background img
banner
banner

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου διά περιφοράς για το Πρωτοδικείο

ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

Αποδεκτό έγινε το αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποκλειστικό θέμα τον νέο Δικαστικό Χάρτη που επηρεάζει τη λειτουργία και μελλοντική διατήρηση του Πρωτοδικείου Αιγίου. Σκοπός είναι να καταχωρηθεί η θέση του δήμου Αιγιαλείας στη διαβούλευση η οποία λήγει την Πέμπτη. Η διά περιφοράς συνεδρίαση όμως και ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα ο δήμος Αιγιαλείας, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στις τάξεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, που κάνει λόγο για χαλαρή αντίδραση πάνω σε ένα τόσο κρίσιμο για την πόλη, ζήτημα.

Με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 15 Απριλίου, από τις 12.00 έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι διά περιφοράς (μέσω email), έκτακτη – κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, με αποκλειστικό θέμα: ΄΄Δικαστικός Χάρτης – Νομοσχέδιο Υπουργείου Δικαιοσύνης για χωροταξική αναδιάρθρωση δικαστηρίων΄΄. Όπως τονίζεται στην πρόσκληση, ο κατεπείγων χαρακτήρας της συνεδρίασης έγκειται στην άμεση ανάγκη λήψης σχετικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε αυτή να καταχωρηθεί στη διαβούλευση η οποία λήγει 18/04/2024.

Τι θα εισηγηθεί ο δήμαρχος

Η εισήγηση του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου για το θέμα, την οποία καλείται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι η εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας εμμένοντας στην υπ’ αριθ. 70/2024 ομόφωνη απόφασή του και στο σχετικό ψήφισμα σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγών του Πρωτοδικείου Αιγίου όπως διαφάνηκε από το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Δικαστικό Χάρτη της Ελλάδας, Δηλώνει για άλλη μια φορά ότι είναι αντίθετο σε κάθε μορφή υποβάθμισης του Πρωτοδικείου Αιγίου πολλώ δε μάλλον κατάργησής του και καταδικάζει ρητά και κατηγορηματικά κάθε τέτοιου είδους ενέργεια».

Ενστάσεις για τη «διά περιφοράς» και για την εισήγηση

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργου Μπέσκου, ο οποίος επισήμανε στο Protionline.gr: “Θεωρώ πως για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά την πόλη μας και το να μην χαθεί το Πρωτοδικείο μας σε ένα ή δύο χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να γίνει διά ζώσης, όπως ισχύει σε όλους τους άλλους δήμους και σε όλες τις πόλεις που αντιμετωπίζουν ανάλογα τέτοια ζητήματα, και προβάλουν σθεναρή αντίσταση. Από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου δίνεται ένας σημαντικό αγώνας. Όταν κινδυνεύει να χαθεί μία δομή όπως ένα Πρωτοδικείο, αυτόματα το γεγονός αυτό παίρνει κοινωνικές και ηθικές διαστάσεις, καθώς είναι κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και σημαντικό εφόδιο στην λειτουργία κάθε τοπικής κοινωνίας. Τέτοιες περιπτώσεις χρήζουν άμεσης και απολύτως δυναμικής αντιμετώπισης και ο Σύλλογός μας συνεχίζει να αγωνίζεται μόνος του, χωρίς την απαιτούμενη υποστήριξη του δήμου στον βαθμό που θα έπρεπε. Οι κινητοποιήσεις που γίνονται στο Μεσολόγγι, στη Θήβα ή και σε άλλες περιοχές με ανάλογα προβλήματα, είναι χαρακτηριστικές. Εκεί δήμος και τοπικοί φορείς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του “πυρός” και διεκδικούν με σθένος να μην μετακινηθούν τα Πρωτοδικεία τους. Τους κατανοούμε απόλυτα και τους… ζηλεύουμε”.

΄΄Μαζί με το αίτημά μας για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα, προωθήσαμε στον δήμο την εισήγησή μας ώστε να υιοθετηθεί από το Σώμα, πλην όμως, όπως μαθαίνουμε αυτό που θα θέσει σήμερα προς ψήφιση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο δήμος, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και επιεικώς απαράδεκτο. Δεν μπορεί να αναφέρει «σε συνέχεια της προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου», καθώς πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά΄΄, ανέφερε ακόμη ο κ. Μπέσκος, ο οποίος τη Δευτέρα 15 Απριλίου θα βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει στην προσπάθεια της Συντονιστικής των αντιδρώντων Δικηγορικών Συλλόγων για τα κατά τόπους Πρωτοδικεία, για επίσκεψη με τον υπουργό, προκειμένου να γίνει απαιτητή η διατήρηση και διασφάλιση του Πρωτοδικείου Αιγίου, όπως σημειώνει και προσθέτει: ΄΄Πρέπει να γίνει αυτή η συνάντηση. Πρέπει να καταλάβουν όλοι και ειδικά οι άνθρωποι του υπουργείου, ότι δεν επιδέχεται καμία άρνηση. Πρέπει να μας ακούσουν και να αναπτύξουμε τα αιτήματά μας. Οφείλουν να μας δεχτούν. Και ο δήμος οφείλει να αντιδράσει έντονα και να ασκήσει πιέσεις στο υπουργείο και να μην αρκείται να τυπικές αποφάσεις και ψηφίσματα, διότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Εμείς στον Δ.Σ.Α. θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το καλό της τοπικής κοινωνίας, έστω και μόνοι μας΄΄.

Τι είχε προτείνει ο Δ.Σ.Α.

Να σημειωθεί πως το κείμενο εισήγησης του Δικηγορικού Συλλόγου προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, είχε ως εξής: «Μετά τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου για τον δικαστικό χάρτη, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας, που αντί το Πρωτοδικείο Αιγίου να ενισχυθεί, ουσιαστικά υποβαθμίζεται με τον χαρακτηρισμό του ως παράλληλη έδρα και με την κατάργηση οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων.

Είναι αδιανόητο και εκφεύγει πάσης λογικής ένας από τους πιο λειτουργικούς και αποδοτικούς δικαστικούς μηχανισμούς της χώρας να υποβαθμίζεται αντί να ενισχύεται ως αυτόνομος δικαστικός σχηματισμός. Οι προσπάθειες πολιτικής εξισορρόπησης, στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση ανακαλύπτοντας παράλληλες έδρες και περιφερειακά δικαστήρια σε όλη την χώρα αγνοώντας τα ποιοτικά κριτήρια, τα οποία πληροί ο ισχυρός δικαστικός σχηματισμός του Αιγίου, αποτελούν ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα για την δικαιοσύνη και την δήθεν επιτάχυνση αυτής, που ματαίως, όπως αποδείχθηκε, επικαλείται.

Με βάση το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε, συνιστά πρόκληση η εξομοίωση του Πρωτοδικείου Αιγίου με δικαστικούς σχηματισμούς, υπό την ονομασία «παράλληλη έδρα – περιφερειακά δικαστήρια», τα οποία υστερούν καταδήλως σε κτιριακές υποδομές και αριθμό υποθέσεων και των οποίων η θέσπιση έλαβε χώρα προφανώς με πολιτικά κριτήρια, τα οποία δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν σχέση με την επιδιωκόμενη αναμόρφωση της Δικαιοσύνης.

Ο αγώνας, που γίνεται για το Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου συνεχίζεται. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτήν την επαίσχυντη νομοθετική πρόβλεψη, η οποία υποβαθμίζει ένα εκ των ισχυρότερων Πρωτοδικείων στην χώρα με άρτιες εγκαταστάσεις και χιλιάδες υποθέσεις. Ζητούμε την διατήρηση του Πρωτοδικείου Αιγίου ως αυτόνομου δικαστικού σχηματισμού με οργανικές θέσεις δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων. Ο νομός Αχαΐας είναι από τους πολυπληθέστερους στην χώρα με 296.000 κατοίκους, ο δε δήμος Αιγιαλείας έχει 50.000 κατοίκους. Η διατήρηση και αναβάθμιση του Πρωτοδικείου Αιγίου είναι αδιαπραγμάτευτη για εμάς και για όλους τους κατοίκους της Αιγιάλειας, οι οποίοι για κανέναν λόγο δεν μπορούμε να δεχθούμε την λειτουργική υποβάθμιση της Δικαιοσύνης στην περιοχή μας».


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr