background img
banner
banner

Μέριμνα της Μ.Κ.Ο. «Διάσωση Ακτής – Save Coast» για την Αιγιάλεια

ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΗΜ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ

Το ενδιαφέρον της για την Αιγιάλεια και τις ακτές της επιδεικνύει εμπράκτως η Μ.Κ.Ο. «Διάσωση Ακτής – Save Coast», μέλη της οποίας είχαν προ ημερών συνάντηση με τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, ενώ χθες παρέστησαν και στην εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου της Αλυκής. Μεταξύ των δράσεων που προγραμματίζει η Μ.Κ.Ο. και την οποία σκοπεύει να αναπτύξει και στην Αιγιάλεια, είναι η καταγραφή των προβλημάτων των παραλιών με πρώτο και σοβαρότερο αυτό τη διάβρωσης των ακτών.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Αιγιαλείας την περασμένη Δευτέρα, συμμετείχαν ο Παναγιώτης Χρονόπουλος πρόεδρος, ο Χριστόφορος Καπόπουλος αντιπρόεδρος και ο Αιγιώτης Νίκος Παπαδόπουλος γραμματέας της Μ.Κ.Ο. «Διάσωση Ακτής – Save Coast».

Η συζήτηση περιστράφηκε στο πώς θα μπορούσε η Μ.Κ.Ο. να συντελέσει στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάβρωσης σε όλη την παράλια ζώνη ενώ τα μέλη της Μ.Κ.Ο. ενημέρωσαν τον κ. Καλογερόπουλο για τις προθέσεις τους στο να προχωρήσουν σε μία καταγραφή των παραλιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε όλη την Αχαΐα, δηλαδή τόσο στη Δυτική Αχαΐα και τον Πατραϊκό όσο και τον Κορινθιακό Κόλπο με τα γνωστά προβλήματα στην Αιγιάλεια, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η διάβρωση έχει… αφανίσει περιοχές ολόκληρες. Η πρότασή τους βρήκε σύμφωνο τον δήμαρχο που αναγνώρισε την ανάγκη να ξεκινήσει από κάπου η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα στοιχεία θα τεθούν στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου

Όπως ανέφερε στο Protionline.gr ο κ. Παπαδόπουλος, ΄΄αυτή η καταγραφή δεν θα επιλύσει το πρόβλημα. Είναι μία πρώτη κίνηση για να ξέρουμε επακριβώς με τι έχουμε να κάνουμε. Από εκεί και πέρα, τα στοιχεία που θα συλλεχθούν και θα καταγραφούν, θα είναι στη διάθεση είτε του Υπουργείου, είτε της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είτε του Δήμου Αιγιαλείας ώστε να λειτουργήσουν αναλόγως΄΄.

΄΄Από εκεί και πέρα, η καταγραφή θα γίνει σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, δηλαδή τους προέδρους των παραλιακών κοινοτήτων και τους τοπικούς αντιδημάρχους΄΄, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος έκανε γνωστό πως τον ερχόμενο Οκτώβριο πρόκειται να διοργανωθεί συνέδριο οπότε τότε θα υπάρχει η εικόνα για τα μεγάλα προβλήματα της Αχαΐας εφόσον θα έχει γίνει η καταγραφή σε όλες τις ακτές.

Προγραμματίζονται δράσεις για το επόμενο διάστημα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον δήμαρχο έγινε και ενημέρωση σχετικά με το έργο της Μ.Κ.Ο. Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στo Protionline.gr ο κ. Χρονόπουλος, ΄΄πραγματοποιήσαμε μία επίσκεψη στον δήμαρχο με σκοπό να τον ενημερώσουμε για τους στόχους του φορέα και για το ποιες είναι οι προοπτικές μας αλλά και οι δράσεις που προετοιμάζονται σε Ακράτα, Αιγείρα και Διακοπτό. Θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες δράσεις πολύ σύντομα και απώτερος στόχος, είναι να γνωρίσουν όλοι οι τοπικοί φορείς τη δραστηριότητά μας και το αντικείμενό μας. Η συνάντηση κινήθηκε σε πολύ καλό κλίμα΄΄.

Σε ερώτηση για το αν θα γίνουν συγκεκριμένες δράσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. ανέφερε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένας καθαρισμός βυθού και ακτής κατά την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντας στις 5 Ιουνίου και επιπλέον θα γίνουν διάφορες άλλες μικρές δράσεις, με σκοπό την καθαριότητα. Η δράση θα αφορά και τον υποβρύχιο καθαρισμό αλλά και την καθαριότητα της συνολικής ακτογραμμής.

Συμμετοχή στο 9ο “Our Ocean Conference”

΄΄Συγχρόνως ως φορέας, θα πραγματοποιήσουμε μία περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να γίνει λεπτομερής καταγραφή των προβλημάτων. Αυτό που προέχει για εμάς όμως και αποτελεί το πλέον σημαντικό βήμα, είναι το ότι θα βρεθούμε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ωκεανών που διεξάγεται στην Αθήνα. Πρόκειται για μία διήμερη εκδήλωση που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο και θα αποτελέσει μεγάλη βοήθεια για τον τρόπο που πρέπει να ακολουθούμε, ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο μας όνειρο και σκοπό, δηλαδή την καθαριότητα των ακτών και των θαλασσών μας. Είναι υποχρέωσή μας να διατηρήσουμε την οικολογική ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, κρατώντας τα υγιή και ανθεκτικά. Αυτό προσπαθούμε και ελπίζω ότι με τις ανάλογες δράσεις και βοήθειες θα το πετύχουμε΄΄, επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος της «Διάσωση Ακτής – Save Coast».

Σημειώνεται ότι το 9ο “Our Ocean Conference” θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Απριλίου στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διεθνούς Διάσκεψης αποτελεί το “Our Ocean Youth Leadership Summit”, που θα διεξαχθεί, αντιστοίχως, στις 15 Απριλίου, αποσκοπώντας στην αφύπνιση της νέας γενιάς για τη βιωσιμότητα των ωκεανών και την καθαριότητα των ακτογραμμών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr