background img
banner
banner

Κύμα αγοραπωλησιών «κινείται» στην ανατολική ακτή

ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ E-REAL ESTATES… – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ «GOLDEN VISA»

Μετατόπιση επενδυτικού ενδιαφέροντος για αγορά ακινήτων, μέσα από άμεσες ξένες επενδύσεις, από την Αττική προς όμορους νομούς, αναμένεται μετά τις πρόσφατες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης της «Golden Visa». Το ενδιαφέρον φαίνεται να επεκτείνεται και προς τις ακτές της Ανατολικής Αιγιάλειας, τουλάχιστον το επόμενο 5μηνο, με τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με παράγοντες του Real Estate.

Η αντιπολίτευση ήδη έχει ασκήσει πάντως κριτική στην κυβέρνηση για τις επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων, σε περιοχές που ήδη «ασφυκτιούν» οικιστικά όπως η Αττική ενώ αδύναμη κρίνεται η μόνιμη προοπτική να τονωθεί, μέσα από την «Golden Visa», και η κτηματαγορά στην ευρύτερη περιφέρεια. Το Υπουργείο νομοθέτησε πρόσφατα αυξάνοντας τα όρια της «Golden Visa» στα 800 χιλ. ευρώ στην Αττική και στα 400 χιλ. ευρώ στη Δυτική Ελλάδα, έχει τεθεί όμως μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία παραμένει σε ισχύ το προηγούμενο όριο, 500 χιλ. ευρώ και 250 χιλ. ευρώ, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει σήμερα στo Protionline.gr ο πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου μεσιτών E-Real Estates Θέμης Μπάκας «στο μεσοδιάστημα έως τον Αύγουστο, πολλοί επενδυτές θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τα παλαιά όρια και, με βάση το γεγονός ότι η Αττική είναι ήδη ‘κορεσμένη’, εκτιμάται ότι θα καταγραφεί μετατόπιση ενδιαφέροντος προς τους όμορους νομούς, Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα και περιοχές της Ανατολικής Αχαΐας όπου το όριο θα παραμείνει προσωρινά στις 250 χιλ. ευρώ».

Η επόμενη μέρα

Ακόμη και μετά τον Αύγουστο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η μετατόπιση επενδυτικού ενδιαφέροντος μπορεί να παραμείνει σταθερή καθώς το νέο όριο επένδυσης θα είναι στην περιφέρεια τα 400.000 ευρώ αλλά στην Αττική θα γίνει διπλάσιο…

«Ανάλογα βέβαια με την ‘ένταση’ του επενδυτικού ενδιαφέροντος που αναμένεται, θα υπάρξουν επιπτώσεις. Τιμές πώλησης των ακινήτων στην περιφέρεια θα καταγράψουν αυξητικές τάσεις. Ήδη, στην Κόρινθο η διαθεσιμότητα ακινήτων είναι πλέον περιορισμένη», σύμφωνα με τον κ. Μπάκα. Οι πιέσεις στις τιμές θα φέρουν και αυξήσεις στις αντικείμενες αξίες φορολόγησης, το κόστος με τις αγοραπωλησίες και τον ΕΝΦΙΑ. «Αν η Πολιτεία ενδιαφερόταν για την περιφέρεια, την ερημοποίηση περιοχών στην ορεινή και ημιορεινή ζώνη της Αχαΐας, θα μπορούσε να θεσπίσει ειδικά κίνητρα χορήγησης της Golden Visa. Δεν μπορεί το Ναύπλιο, φημισμένος τουριστικός προορισμός, να έχει το ίδιο όριο επένδυση με την Πάτρα, το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, περιοχές που ούτως ή άλλως είναι στα… αζήτητα του προγράμματος της Golden Visa. Με βάση την γεωγραφική θέση και αναπτυξιακή στόχευση, το πρόγραμμα θα έπρεπε να είναι διαφορετικό για τις εκάστοτε περιοχής της Ελλάδας» σύμφωνα με τον κ. Μπάκα.

Προτάσεις και αξιολόγηση

«Στη Θεσσαλία για παράδειγμα που έχει υποστεί τεράστια ζημιά από τις πλημμύρες, το όριο επένδυσης μπορεί να παραμείνει στα 250.000 ευρώ τουλάχιστο για ένα έτος ενώ σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Πάτρα, για να μην υπάρξει πρόβλημα με το οικιστικό απόθεμα, το πρόγραμμα θα μπορούσε να αφορά ακίνητα άνω των 35 ετών που χρίζουν ανακαίνισης ή και νεόδμητα, στα σχέδια.

Επίσης, εφόσον δεν θα επιτρέπεται η εγγραφή των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί μέσω της Golden Visa σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα μπορούσαμε να βάλουμε μια εξαίρεση. Ειδικά στα ορεινά και περιοχές της Ανατολικής Αχαΐας με εξαίρεση την πόλη στα Καλάβρυτα και τα πιο τουριστικά χωρία, όπου εδώ και χρόνια έχουμε… μηδενικές αγοραπωλησίες, θα έπρεπε να γίνονται επενδύσεις και για Airbnb» συμπληρώνει ο κ. Μπάκας.

Το ιστορικό

Η κυβέρνηση έσπευσε να αλλάξει το πρόγραμμα της Golden Visa σε δύο φάσεις, πρόσφατα για τον Αύγουστο το 2024 αλλά και από τον Αύγουστο του 2023. Τότε αύξησε τα όρια επένδυσης, από 250.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, το δήμο Θεσσαλονίκης και Αθηναίων καθώς και τις περιοχές των Βορείων και Νοτίων προαστίων της Αττικής.

Ενόψει των αλλαγών (είχε δοθεί και μια μεταβατική περίοδος πριν την πρώτη αύξηση των ορίων), μέσα στο 2023 υποβλήθηκαν 8.516 αιτήσεις πολιτών ξένων χωρών για απόκτηση «Golden Visa», αιτήσεις που τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021.

«Το επενδυτικό πρόγραμμα Golden Visa, δυστυχώς, δεν λειτούργησε ποτέ σε εθνικό επίπεδο στη χώρα μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδυτών εστίασαν αρχικά στις περιοχές του παραλιακού μετώπου της Αττικής, Γλυφάδα, Βούλα, Παλαιό Φάληρο, καθώς και σε περιοχές του δήμου Αθηναίων, των Βορείων και Νοτίων Προαστίων της Αττικής και του δήμου Θεσσαλονίκης. Τη στιγμή που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ενδεχόμενη αύξηση του ορίου επένδυσης, είχαμε ραγδαία αύξηση άμεσων ξένων επενδύσεων σε ακίνητα, στα 2 δισ. ευρώ το 2022 ενώ το 2023 θα είναι ακόμη περισσότερες καθώς στο 9μηνο είχε σπάσει το φράγμα των 1,65 δισ. ευρώ. Η προσωρινή παραμονή του ορίου για το 2024 (Αύγουστος) στις 250.000 ευρώ στο δήμο Πειραιά και τις περιοχές των Δυτικών και Ανατολικών πλέον προαστίων της Αττικής, έστρεψαν το σύνολο των επενδυτών με αποτέλεσμα, στις άλλοτε ‘λαϊκές συνοικίες’ να έχουμε μεγάλη αύξηση των τιμών» αναφέρει ο κ. Μπάκας.

Τι μέλλει γενέσθαι

«Με βάση την μέχρι σήμερα εμπειρία μόνο το 6% των ξένων επενδυτών αποκτούν Golden Visa για να κάνουν οι ίδιοι χρήση του ακινήτου. Στην πλειοψηφία έχουν εγγραφεί σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, συρρικνώνοντας τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα. Παρά το γεγονός ότι νομοθετήθηκε πλέον η απαγόρευση εγγραφής των ακινήτων που θα αγοραστούν, σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, το μέτρο αυτό θα είχε αξία και αποτελέσματα, αν ίσχυε καθολικά και αναδρομικά. Για το σύνολο των ακινήτων που έχουν αγοραστεί στη χώρα μας από την έναρξη του προγράμματος της Golden Visa» εκτιμά ο πρόεδρος του E-Real Estates και καταλήγει: «Κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο που ήδη διανύουμε, από την μετατόπιση ενδιαφέροντος σε περιοχές εκτός Αττικής, πλήθος επενδυτών θα επισπεύσουν επενδύσεις τους σε Δυτικά και Ανατολικά Προάστια της Αττικής με στόχο τη ‘φτηνή’ Golden Visa, η ίδια ακριβώς εικόνα δηλαδή που καταγράφηκε και το περσινό καλοκαίρι. Παράλληλα, αναμένονται και στρεβλώσεις με τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, απώλεια επιδομάτων και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των αντικειμενικών τιμών, που δεν θα είναι όμως αποτέλεσμα πραγματικού επενδυτικού ενδιαφέροντος…»


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr