background img
banner
banner

Μία κινητοποίηση σε δύο «μέτωπα»

Ε.Κ.Α. ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ «ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ» ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΛΑΥΡΑΣ

Σύλλογοι, κοινωνικοί φορείς, εργαζόμενοι, επαγγελματίες κατεβαίνουν αύριο στον δρόμο συμμετέχοντας στην «Πανεθνική Ημέρα Δράσης», την νέα μορφή διαμαρτυρίας που καθιερώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η οποία περιλαμβάνει 24ωρη απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στην Αιγιάλεια θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις, από το Ε.Κ.Α. στην πλατεία Αγ. Λαύρας και από τα σωματεία ΠΑΜΕ στην Τρίγωνη πλατεία. Και οι δύο συγκεντρώσεις ξεκινούν στις 10.00 το πρωί.

Το Εργατικό Κέντρο Αιγίου με ανακοίνωσή του, καλεί όλους τους εργαζόμενους στην αυριανή απεργία και στην συγκέντρωση των κοινωνικών φορέων, «ενάντια στις ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, ανεργίας και υπερφορολόγησης. Για μια άλλη Ελλάδα! Χωρίς «λουκέτα» και στρατιές ανέργων! Στόχος μας είναι η Ελλάδα που δουλεύει, παράγει, δημιουργεί και πετυχαίνει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου που με ανακοίνωσή του, επισημαίνει: ΄΄Η 30ή Μάη αποφασίστηκε ως μέρα Παλλαϊκής κινητοποίησης από 10 φορείς (συμπεριλαμβανομένου και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου) που συγκρότησαν την «Κοινωνική Συμμαχία». Η ανατροπή της λιτότητας, η δραστική μείωση της ανεργίας, η κατάργηση της υπερφορολόγησης είναι τα τρία κυρίαρχα απεργιακά αιτήματα. Καλούμε τα μέλη μας στην συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Λαύρας την Τετάρτη 30 Μάη και ώρα 10π.μ.΄΄.

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Αιγιαλείας έκανε γνωστό ότι στηρίζει και θα συμμετάσχει στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης (30 Μαΐου 2018) που διοργανώνεται από την «Κοινωνική Συμμαχία» ενάντια στην λιτότητα, την ανεργία και την υπερφορολόγηση, επισημαίνοντας ότι είναι ημέρα δράσης και όχι απεργίας, γι’ αυτό και τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά. Στην συγκέντρωση της Πανεθνικής Ημέρας Δράσης, η οποία θα λάβει χώρα στην πλατεία Αγ. Λαύρας στις 10:00π.μ, αύριο Τετάρτη, ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Αιγιαλείας θα εκπροσωπηθεί από την πρόεδρο του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου- Νήσων, σε συντονισμό με την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες Ενώσεις της χώρας, κηρύσσει 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα την Τετάρτη 30 Μαΐου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ και οι φορείς της Κοινωνικής Συμμαχίας. Η απεργία του κλάδου θα αρχίσει στις 06.00 της Τετάρτης 30/5/2018 και θα λήξει την ίδια ώρα της Πέμπτης 31/5/2018. Στην απεργία συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι σε εφημερίδες, περιοδικά, δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφεία Τύπου (και των ΟΤΑ), διαδικτυακά Μέσα και σε κάθε άλλο χώρο εργασίας. Όπως αναφέρει η ΕΣΗΕΠΗΝ, ο δημοσιογραφικός κλάδος, συντασσόμενος με όλους τους εργαζόμενους, απεργεί και διεκδικεί: Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα, Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας, Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Απεργία και συγκέντρωση στην Τρίγωνη από σωματεία του ΠΑΜΕ

Στο άλλο… μέτωπο, το Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου εξέδωσε ανακοίνωση – κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία του κλάδου και στην συγκέντρωση στην Τρίγωνη Πλατεία. Το Σωματείο Οικοδόμων δεν… πείθεται από τα λόγια της κυβέρνησης περί «μεταμνημονιακής» εποχής, τονίζοντας πως ΄΄καμία ανακούφιση και καμία λύτρωση δεν πρόκειται να έρθει για τον εργαζόμενο λαό, ίσα – ίσα θα ενισχυθεί περισσότερο η αντιλαϊκή επίθεση με τα μνημόνια επιτήρηση της Ε.Ε. Είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τα κέρδη τους και να νομιμοποιήσουν την εργασιακή ζούγκλα, με μισθούς πείνας, δουλειά της Κυριακές, χωρίς ανάπαυση και χωρίς ανάσα. Η επιστροφή στην ομαλότητα όπως λένε δεν σημαίνει κατάργηση των αντεργατικών – αντασφαλιστικών νόμων, δεν σημαίνει επιστροφή των μισθών, δεν θα σταματήσει η καθυστέρηση των δεδουλευμένων, οι απλήρωτες υπερωρίες, η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, η ανεργία, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχιζόμενη φοροληστεία και το χαράτσωμα όλων μας΄΄.

Καταλήγοντας, επισημαίνει πως ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι αυτός της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης. Οι οικοδόμοι ζητούν: 1) Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, 2) Επαναφορά των Σ.Σ.Ε κανένας κάτω από 751 ευρώ, 3) Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, 4) Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, 5) Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των χαρατσιών, 6) Αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων.

Παρόντες αγρότες και συνταξιούχοι

Μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση της Τρίγωνης πλατείας λαμβάνει ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», τονίζοντας μεταξύ άλλων:

΄΄ Μαζί με τους συμμάχους μας, μπορούμε να διεκδικήσουμε τα αιτήματα που αφορούν στην δικιά μας επιβίωση, αλλά και στη διαβίωση του λαού μας. Να απαιτήσουμε: Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θ’ αφήνουν ένα εισόδημα που θα μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση μείωση του κόστους παραγωγής, με φτηνά αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση όλων των χαρατσιών που επιβάλλονται στους παραγωγούς, δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες. Μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών με στόχο την κατάργηση τους. Έτσι θα μπορέσουμε να παράγουμε επαρκή, φτηνά και υγιεινά προϊόντα για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού.

Τέλος, ο ΑΣΑ κάνει γνωστό ότι προετοιμάζεται για το πανελλαδικό 10ήμερο αγωνιστικής δράσης στα τέλη Ιούνη – αρχές Ιούλη.

Κάλεσμα συμμετοχής στην συγκέντρωση της Τρίγωνης απευθύνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγίου, επισημαίνοντας: ΄΄Μετά τις περικοπές στις συντάξεις μας, κύριες και επικουρικές, τα δώρα, τις περικοπές στην υγεία, στα κοινωνικά μας δικαιώματα, το ΕΚΑΕ, τώρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έρχεται να εφαρμόσει τις μειώσεις της προσωπικής διαφοράς, την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων , τη μείωση του αφορολόγητου που φθάνει τις τρεις ή και τέσσερις συντάξεις το χρόνο. Οι συντάξεις μας είναι πληρωμένες με το αίμα και τη δουλειά μας . Δεν τα χρωστάμε σε καμία Κυβέρνηση, σε κανένα δανειστή και τραπεζίτη. Διεκδικούμε την επιστροφή των απωλειών και δεν νομιμοποιούμε στη συνείδηση μας ό,τι μας έχει αφαιρεθεί΄΄

Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ της περιοχής, εκφράζουν την αντίθεσή τους στον επανυπολογισμό των συντάξεων, στις περικοπές της προσωπικής διαφοράς, των οικογενειακών επιδομάτων και στη φοροληστεία. ΄΄Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί. Την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Απαιτούμε την ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων μας΄΄, αναφέρουν χαρακτηριστικά, καταλήγοντας: ΄΄Μπορούμε να τους σταματήσουμε νικώντας το φόβο, την αδιαφορία, τις αυταπάτες, δυναμώνοντας τους αγώνες. Μαζικοποιήστε το σωματείο μας΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr