background img
banner
banner

Με ενθουσιασμό ξεκίνησαν τα σχολικά γεύματα σε σχολεία τής Αιγιάλειας

ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΟΜΩΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Το μεσημεριανό τους γεύμα εντός του σχολείου απολαμβάνουν από τη Δευτέρα περίπου 400  μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Αιγιάλειας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» του υπουργείου Παιδείας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την επιστροφή από τις διακοπές των Χριστουγέννων και την περασμένη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, στο σύνολο των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής που επιλέχθηκαν, στρώθηκε… μεσημεριανό τραπέζι.

Στο πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα» συμμετέχουν τα εξής σχολεία: 4ο Δ. Σ. Αιγίου, 5ο Δ. Σ. Αιγίου, 6ο Δ. Σ. Αιγίου, 7ο Δ. Σ. Αιγίου, 10ο Δ. Σ. Αιγίου, Δ.Σ. Καμαρών, Δ.Σ. Κουλούρας και Δ.Σ. Αβύθου. Επίσης, στο πρόγραμμα είχε ενταχθεί και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, ωστόσο την πρώτη μέρα ο διευθυντής Τριαντάφυλλος Κιντής διαπίστωσε πως τα γεύματα που κατέφθασαν δεν είχαν την θερμοκρασία που ο νόμος προβλέπει και τα επέστρεψε.

Η επιλογή των σχολείων, έγινε με βάση τις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτεροι θύλακες φτώχειας. Ωστόσο ο αριθμός των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι μικρότερος σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν στα επιλεγμένα σχολεία. Κι αυτό γιατί το γεύμα παρατίθεται σε όσα παιδιά προσκόμισαν βεβαιώσεις των γονέων τους ότι επιθυμούν να σιτίζονται στο σχολείο. Σε κάθε σχολείο έχει συγκροτηθεί επιτροπή παραλαβής των γευμάτων που έρχονται μέσω αναδόχου πακεταρισμένα. Η κάθε επιτροπή απαρτίζεται από τον διευθυντή του εκάστοτε σχολείου και δύο εκπαιδευτικούς, που ελέγχουν αν ο αριθμός των γευμάτων είναι σωστός, την ποιότητά τους κι αν είναι φρέσκα.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχουν σχολεία με μεγάλο αριθμό παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και άλλα με μικρότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 3ο Δημοτικό Σχολείο από τα 210 παιδιά είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα οι γονείς 27 μόλις παιδιών. Αντιθέτως, μεγάλος είναι ο αριθμός των μαθητών του 10ου Δημοτικού Σχολείου που σιτίζονται αφού φτάνουν τους 103. Επίσης, στο Δημοτικό Σχολείο Αβύθου συμμετέχουν στο πρόγραμμα 78 παιδιά, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο 50, και στο 6ο 35.

Στο στάδιο προσαρμογής στην νέα… πραγματικότητα

΄΄Στο σχολείο μας συμμετέχουν στο πρόγραμμα 52 από τα 118 παιδιά, μετά τις αντίστοιχες βεβαιώσεις των γονέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Σε γενικές γραμμές, οι μαθητές δείχνουν ικανοποιημένοι από την ποιότητα των γευμάτων και την ποσότητα, μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα γεύματα είναι μεγάλα και δεν καταναλώνονται όλα΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr  ερωτηθείσα σχετικά, η διευθύντρια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου Γιώτα Ντούκα. Ως προς τη διαδικασία και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην πράξη, η κ. Ντούκα ανέφερε: ΄΄Βρισκόμαστε στο στάδιο προσαρμογής, ακόμη είναι πολύ νωρίς, ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες ως προς τη διαχείριση της κατάστασης, κοιτάζουμε πώς θα το οργανώσουμε καλύτερα, όμως δεν είναι εύκολο. Όταν έχει να κάνει κανείς με την σίτιση των παιδιών, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν δυσκολίες. Διότι, μπορεί τα γεύματα να είναι πλήρη και σε καλή κατάσταση, όμως οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βοηθούν τα παιδιά. Καλούμαστε να προσαρμοστούμε γρήγορα σε μία νέα πραγματικότητα κι ας μην είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Πάντως, απ’ ό,τι φαίνεται στις νέες διατάξεις του υπουργείου, η διαδικασία σίτισης των παιδιών στο σχολείο εντάσσεται στις αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών…΄΄.

Μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας

΄΄Το Πρόγραμμα έγινε δεκτό από τους μαθητές μας με ενθουσιασμό. Η ποιότητα των γευμάτων που λαμβάνει υπόψη τις διατροφικές ανάγκες της παιδικής ηλικίας, όπως φαίνεται είναι η κατάλληλη και είναι βέβαιο ότι το μέτρο έχει κοινωνικό περιεχόμενο. Ενισχύει έναν μεγάλο αριθμό οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Για την ώρα κυλά καλά, χάρη και στην στήριξη από τους εκπαιδευτικούς΄΄, ανέφερε όταν ρωτήθηκε από το Protionline.gr η διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου Κατερίνα Αποστολοπούλου, προσθέτοντας: ΄΄Βεβαίως, υπάρχουν και οι δυσκολίες όπως είναι η καθαριότητα μετέπειτα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η σίτιση γίνεται μέσα στις αίθουσες διασκαλίας… Στο δικό μας σχολείο λειτουργούν δύο αίθουσες για σίτιση. Στην μία για τα παιδιά του ολοήμερου και στην άλλη γι’ αυτά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τα οποία ανέρχονται σε 30 επί συνόλου 102΄΄. Αναφορικά με το εάν τα παιδιά μπορούν να πάρουν τα γεύματα στο σπίτι τους, η κ. Αποστολοπούλου ξεκαθάρισε πως αυτό απαγορεύεται.

Σημειώνεται ότι κατά κοινή ομολογία το γεύμα είναι προσεγμένο και περιλαμβάνει πέντε τμήματα για κάθε μαθητή: Κυρίως γεύμα, σαλάτα, μαχαιροπίρουνο, ψωμί και λαδόξυδο. Βεβαίως, αυτό που πολλοί εκπαιδευτικοί διαπιστώνουν είναι ότι από τη 1.15 ως τη 1.45 που σερβίρεται, δηλαδή σε διάστημα μιας ώρας, δεν έχουν φάει όλα τα παιδιά, αφού κυρίως οι μαθητές μικρότερης ηλικίας δεν προλαβαίνουν…

Απαντήσεις από τον διευθυντή Εκπαίδευσης θα ζητήσει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι το θέμα απασχολεί έντονα τους εκπαιδευτικούς τής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιγιάλεια, ενώ σχετικά με αυτό έγινε διεξοδική συζήτηση στην χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου τους. Όπως τονίστηκε, ναι μεν τα γεύματα είναι καλής ποιότητας, ναι μεν είναι θεμιτό να σιτίζονται μαθητές που οι οικογένειές τους έχουν οικονομικό πρόβλημα, ωστόσο στα σχολεία δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Επιπλέον οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών διαπίστωσαν ότι αν είχε συνδεθεί με την λειτουργία του Ολοήμερου Σχολείου θα ήταν ακόμη καλύτερα, διότι θα αποτελούσε στήριξη του Ολοήμερου. Ανέφεραν όμως ότι οι μαθητές δεν μπορούν να τρώνε στις αίθουσες διδασκαλίας. Επίσης, ότι δεν γίνεται την ώρα εκείνη να απασχολούνται τόσοι εκπαιδευτικοί για το πρόγραμμα. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε το 10ο Δημοτικό Σχολείο, εκεί που για το πρόγραμμα απασχολούνται 8 εκπαιδευτικοί. Και το ερώτημα που τέθηκε είναι τι θα γίνει σε μία ημέρα που αρκετοί από αυτούς απεργούν. Ή τι θα γίνει σε περίπτωση που την ώρα εκείνη συνεδριάζει ο Σύλλογος Διδασκόντων. Πρόβλημα εντοπίστηκε και με την καθαριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα 103 παιδιά του 10ου Σχολείου, καθαρίζει μετά μόλις μία καθαρίστρια… Ακόμη, οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ενημερωθεί τι θα κάνουν τον τόσο μεγάλο όγκο απορριμμάτων και κυρίως πλαστικών που συγκεντρώνεται αλλά και τι θα γίνει με τα οργανικά απορρίμματα δηλαδή τα τρόφιμα που περισσεύουν τα οποία είναι πάρα πολλά.

Για όλα αυτά τα σοβαρά για το πρόγραμμα θέματα που δεν έχουν διευκρινιστεί, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών προτίθεται να επικαιροποιήσει την πρόσκλησή του στον Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Πασσά, ζητώντας του επισταμένα σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς θα «περπατήσει» το πρόγραμμα…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr