background img
banner
banner

Το μεγαλείο του Πολιτισμού μέσα από τις εκδηλώσεις των «Ιώνων»!

Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΑ 14α ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2018

Ένα φαντασμαγορικό χορευτικό υπερθέαμα αποτέλεσαν τα 14α Ποσειδώνια 2018 που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Ίωνες», καθηλώνοντας τους θεατές και τηλεθεατές (το φεστιβάλ μεταδίδετο ζωντανά σε όλο τον κόσμο) κάθε βράδυ στο Δημοτικό Σχολείο Ελίκης, στο Μεσολόγγι, την Πάτρα και την Στιμάγκα Κιάτου. Ήταν ένα μεγάλο φόρουμ ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών, αφού ξένα χορευτικά συγκροτήματα από 22 κράτη του πλανήτη μετέφεραν τους πολιτισμούς, ήθη και έθιμα των ιδιαίτερων πατρίδων τους, συμμετέχοντας σε αυτό το σπουδαίο γεγονός για τον Πολιτισμό της Αιγιάλειας.

14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Ένα φαντασμαγορικό και ανεπανάληπτο χορευτικό υπερθέαμα από χορευτικά συγκροτήματα από Κίνα (δύο συγκροτήματα) Μεξικό-Κολομβία-Αργεντινή-Costa Rika-Αυστραλία-Ιρλανδία-Βουλγαρία-Ουγγαρία-Σλοβακία και φυσικά από Ελλάδα (Πάτρα-Χανιά-Ηράκλειο-Σάμος-Θεσσαλονίκη-Λάρισα) καθήλωσε επί πέντε ημέρες τους θεατές και τους μετέφερε στις ιδιαίτερες πατρίδες των χορευτικών συγκροτημάτων. Όλα τα συγκροτήματα ήταν καταπληκτικά και μάγεψαν στην κυριολεξία τους θεατές και τους κρατούσαν μέχρι τέλος των παραστάσεων.

Δεν ήξερες τι να πρωτοθαυμάσεις τους καταπληκτικούς Αργεντίνους χορευτές παρουσιάζοντας το αυθεντικό αργεντίνικο Τανγκο, τους απίθανους Μεξικάνους που παρουσίασαν τους χορούς των Ατζέκων με τις καταπληκτικές πολεμικές στολές, το κινέζικο συγκρότημα του πανεπιστημίου του Gouantzou με την υψηλή τέχνη χορού, τους Ιρλανδούς που χόρευαν τον χορό river dance με την χαρακτηριστική κίνηση των ποδιών, τους Κολομβιανούς και τους χορευτές της Costa Rika με τους εξωτικούς χαρακτηριστικούς χορούς του ειρηνικού, τις χορευτικές ομάδες Βουλγαρίας –Σλοβακίας και Ουγγαρίας με τους γνωστούς χορούς. Την παράσταση όμως έκλεψε η ομάδα της Αργεντινής όπου κέρδισε επάξια τον τίτλο του καλύτερου χορευτικού συγκροτήματος μετά από ψηφοφορία μεταξύ των θεατών, με δεύτερη την Κίνα και Τρίτη το Μεξικό.
Τέλος καταπληκτική ήταν η παρέλαση 17 ξένων και ελληνικών χορευτικών συγκροτημάτων με περίπου 550 χορευτές και χορεύτριες στους δρόμους Κλεομένους Οικονόμου και Μητροπόλεως, με τις θαυμάσιες παραδοσιακές στολές που ενθουσίασαν τον κόσμο που είχε κατακλύσει εκατέρωθεν τους δρόμους χειροκροτώντας ακατάπαυστα. Τελικά όλα τα χορευτικά συγκροτήματα κατέληξαν στα Υψηλά Αλώνια όπου χόρεψαν από τρία λεπτά παρουσιάζοντας ένα πολύ μικρό χορευτικό πρόγραμμα . Αλησμόνητο θα μείνει το αποχαιρετιστήριο πάρτι το τελευταίο βράδυ, σε γνωστή ταβέρνα στην παραλία Νικολεΐκων με φαγητό χορό και απονομή βραβείων-διπλωμάτων και πλακετών.

1ο Πανευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών ηλικίας 8-16 ετών

Ένα άλλο καταπληκτικό – μοναδικό και πρωτόγνωρο πολιτιστικό χορευτικό γεγονός όχι μόνο για τα δεδομένα της Αιγιάλειας όλων των εποχών ,όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Ευρώπη πραγματοποιήθηκε παιδικό φεστιβάλ ηλικιών 8-16 ετών με συγκροτήματα παιδικά εκτός Ευρώπης και μάλιστα από Ασία και Νότιο Αμερική. Πραγματικά διαπιστώθηκε η πολύ υψηλή χορευτική παιδεία των ξένων χορευτικών παιδικών συγκροτημάτων.

Τι να πει κανείς για την υψηλή τεχνική χορού του σχολείου χορού του Πανεπιστημίου Gouantzou της Κίνας, του ρομαντικού χορευτικού προγράμματος της Βραζιλίας, για το εκπληκτικό έστω και 8λεπτο πρόγραμμα των λιλιπούτειων χορευτών και χορευτριών της Γεωργίας και τους γνωστούς χορούς της Σερβίας και Αρμενίας. Όμως τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από το βουλγάρικο παιδικό που κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου παιδικού συγκροτήματος, με δεύτερη την Κίνα και τρίτη την Σερβία. Θέαμα καταπληκτικό-κίνηση φοβερή-εκφραστικότητα χορευτών απίθανη χορευτική παρουσία συνδυασμένη με την θαυμάσια παραδοσιακή στολή.

Θαυμάσια και η παρουσία των συγκροτημάτων της Αιγιάλειας «Νέα Πνοή» από την Τέμενη και Χορευτικό Εργαστήρι από το Αίγιο υπό τις οδηγίες του χοροδιδασκάλου Μάκη Τσουρέκη, που μόνο αυτά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συλλόγου παρότι είχαν καλέσει όλα τα χορευτικά της Αιγιάλειας.

1ο Διεθνές Τουρνουά Beach Volley

Mε την συνεργασία και βοήθεια του Εξωραϊστικού και ναυτικού ομίλου Ελαιώνα πραγματοποιήθηκε το σημαντικό αυτό αθλητικό γεγονός που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Αιγιάλεια, στο γήπεδο beach volley στον Ελαιώνα, που παραχώρησε στους διοργανωτές η κοινότητα και από τους «Ίωνες» εκφράζονται θερμές ευχαριστίες γι’ αυτό. Συμμετείχαν τα ξένα χορευτικά συγκροτήματα με αθλητές και αθλήτριες που είχαν έλθει ειδικά για αυτό το γεγονός.
Στην κατηγορία ανδρών, νικήτρια αναδείχθηκε η Αργεντινή με 2η την Βουλγαρία και 3η την Κολομβία. Στην Κατηγορία γυναικών νικήτρια η Αργεντινή με 2η την Βουλγαρία και 3ο το Μεξικό.

΄΄Αυτό είναι το μεγαλείο του πολιτισμού και της παράδοσης και χωρίς ίχνος εγωισμού αλλά με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια πιστεύουμε ότι γιορτάζοντας τα 15 χρόνια από την ίδρυση μας, προσφέραμε ένα σπάνιο και φαντασμαγορικό χορευτικό υπερθέαμα-ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός που δεν έχει υπάρξει τα τελευταία 40 χρόνια –το καλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς΄΄, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε δελτίο Τύπου των «Ιώνων» με αιχμές προς όσους το αμφισβήτησαν και καταλήγοντας ως εξής: ΄΄Πιστεύουμε αλλά και σύμφωνα με τις απόψεις και γνώμες των επισήμων και αρχηγών των ξένων συγκροτημάτων, που έφυγαν κατενθουσιασμένοι και έκπληκτοι για αυτό το φαντασμαγορικό θέαμα που είδαν, έχοντας συμμετάσχει σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, οτι οι φετινές εκδηλώσεις μας ήταν από τις καλύτερες στον κόσμο. Τέλος, αξίζουν συγχαρητήρια στον σύλλογο που τίμησε κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων τους Αιγιώτες αθλητές και αθλήτριες που έχουν κερδίσει πρώτες νίκες σε πανελληνίους αγώνες και είχαν συμμετάσχει σε βαλκανικούς αγώνες από το 1970 και μετά΄΄. Ευχαριστίες εκφράζονται επίσης και προς τους χορηγούς που έχουν βοηθήσει τον σύλλογο στην 15ετή πορεία του.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr