background img
banner
banner

Φαντασμαγορικό χορευτικό θέαμα!

ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ» ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΙΩΝΕΣ»

Μία πρωτόγνωρη χορευτική πανδαισία, ένα φαντασμαγορικό θέαμα που πολύ δύσκολα συναντά κανείς, πόσο μάλλον στην περιοχή, απόλαυσαν όσοι παρευρέθηκαν στην τελετή έναρξης των 14ων Ποσειδωνίων 2018, που και φέτος διοργανώνει ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ελίκης «Ίωνες». Η έναρξη έγινε με το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, ένα φεστιβάλ -θεσμό που έχει καθιερώσει ο Σύλλογος στην δεκαπεντάχρονη πορεία του, μέσα στην οποία έχει αναδείξει τον πολιτισμό και την παράδοση της Αιγιάλειας στα πέρατα της γης…

Η έναρξη πραγματοποιήθηκε σε μία εντυπωσιακή γιορτή, αντάξια της σημασίας του Φεστιβάλ, το βράδυ της Παρασκευής 13 Ιουλίου, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Ελίκης. Χορευτικά συγκροτήματα από όλο τον πλανήτη, με παραδοσιακές φορεσιές, ταξίδεψαν τους θεατές σε μέρη άγνωστα, δημιουργώντας ένα κλίμα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών, όπως μόνο ο Πολιτισμός και οι άνθρωποι που τον υπηρετούν, μπορούν να επιτύχουν… Συγκροτήματα από Μεξικό, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Αργεντινή, Κίνα (2 συγκροτήματα), Ιρλανδία, Αυστραλία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Αρμενία και Ελλάδα, γέμισαν εικόνες και χρώματα την Ελίκη. Σαν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό που κινείτο διαρκώς, με εντυπωσιακά κοστούμια, με αρμονικές φιγούρες, τα μέλη των αποστολών έφτιαξαν έναν καμβά πάνω στην εξέδρα, αφήνοντας άφωνους όλους τους παρευρισκόμενους, που δεν σταμάτησαν στιγμή να χειροκροτούν ενθουσιασμένοι.

Λίγη ώρα νωρίτερα, τα μέλη των αποστολών είχαν… ξεχυθεί στους κεντρικούς δρόμους του Αιγίου πραγματοποιώντας παρέλαση στις οδούς Κλεομένους Οικονόμου και Μητροπόλεως και καταλήγοντας στον χώρο των Υψηλών Αλωνίων με πολύ μικρά χορευτικά δρώμενα, σκορπώντας ενθουσιασμό στους παριστάμενους!

16.000 χορευτές έχουν έρθει στην περιοχή για το Φεστιβάλ εδώ και 14 χρόνια!

Τα «Ποσειδώνια» είναι ένα σημαντικό γεγονός για την περιοχή, που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, όπως ανέφερε και κατά την ομιλία του ο πρόεδρος των «Ιώνων» Ασημάκης Σταυρόπουλος κατά την τελετή έναρξης. ΄΄Φέτος, όλη η υφήλιος, συγκροτήματα και από τις πέντε ηπείρους, έχουν έρθει σε αυτό το μεγάλο φόρουμ ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών, μεταφέροντας πολιτισμούς, ήθη και έθιμα στην Αιγιάλεια. Ταυτόχρονα όμως γίνεται και εξαγωγή και των δικών μας ηθών και εθίμων. 15 χρόνια σκληρής δουλειάς, εργατικότητας, προγραμματισμού για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Δεν είναι μικρό πράγμα να βρίσκονται 22 χώρες σε αυτό το σημείο, συμπεριλαμβανομένου και το πρώτου Παιδικού Φεστιβάλ που ήδη μετατράπηκε σε παγκόσμιο. Αυτό έγινε με την βοήθεια πολλών ανθρώπων και πολλών φορέων. Όλοι οι πρώην δήμοι μέχρι σήμερα βοήθησαν με τα θετικά και αρνητικά, σημασία έχει ότι βοήθησαν αποτελεσματικά΄΄, ανέφερε ο κ. Σταυρόπουλος, κάνοντας ειδική αναφορά στον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας Δημήτρη Φιλιππάτο.

΄΄Πρέπει να επισημάνω και την βοήθεια που είχαμε τόσα χρόνια από την Νομαρχία Αχαΐας και τον κ. Φιλιππάτο που του οφείλουμε πολλά. Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας χωρίς την βοήθειά τους δεν θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, τους αφιερώνουμε την σημερινή γιορτή. Την αφιερώνουμε όμως και σε όσους προσπάθησαν όλα αυτά τα χρόνια να μας βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη του Φεστιβάλ μη υπολογίζοντας ότι τα Παγκόσμια Φεστιβάλ του συλλόγου μας έχουν κάνει γνωστή την Αιγιάλεια σε όλο τον κόσμο΄΄. Επιπλέον ο κ. Σταυρόπουλος ευχαρίστησε τους θεατές που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν την προσπάθεια.

Ο πρόεδρος των «Ιώνων» έκανε γνωστά και κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος και την σπουδαιότητα της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, 32 πρέσβεις έχουν παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια τις εκδηλώσεις, 550 ξένα και ελληνικά συγκροτήματα με 16.000 χορευτές έχουν λάβει μέρος και έχουν φιλοξενηθεί από τους «Ίωνες» κι αυτό υπό την διοργάνωση ενός συλλόγου και όχι ενός δήμου όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές.
Να σημειωθεί ότι την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, παρακολούθησαν, ο εκπρόσωπος της υπουργού Τουρισμού Πέτρος Δαδιώτης, ο αντιδήμαρχος Αιγιαλείας Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Παπαχριστοπούλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Φιλιππάτος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι άλλων συλλόγων κ.ά.

Το 14ο Παγκόσμιο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουλίου, ενώ τα «Ποσειδώνια» συνεχίζονται με πολλές και σημαντικές διοργανώσεις…

 


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr