background img
banner
banner

«Βράζει» η Αιγιάλεια για τα διόδια

ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΑΝ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Κλίμα αναταραχής εξακολουθεί να επικρατεί στην Αιγιάλεια για τα «τσουχτερά» διόδια που έχουν καταστήσει… απαγορευτική την χρήση τής Νέας Εθνικής Οδού.

Ο δήμος Αιγιαλείας αναμένει τις επίσημες απαντήσεις της Ολυμπίας Οδού μετά την συνάντηση της περασμένης Δευτέρας στο Δημαρχείο, ενώ οι πολίτες, ο ένας μετά τον άλλο, συσπειρώνονται γύρω από την κίνηση φορέων, που κινητοποιούνται για την διεκδίκηση μείωσης του τέλους διελεύσεων από τους σταθμούς διοδίων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ενεργοποίηση φορέων που συναντήθηκαν δύο φορές στο Εργατικό Κέντρο και εξέδωσαν ψήφισμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις που εκφράστηκαν και τις θέσεις των φορέων, αποφάσισε να αιτηθεί ο δήμος Αιγιαλείας από τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, την Ολυμπία Οδό, καθώς και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να δώσουν λύση στο πρόβλημα της διέλευσης των διοδίων του σταθμού Ελαιώνα, αποδεχόμενοι τις παρακάτω προτάσεις για την ανακούφιση των δημοτών: 1) Άμεση εφαρμογή της αναλογικής χιλιομετρικής χρέωσης και όχι μετά από ένα έτος όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, 2) αύξηση του ορίου των τεσσάρων ωρών σε δέκα για την ίδια διέλευση, 3) μείωση του κόστους των διοδίων σε ποσοστό 80% για τους δημότες για μετακίνησή τους εντός των ορίων του Δήμου Αιγιαλείας και 4) μείωση του κόστους διοδίων σε ποσοστό 50% εντός του Νομού Αχαΐας με κατεύθυνση τους όμορους δήμους από τη στιγμή που πολλοί δημότες εργάζονται στην Πάτρα και τα Καλάβρυτα.

Παναγόπουλος: «Τηρούμε στάση αναμονής»

Το πλαίσιο αυτό μεταφέρθηκε από τον δήμαρχο Αιγιαλείας και στους εκπροσώπους τής Ολυμπίας Οδού που συμμετείχαν την Δευτέρα σε σύσκεψη στο Δημαρχείο. Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού Παναγιώτης Παπανικόλας υποσχέθηκε να εξετάσει ενδελεχώς με το Δ.Σ. της εταιρείας, τα αιτήματα της Αιγιάλειας. Όπως μετέφερε στην «Π» ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παναγόπουλος, ΄΄τηρούμε στάση αναμονής μετά την υπόσχεσή τους ότι θα εξετάσουν τα αιτήματά μας στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και ότι θα μας δώσουν απαντήσεις εντός των τριών πρώτων ημερών του Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβουμε, θα δούμε πώς θα χειριστούμε το θέμα΄΄. Πάντως, ο δήμαρχος έκανε γνωστό πως θα έχει νέα συνάντηση με τα διοικητικά στελέχη τής Ολυμπίας Οδού ώστε να του γνωστοποιηθούν οι αποφάσεις τους επί του θέματος που «καίει» την Αιγιάλεια. ΄΄Εάν χρειαστεί θα ζητήσουμε να δούμε και τον υπουργό΄΄, επισήμανε ακόμη ο δήμαρχος, κάνοντας γνωστό πως στο υπουργείο γνωρίζουν τις ενστάσεις του δήμου Αιγιαλείας για το κόστος των διοδίων, εδώ και πολύ καιρό. ΄΄Έχουμε αποστείλει έγγραφο ζητώντας να μην ισχύσουν τα ακριβά διόδια, από τον περασμένο Μάιο όταν και έγιναν γνωστές οι τιμές΄΄, αναφέρει ο κ. Παναγόπουλος, δίνοντας έτσι και μία απάντηση σε όσους κατηγόρησαν τον δήμο για ολιγωρία και αντίδραση… κατόπιν εορτής.

Ίσως συλλαλητήριο και διανομή φυλλαδίων στους οδηγούς

Στο μεταξύ προχθές Σάββατο πραγματοποιήθηκε μία ακόμη συνάντηση των φορέων που αντιδρούν στα «τσουχτερά» διόδια, ο αριθμός των οποίων διευρύνθηκε. Πέραν των πρώτων έξι εκπροσώπων συλλόγων και φορέων που ξεκίνησαν, το «παρών» έδωσαν κι άλλοι που συστρατεύονται με την κίνηση, προσυπογράφοντας το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει τεθεί. Έτσι, στην προχθεσινή σύσκεψη εκτός από τους εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων (εκπροσωπήθηκε από τον γραμματέα κ. Αδαμόπουλο), του Εργατικού Κέντρου Αιγίου, του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας και του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας, παρόντες ήταν ως εκπρόσωποι του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωακείμ Βενιανάκης και ο π. Βασίλειος Νικολόπουλος, ο επικεφαλής της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης Αρίστος Τηλιγάδης, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Αιγίου Σωτήρης Σπηλιωτόπουλος, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Δώρα Μαστραπά, ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ Αιγιαλείας Δημήτρης Ντερντές, ο πρόεδρος του Σωματείου Φορτηγών Δ.Χ. «Ο Άγιος Κωνσταντίνος» Γιώργος Σταματόπουλος αλλά και η κα Ουρανία Χαλκιαδάκη από την Ανατολική Αιγιάλεια.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι πολιτών και συλλόγων που παρευρέθηκαν εξέφρασαν την βούληση να συστρατευθούν με την κίνηση προσυπογράφοντας τις διεκδικήσεις που έχει θέσει, μεταφέροντας το πρόβλημα ο καθένας από τον κλάδο του ξεχωριστά και κάνοντας γνωστό το πώς βιώνουν οι ίδιοι το «βάρος» των υπέρογκων τελών που τους απαγορεύουν πλέον να χρησιμοποιήσουν την Ν.Ε.Ο. Οι προτάσεις που… έπεσαν στο τραπέζι ήταν πολλές, με τους περισσότερους να συμφωνούν στο να πραγματοποιηθεί μία κινητοποίηση πριν την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ολυμπίας Οδού, ούτως ώστε να ασκηθεί πίεση για να γίνουν δεκτά τα αιτήματα που έχουν τεθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η όποια κινητοποίηση προσδιορίζεται χρονικά μέχρι τα μέσα την ερχόμενης εβδομάδας.

Από εκεί και πέρα, υπήρξε πρόταση για αναμονή μέχρι την απόφαση χωρίς κάποια κινητοποίηση, πρόταση για μαζική μετάβαση στον σταθμό διοδίων Ελαιώνα με παράταξη των αυτοκινήτων και παρουσία των πολιτών, για παρόμοια κινητοποίηση με συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων για λίγη ώρα, για αποστολή εγγράφου διαμαρτυρίας στην Ολυμπία Οδό, για συγκέντρωση υπογραφών πολιτών, για πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην πλατεία Αγ. Λαύρας και διανομή φυλλαδίων στους διερχόμενους οδηγούς στον σταθμό του Ελαιώνα με τα αιτήματα της Αιγιάλειας για τα διόδια. Μάλιστα, οι περισσότεροι φορείς έδειξαν να κλίνουν προς την τελευταία πρόταση που τέθηκε από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτη Γεωργόπουλο.

Ο πατήρ Ιωακείμ Βενιανάκης μετέφερε το μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα των φορέων από τον Μητροπολίτη, κάνοντας γνωστό ότι μεθαύριο Τετάρτη, στις 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Ιερατική Σύναξη στους «Νέους Ορίζοντες», εκεί όπου θα συζητηθεί το θέμα των διοδίων και θα εκδοθεί ψήφισμα. Υπέρ της πραγματοποίησης δυναμικής κινητοποίησης τάχθηκαν ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ.Α. Λάμπης Παπαδόπουλος και ο Σωτήρη Κοίλιας από τον Ι.Σ.Α., ενώ η εκπρόσωπος της Ανατολικής Αιγιάλειας που έχει συλλέξει μεγάλο αριθμό υπογραφών διαμαρτυρόμενων πολιτών, ανέφερε πως οι διαμαρτυρόμενοι Αιγιαλείς θα μπορούσαν να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βρουν το δίκιο τους!

Τελικώς, οι φορείς κατέληξαν στην απόφαση να προχωρήσουν σε κινητοποίηση τις επόμενες ημέρες, η μορφή της οποίας θα προσδιοριστεί από την Επιτροπή που συστάθηκε στην συνάντηση και η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους του Ε.Κ.Α., του Συλλόγου Μηχανικών, του Δικηγορικού Συλλόγου, του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, του Εμπορικού Συλλόγου, του Σωματείου Φορτηγών Δ.Χ. εκπροσώπου της Ανατολικής Αιγιάλειας, αλλά και της τοπικής Εκκλησίας, εφόσον οριστεί από την Ιερά Μητρόπολη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr