να επιστρέψει σε Διακοπτό και Καλάβρυτα, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας δημοτών, επαγγελματιών, φορέων και συλλογικοτήτων της Δ.Ε. συγκαλεί την νέα συγκέντρωση αυτή την Παρασκευή προκειμένου να γίνει νέα αξιολόγηση των ενεργειών που έχουν γίνει αυτό το 15ήμερο, από την πρώτη κίνηση που έγινε την Παρασκευή 29 Μαρτίου προκειμένου να ασκηθεί πίεση για τις αναγκαίες αποκαταστάσεις, σε κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση.

Η πρώτη συνάντηση είχε μεγάλη συμμετοχή και αμέσως μετά δόθηκε στη δημοσιότητα Ψήφισμα Διαμαρτυρίας με αίτημα να δοθεί, άμεσα, ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας του Οδοντωτού και των κατολισθήσεων στην Παλαιά Εθνική.

«Η πρόθεση του ΟΣΕ να δώσει σε λειτουργία τη γραμμή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη αλλά αφορά μόνο το πρώτο βήμα για τη διάσωση τύχη του ιστορικού τουριστικού τρένου. Θα περιμένουνε να δούμε το χρονοδιάγραμμα εκ μέρους του κ. Τερεζάκη όμως χρονοδιάγραμμα ζητάμε, τόσο από τον ΟΣΕ όσο και από Δήμους και Περιφέρεια για τις παρεμβάσεις τους σε σχέση με την άμεση παράδοση μιας ολοκληρωμένης μελέτης με έργα προστασίας για το φαράγγι του Βουραϊκού, τη χρηματοδότηση και έναρξη των έργων που περιλαμβάνονται στη μελέτη του δασαρχείου Αιγίου για τα αντιδιαβρωτικά και την αναγέννηση στα καμένα του Διακόπτου» εξηγεί το μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας των φορέων της Δ.Ε. Διακοπτού και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Γιάννης Καραναναγιώτη.

Οι επιπτώσεις

Υπενθυμίζεται ότι πριν το περιστατικό με την ακινητοποίηση του συρμού, εν μέσω κατολισθήσεων, στις 26-2-2024, είχε συμβεί και άλλο περιστατικό με ακινητοποίηση συρμού εν μέσω κατολισθήσεων ενώ η λειτουργία του τρένου, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει διακοπεί πέντε φορές μετά από κακοκαιρία.

«Μόνο από την αναβολή 100 σχολικών εκδρομών που είχαν προγραμματιστεί από τις 26 Φεβρουαρίου έως και τα τέλη του περασμένου μήνα Μαρτίου, ακυρώθηκαν 10.000 εισιτήρια μαθητών και εκδρομέων σε Διακοπτό και Καλάβρυτα» αναφέρει ο κ. Καραπαναγιώτης, επισημαίνοντας ότι «αν δεν επανακάμψει το τρένο και δεν αποκατασταθούν τα προβλήματα, οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές για την περιοχή και όλους τους κλάδους της τοπική οικονομίας».      

 «Στην τελική ευθεία πριν το Πάσχα κάνουμε μια προσπάθεια να εντοπίσουμε τα μέρη που απαιτείται να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή για να ξεκινήσουμε το τρένο. Στην επόμενη φάση θα μπουν σε σειρά όλα τα έργα που απαιτούνται με τα οποία θα εξασφαλίσουμε τον Οδοντωτό από διαχρονικά προβλήματα και αδυναμίες που επιδεινώθηκαν μετά τη φωτιά που είχαμε το 2007 μέσα στο φαράγγι όταν κάηκαν τα περισσότερα δέντρα που συγκρατούσαν με τις ρίζες τους τα νερά στις πλαγιές. Προχωράμε με δύο μελέτες, μια γεωλογική αποκατάστασης της γραμμής που έχει ανατεθεί  στο Πανεπιστήμιο ενώ, επίσης, ο ΟΣΕ έχει προχωρήσει στην πρόσκληση εξειδικευμένου γραφείου σε έργα προστασίας πρανών από πτώση βράχων και μεγάλες κατολισθήσεις» δήλωσε στο Protionline.gr, ο διευθύνοντας σύμβουλος του ΟΣΕ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr