background img
banner
banner

“Στην αντοχή δεν υπάρχουν όρια”

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΕΠΑΞΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ (ΚΑΙ) ΣΤΟ ΕΠΙΠΟΝΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

Ο Μαραθώνιος ήταν ένα από τα πρώτα σύγχρονα Ολυμπιακά αθλήματα των αγώνων του 1896 και διεξήχθη την 5η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων στις 29 Μαρτίου του 1896, ημέρα Παρασκευή. Αφετηρία ήταν ο Τύμβος του Μαραθώνα και ακολουθώντας την πιθανότερη και ασφαλή κατά τους ιστορικούς διαδρομή, δηλαδή Βρανά – Εκάλη – Κηφισιά – Ψυχικό – Αθήνα (λεωφόρο Κηφισίας) – Ηρώδου Αττικού, τερμάτισε εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου, η ανέγερση του οποίου είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, που ήταν κατάμεστο από κόσμο. Σήμερα περισσότεροι από 800 μαραθώνιοι γίνονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο και οι μεγαλύτεροι έχουν δεκάδες χιλιάδες συμμετεχόντων.

Κορυφαίος εκπρόσωπος της Αιγιάλειας στο επίπονο αυτό αγώνισμα είναι ο Δημήτρης Τασσόπουλος του ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ. Η περίπτωση του 36χρονου δρομέα είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή, για δύο λόγους. Έχει καταφέρει να βρίσκεται ανάμεσα στους καλύτερους μαραθωνοδρόμους της χώρας, παρ΄ ότι ξεκίνησε ουσιαστικά το συγκεκριμένο αγώνισμα σε σχετικά μεγάλη ηλικία (23 χρόνων). Επιπλέον, το επάγγελμά του (υδραυλικός) είναι ιδιαίτερα κουραστικό και επίπονο και καθημερινά εργάζεται σκληρά από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, υπό άλλες συνθήκες δεν είναι καθόλου απίθανο να ήταν σήμερα ακόμη και ο κορυφαίος στην Ελλάδα!

Ο Δημήτρης Τασσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4-8-1982. Έχει ύψος 1.77 και βάρος 68 κιλά. Ξεκίνησε τον αθλητισμό από τις ακαδημίες του Πανελληνίου Γ.Σ. αλλά στη συνέχεια εγκατέλειψε για αρκετά χρόνια και επανήλθε στην ηλικία των 23 χρόνων ως αθλητής του Πέλοπα Πατρών και ενώ αρκετά νωρίτερα είχε μετακομίσει στο Αίγιο. Στον Πέλοπα έκανε τους πρώτους αγώνες σαν αθλητής των 800 μέτρων και στη συνέχεια μεταπήδησε στις μεγάλες αποστάσεις και τον μαραθώνιο, που είναι το βασικό του αγώνισμα. Μέχρι πριν 5 χρόνια έπαιρνε μέρος και με μοτοσικλέτα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ταχύτητας! Έτρεξε για 3 χρόνια αλλά τελικά τον κέρδισε οριστικά ο στίβος.

“Εχω τρέξει δύο φορές σε 6ωρο αγώνα αντοχής μοτοσικλέτας στις Σέρρες. Την πρώτη φορά βγήκα 2ος γενικής και πρώτος στην κατηγορία μου που ήταν τα 600 κυβικά. Την δεύτερη φορά βγήκα 3ος στην κατηγορία των 1000 κυβ. και πρώτος νέος οδηγός” μας λέει.

Με τη σύζυγό του Γεωργία στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Δημήτρη ποια είναι η ατομική σου επίδοση στον Μαραθώνιο;

Η φετινή επίδοση του Βερολίνου 2:42.13 είναι η καλύτερη ατομική, αλλά και η κορυφαία όλων των εποχών για την Αιγιάλεια. Και βέβαια είναι και ρεκόρ ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ. Έχω κάνει επίσης 9.50 στα 3000μ με φυσικά εμπόδια, 15.50 στα 5000μ, 33.56 στα 10.000μ και 1:16:57 στον ημιμαραθώνιο.

Από πότε είσαι στον Αθηνόδωρο;

Στον Αθηνόδωρο είμαι από τις πρώτες απόπειρες που έγιναν για να δημιουργηθεί το σωματείο, μαζί με όλους τους πρωτεργάτες. Σαν αθλητής ανήκω στο σύλλογο ουσιαστικά από το 2008, όταν πήρα μεταγραφή απο τον Πέλοπα Πατρών.

Πόσες ώρες προπονείσαι την εβδομάδα και τι περιλαμβάνει η προπόνηση;

Η προπόνηση ουσιαστικά είναι καθημερινή και ανάλογα με την περίοδο και τον στόχο, πρωί και απόγευμα 2 ώρες την ημέρα. Περιλαμβάνει προπονήσεις με μέσο όρο 15 χιλ. καθημερινά και φτάνει μέχρι τα 35. Η ένταση και η διάρκεια εξαρτώνται από τον προγραμματισμό των αγώνων και την κόπωση της δουλειάς.

Με τον ΑΘΗΝΟΔΩΡΟ

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές σου διακρίσεις;

Ξεχωρίζω τρεις που είναι και οι πιο σημαντικές. 6ος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα 10.000 μ. σε δημόσιο δρόμο το 2017. 35ος στον διεθνή μαραθώνιο του Düsseldorf το 2016, ανάμεσα σε χιλιάδες αθλητές από όλο τον κόσμο, με 2:43.26 και 15ος στον διεθνή μαραθώνιο του Τρεβίζο στην Ιταλία το 2017 με 2:46.15.

Ο επόμενος μεγάλος αγώνας και ο στόχος σου;

Ο μεγάλος στόχος ειναι ένας μαραθώνιος τού εξωτερικού για να μπορέσω να σπάσω το φράγμα των 2 ωρών και 40 λεπτών και να μπω στην λίστα των καλύτερων επιδόσεων όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Μετά την εποχή της σπουδαίας ΕΦΑ υπήρξε μια παρατεταμένη στασιμότητα στον στίβο. Που οφείλεται η άνοδός του στην Αιγιάλεια τα τελευταία χρόνια;

Η άνοδος οφείλεται ξεκάθαρα στον Αθηνόδωρο. Γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά από τους προπονητές και το συμβούλιο με στόχο η ομάδα, με ιδίους πόρους, να φτάσει υγιής όσο πιο ψηλά μπορεί, χρόνο με τον χρόνο.

Με την άλλη μεγάλη του αγάπη, τη μοτοσικλέτα

Υπάρχουν ταλέντα στα αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων στον ΑΘΗΝΟΔΩΡΟ και γενικά στην Αιγιάλεια;

Υπάρχουν πολλά ταλέντα στην ομάδα, όπως ο Μάριος Τσερεντζούλιας που είναι κλασικός μαραθωνοδρόμος, όπως και ο Γιάννης Βασιλείου. Ο Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου που θα κάνει φέτος την πρώτη απόπειρα στην κλασική διαδρομή, ο Σπύρος και ο Κώστας Ιατρόπουλος, ο Ηλίας Καραμπούλας που είναι αθλητές αντοχής 5.000 και 10.000 μέτρων. Υπάρχουν και πολλά ακόμα σε μικρότερες ηλικίες που έρχονται. Δυστυχώς πέραν της ομάδας μας, δεν υπάρχουν άλλοι αθλητές που να τρέχουν σε καλό επίπεδο.

Ποιοι καλύπτουν οικονομικά τα ταξίδια σου για τους αγώνες; Ειδικά για το εξωτερικό που τα έξοδα είναι περισσότερα.

Δυστυχώς, ειδικά τα έξοδα για αγώνες του εξωτερικού τα βάζω εγώ προσωπικά γιατί η ομάδα αδυνατεί να βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα. Εντός Ελλάδας σε κάποιους αγώνες μας τα παρέχουν οι διοργανώσεις, στα πανελλήνια και διασυλλογικά η ομάδα μου.

Μέχρι πότε έχεις βάλεις στόχο να αγωνίζεσαι;

Δεν υπάρχουν όρια στην αντοχή. Όσο μου επιτρέπει το σώμα μου και οι υποχρεώσεις της ζωής, θα προσπαθώ να σπάω τα φράγματα που βάζω.

Στον διεθνή μαραθώνιο του Ντίσελντορφ

Ποιούς αθλητές (Έλληνες και ξένους) είχες ως πρότυπο όταν ξεκινούσες;

Τον Κώστα Κεντέρη, παρόλο που δεν ήταν στα δικά μου αγωνίσματα και τον 800αρη και 1500αρη Παναγιώτη Στρουμπάκο. Επειδή ξεκίνησα από τα 800 μ. και ήταν το πρότυπό μου όταν ήμουν μικρός. Από τους ξένους, ο Βρετανός Sebastian koe.

Θέλεις να ευχαριστήσεις κάποιους προσωπικά που σε στηρίζουν;

Είναι αρκετοί. Προπονητές, ο σύλλογος κάποιοι φίλοι. Αλλά θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στον προπονητή μου τον Θεόδωρο Αναγνώστου και φυσικά στα μεγάλα μου στηρίγματα. Την οικογένειά μου και τη σύζυγό μου. Παντρευτήκαμε τον Αύγουστο και γνωρίζοντας όλη την πίεση που έχει ένα γάμος, το τρέξιμο και τις δυσκολίες της προετοιμασίας, το πήρε όλο επάνω της για να μπορέσω να γυμναστώ για το ρεκόρ του Βερολίνου.

Από αγώνα 3000μ. με φυσικά εμπόδια

Από αγώνα ανωμάλου δρόμου

Από νυχτερινό αγώνα 10.000μ στην Αθήνα


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr