background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια… ρυθμιστής των επιμελητηριακών εκλογών

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ΣΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΕ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΑΙΓΙΟ

Περισσότεροι υποψήφιοι από το 2011, ίδιος αριθμός συνδυασμών, συνεργασίες, μικρότερος αριθμός εχόντων δικαιώματος ψήφου, δύο συνδυασμοί προερχόμενοι από την Αιγιάλεια, είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν τις επιμελητηριακές εκλογές στην Αχαΐα, με τις εκτιμήσεις, ένα περίπου μήνα πριν στηθούν οι κάλπες σε Πάτρα και Αίγιο, να… δίνουν και να παίρνουν.

Υποψηφιότητα κατάθεσαν έξι συνολικά συνδυασμοί, όσοι και το 2011, αλλά με περισσότερους υποψηφίους (437 από 301), γεγονός που συνιστά ρεκόρ, με το πολυπληθέστερο ψηφοδέλτιο να ανήκει στην Ανεξάρτητη Ενωτική Επιμελητηριακή Πρωτοβουλία του Πλάτωνα Μαρλαφέκα, απαριθμώντας 179 υποψηφίους!

Στις 5.846 ανέρχονται -σύμφωνα με τους προσωρινούς εκλογικούς καταλόγους- οι επιχειρήσεις της Αχαΐας που θα αναδείξουν μέσω των εκπροσώπων τους, τη νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου. Ο αριθμός των ψηφοφόρων, θα ξεπεράσει τις 9.000 και είναι σαφέστατα μειωμένος, σε σύγκριση με το 2011. Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία του φορέα, το τμήμα εμπορίου της Πάτρας έχει εγγεγραμμένες 1.700 επιχειρήσεις και το τμήμα του Αιγίου 385 (θα εκλεγούν 11 αντιπρόσωποι). Το τμήμα μεταποίησης της Πάτρας έχει 1.009 επιχειρήσεις και το τμήμα του Αιγίου 241 (θα εκλεγούν εννέα αντιπρόσωποι). Το τμήμα υπηρεσιών της Πάτρας έχει εγγεγραμμένες 1.988 επιχειρήσεις και το τμήμα του Αιγίου 453 επιχειρήσεις (θα εκλεγούν 11 αντιπρόσωποι). Στην… κάλπη της Αιγιάλειας έχουν δικαίωμα ψήφου 1.193 επιχειρήσεις από Αιγιάλεια και Καλάβρυτα και αυτό κατανέμεται σε 535 μέλη για τις Υπηρεσίες ποσοστό που φτάνει το 45%, σε 407 μέλη για το Εμπορικό και ποσοστό 34% και 251 μέλη για τη Μεταποίηση και ποσοστό 21%.

Όσο για το πώς θα κατανεμηθούν οι 31 έδρες, μοιάζει ως… άλυτος γρίφος, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν ανάλογοι συσχετισμοί. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για την συγκρότηση προεδρείου μία παράταξη χρειάζεται τουλάχιστον 16 έδρες. Διότι από την μία υπάρχει το ψηφοδέλτιο του Πλάτωνα Μαρλαφέκα στην Πάτρα με την τεράστια δυναμική καθώς και άλλα τρία προερχόμενα από την Πάτρα ψηφοδέλτια και από την άλλη οι δύο διαφορετικές δυνάμεις από το Αίγιο που είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα και είναι πιθανό να παίξουν τον ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων.

Τα δύο ψηφοδέλτια και οι υποψήφιοι της Αιγιάλειας

Επίσης, άγνωστο είναι το πώς θα συμπεριφερθεί η Αιγιάλεια στην κάλπη, αφού από την μία υπάρχει μία ενισχυμένη Π.Α.Ε.Κ. με περισσότερους υποψηφίους από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και από την άλλη υπάρχει ο νέος συνδυασμός με την επωνυμία Δ.Ε.Κ.Α. που παρουσιάζει μία δυναμική. Υπενθυμίζεται ότι η Π.Α.Ε.Κ. που έκανε αισθητή την παρουσία της στα επιμελητηριακά πράγματα το 2006, κατέρχεται και σε αυτές τις εκλογές με επικεφαλής τον Αρίστο Τηλιγάδη, ο οποίος στηρίζεται από στελέχη της παράταξης, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και κάποιοι που του ζήτησαν να αποσυρθεί από την ηγεσία της. Υποψήφιοι δεν θα είναι οι εκλεγμένοι επιμελητηριακοί σύμβουλοι με την Π.Α.Ε.Κ. Ανδρέας Ψυχογιός, Ανδρέας Παπαϊωάννου και Γιώργος Ζόμπος (ο τελευταίος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους) καθώς και ο Στράτος Βαρδάκης από τα ιδρυτικά μέλη της Π.Α.Ε.Κ., ο οποίος κατέρχεται στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο του «Επιμελητήριο για όλους» του κ. Κρίκη. Η Π.Α.Ε.Κ. ωστόσο έχει την στήριξη του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας (παρά τις φήμες που ήθελαν νέο συνδυασμό προερχόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο), με τον πρόεδρό του Λάμπη Παπαδόπουλο να δηλώνει στo “protionline.gr” ότι στηρίζει Π.Α.Ε.Κ. για χάρη της ενότητας. Την ίδια στιγμή, κάποιες «φωνές» από τον επιχειρηματικό κόσμο τής Αιγιάλειας κατέδειξαν την ανάγκη για την δημιουργία ενός ακόμη συνδυασμού που πολύ γρήγορα πήρε σάρκα και οστά… ακούγοντας στο όνομα «Δ.Ε.Κ.Α.» με επικεφαλής τελικά τον δημοτικό σύμβουλο Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων του χώρου πάντως, έτσι όπως διαμορφώνεται το νέο σκηνικό, φαντάζει ως εξαιρετικά δύσκολο για την Αιγιάλεια να εκλέξει και πάλι επτά έδρες όπως ισχύει στην απερχόμενη διοίκηση του φορέα. Με βάση όλες τις ενδείξεις η περιοχή θα έχει αντιπροσώπευση στην νέα διοίκηση από τέσσερις συμβούλους με μία μικρή πιθανότητα να εκλεγεί και πέμπτος. Όσο για τις προοπτικές εκλογής, αν μελετήσει κανείς τα δύο ψηφοδέλτια των αιγιώτικων συνδυασμών, θα δει ότι στον συνδυασμό Δ.Ε.Κ.Α. υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι για το τμήμα των Υπηρεσιών με τον επικεφαλής κ. Τριανταφυλλόπουλο να διεκδικεί μία έδρα, ενώ με αξιώσεις διεκδικεί μία έδρα και στο τμήμα Μεταποίησης, έχοντας στις τάξεις τού ψηφοδελτίου σε αυτό τον τομέα, μεταξύ άλλων, και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Δυτ. Ελλάδας Μένιο Κουτρόπουλο με αναγνώριση και εκτός Αιγιάλειας. Από την άλλη, η Π.Α.Ε.Κ. έχει σχεδόν σίγουρη μία έδρα στο τμήμα Μεταποίησης με τον επικεφαλής κ. Τηλιγάδη, ενώ πολύ πιθανό είναι να εκλέξει σύμβουλο και στο Τμήμα Εμπορίου, δεδομένης της δυναμικής που της δίνει η στήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας. Το μέτρο εκλογής για την Αιγιάλεια φαίνεται πως είναι περίπου στις 120 με 130 ψήφους, με την απλή αναλογική να παίζει τον δικό της καθοριστικό ρόλο στον καταμερισμό των εδρών και την τελική διαμόρφωση της Διοίκησης του Φορέα…


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr