background img
banner
banner

Τεράστια ανησυχία για τη διασπορά κορωνοϊού στην Ανατολική Αιγιάλεια

‘‘ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ’’ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΟΔΥ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ –ΕΚΛΕΙΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΚΡΑΤΑΣ

Ιδιαιτέρως κρίσιμη και ανησυχητική παρουσιάζεται η κατάσταση με τα κρουσμάτων covid που σχετίζονται με σχολεία και δομή στην Ανατολική Αιγιάλεια. Την ίδια ώρα, η Αχαΐα «μετρά» αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων καθώς χθες καταγράφηκαν 68 άτομα στον νομό και 1.231 σε όλη τη χώρα. Στον δήμο Αιγιαλείας αντιμετωπίζουν με απόλυτη υπευθυνότητα την κατάσταση, αφενός σταματώντας τη λειτουργία των χώρων που σχετίζονται με κρούσματα και προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες και αφετέρου ζητώντας καλύτερη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ καθώς επίσης και τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στα σημεία που υπάρχουν ενδείξεις covid.

Νόσησαν βρέφος και παιδάκι του Σταθμού…

Την αναστολή λειτουργίας για επτά ημέρες του Βρεφονηπιακού Σταθμού Ακράτας αποφάσισε το ΝΠΔΔ «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός & Κοινωνική Προστασία Δήμου Αιγιαλείας» μετά την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων κορωνοϊού σε βρέφη που φιλοξενούνται στον Σταθμό.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή οι γονείς φιλοξενούμενου βρέφους στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Ακράτας ενημέρωσαν πως είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Από πλευράς ΝΠΔΔ ενεργοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ και παράλληλα προληπτικά πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής απολύμανση σε όλους τους χώρους του Βρεφονηπιακού Σταθμού.

Ωστόσο την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου η υπεύθυνη του Σταθμού ενημερώθηκε από γονείς βρέφους (πρόκειται για άλλη οικογένεια) που φιλοξενήθηκε στο σταθμό μέχρι και την Παρασκευή, πως το παιδί εμφάνισε συμπτώματα και πυρετό και είναι θετικό στον κορωνοϊό. Επίσης και άλλη οικογένεια ενημέρωσε την Τρίτη 2/2 πως το παιδάκι τους που επίσης φιλοξενείται στο τμήμα βρεφών του Σταθμού της Ακράτας και απουσίαζε τις προηγούμενες μέρες, είναι θετικό σε κορωνοϊό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Ακράτας είναι εγγεγραμμένα και φιλοξενούνται συνολικά «26» βρέφη και «29» νήπια.

Θετική εκπαιδευτικός στο 2ο Δημοτικό Ακράτας

Εν τω μεταξύ, θετική στον covid-19 βρέθηκε εκπαιδευτικός του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, με τη διευθύντρια Χαρά Μαμωνά να επισημαίνει: «Αγαπητοί γονείς, δυστυχώς το τρίτο κύμα της πανδημίας χτύπησε άτομο της σχολικής μας κοινότητας. Όπως φαίνεται θα κληθούμε μέχρι το τέλος της να αντιμετωπίσουμε και αλλά τέτοια περιστατικά, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να τηρούμε πιστά τα πρωτόκολλα και να περιορίσουμε τις επαφές μας. Η δασκάλα που βγήκε χθες το μεσημέρι θετική εκδήλωσε συμπτώματα 48 ώρες μετά την τελευταία επαφή της με τη σχολική κοινότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς αφού στο σχολείο πραγματοποιήθηκε απολύμανση και το θετικό κρούσμα δεν ήρθε σε επαφή με κανέναν από τη σχολική κοινότητα το κρίσιμο 48ωρο δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Οι δάσκαλοι του σχολείου μας δεν θα έθεταν ποτέ σε κίνδυνο ούτε τους μαθητές, ούτε τους ίδιους τους, τους εαυτούς. Περαστικά στην δασκάλα μας, ευχόμαστε να το ξεπεράσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται και να επιστρέψει γερή στα καθήκοντά της. Μένουμε ασφαλείς τηρώντας τα μέτρα προστασίας, μένουμε ψύχραιμοι, σπέρνοντας πανικό και τρόμο δεν βοηθάμε την κατάσταση».

Επιπλέον, η κ. Μαμωνά έκανε και μία πολύ εύστοχη επισήμανση, απαντώντας στα σχόλια όσων χωρίς να σκεφτούν στοχοποιούν ανθρώπους, λέγοντας: ΄΄Πίσω από κάθε κρούσμα κρύβεται ένας άνθρωπος, μια ολόκληρη οικογένεια που φοβάται και ανησυχεί. Προσέχουμε και τι λέμε και τι κάνουμε γιατί αύριο μπορεί να είμαστε εμείς ένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα΄΄.

Επικοινωνία της αντιδημάρχου Μ. Σταυροπούλου με τον συντονιστή του ΕΟΔΥ

Την ίδια στιγμή, ο δήμος Αιγιαλείας που από την αρχή έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη λήψη μέτρων ενάντια στη διασπορά του covid-19 ζητά καλύτερη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, δεδομένου ότι και το πρωί της Κυριακής διεξήχθη έλεγχος στον δρόμο και συγκεκριμένα στην οδό Κορίνθου, πλην όμως δεν υπήρξε η παραμικρή ειδοποίηση στον δήμο καθώς επίσης δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των rapid tests που διενεργήθηκαν ώστε να εξαχθούν τα ανάλογα συμπεράσματα.

Το γεγονός επισήμανε στο protionline.gr η αντιδήμαρχος Διοικητικής Υποστήριξης Μαρία Σταυροπούλου, εισπράττοντας και την αγωνία του κόσμου για τη διασπορά του ιού στην περιοχή. Μάλιστα, η αντιδήμαρχος είχε προφορική επικοινωνία προχθές με τον συντονιστή του ΕΟΔΥ Χαράλαμπο Μπακόπουλο ζητώντας μεγαλύτερη κάλυψη της Αιγιάλειας σε προληπτικούς ελέγχους, ιδίως στα σημεία που παρουσιάζονται κρούσματα και κυρίως στον ευαίσθητο χώρο των μαθητικών κοινοτήτων, εκεί όπου η αγωνία των γονέων είναι έκδηλη.

΄΄Κρίναμε σκόπιμο να επικοινωνήσουμε με τον συντονιστή του ΕΟΔΥ προκειμένου ως δημοτική αρχή να έχουμε καλύτερη ενημέρωση και συνεργασία. Επίσης, με έγγραφό μας ζητήσαμε τη διενέργεια ελέγχων στις Δημοτικές Ενότητες Ακράτας και Αιγείρας όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που σχετίζονται με κρούσματα covid ο οποίος από μόνος του δικαιολογεί τη μορφή του κατεπείγοντος του αιτήματος΄΄, επισήμανε η κ. Σταυροπούλου.

Αναφορικά με το πού θα μπορούσαν να διενεργηθούν τα tests έκανε γνωστό πως εντός των σχολείων προφανώς δεν μπορούν να διεξαχθούν δεδομένου ότι η λειτουργία του σχολείου καλύπτεται από ειδική νομοθεσία, πλην όμως, όπως είπε, ΄΄θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε δημόσιους χώρους έτσι ώστε να εξεταστούν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων που σχετίζονται με κρούσματα, αλλά και γενικότερα ο πληθυσμός΄΄. ΄΄Σκοπός μας είναι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού, να έχει γνώση και ο ΕΟΔΥ για την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται στην περιοχή και βεβαίως να καταπραΰνουμε και την ανησυχία αυτών που κατ’ ανάγκη έχουν συναναστραφεί με ανθρώπους που σχετίζονται με κρούσματα, όπως συμβαίνει στα σχολεία΄΄, πρόσθεσε η αντιδήμαρχος.

Έγγραφο δήμου στον ΕΟΔΥ για τη διενέργεια δειγματοπληπτικών ελέγχων στις Δ.Ε. Ακράτας και Αιγείρας

Στο έγγραφό της προς τον ΕΟΔΥ, η κ. Σταυροπούλου επισημαίνει: «Λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη υγειονομική κατάσταση, το γεγονός ότι ο γειτονικός Δήμος Πατρέων είναι στο «κόκκινο», την προσπάθεια που καταβάλλεται από το σύνολο των αρμόδιων φορέων για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κου Μιχάλη Χρυσοχοίδη για την ανάγκη διενέργειας στοχευμένων τεστ ώστε να αποδίδεται όσο το δυνατόν καλύτερα η πραγματική εικόνα της πανδημίας, το γεγονός ότι μαθητής του Νηπιαγωγείου Αιγείρας διαγνώστηκε ως θετικό κρούσμα covid-19 (με δύο αδέλφια εκ των οποίων το ένα φοιτά στο Δημοτικό Σχολείο Αιγείρας και το άλλο φιλοξενείτο στο Βρεφονηπιακό Σταθμό Ακράτας), ότι δασκάλα που υπηρετεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας διαγνώστηκε ως θετικό κρούσμα, ότι γονείς μαθητή που φοιτά στο ίδιο σχολείο διαγνώστηκαν ως θετικά κρούσματα, ότι φιλοξενούμενο βρέφος στο Βρεφονηπιακό Σταθμό Ακράτας διαγνώστηκε ως θετικό κρούσμα, ότι γονείς φιλοξενούμενου βρέφους στην ίδια Δομή διαγνώστηκαν ως θετικά κρούσματα, ότι στην ίδια Δομή αδελφάκι φιλοξενούμενου βρέφους διαγνώστηκε ως θετικό κρούσμα, ότι τετραμελής οικογένεια με τέκνο φιλοξενούμενο έως 25-1-2021 στην ίδια Δομή διαγνώστηκαν ως θετικά κρούσματα, ότι γονέας μαθήτριας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας διαγνώστηκε ως θετικό κρούσμα, και επικαλούμενη και πάλι τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κου Μιχάλη Χρυσοχοίδη «να βάζουμε όλοι πλάτη, δεν παίζουμε με τη Δημόσια Υγεία».

Και καταλήγει: «Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προς αποστολή ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στις Δημοτικές Ενότητες Ακράτας και Αιγείρας, για την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και την ενίσχυση της διαδικασίας ιχνηλάτησης, προς το σκοπό περιορισμού της διασπορά τους ιού. Η αποτελεσματική διαχείριση των πρωτόγνωρων συνθηκών, η προστασία της υγείας όλων μας και ιδίως των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων απαιτεί, κατά την κρίση μας, τη μέγιστη συνδρομή μας στην αξιολόγηση του κατεπείγοντος χαρακτήρα αποστολής ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr