background img
banner
banner

Έτσι θα μπει η Αιγιάλεια σε τροχιά ανασυγκρότησης…

ΠΕΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ Η 1η ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ FORUM ΒΟΣΤΙΤΣΑ

Οι βάσεις για τη δημιουργία ενός οδηγού ανάπτυξης για την Αιγιάλεια, μπήκαν κατά τη διάρκεια της 1ης Ανοικτής Συνέλευσης του FORUM Βοστίτσα, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, στο «Πολύκεντρο» Μυρτιάς Αιγίου. Για περισσότερες από τρεις ώρες, από τους ομιλητές αναπτύχθηκε η δυναμική και τα νέα δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνάρτηση με τον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της περιοχής, ενώ ακολούθησε χρήσιμη και εποικοδομητική διαβούλευση με την κατάθεση προτάσεων από εκπροσώπους φορέων.
Το έναυσμα για τους σύγχρονους προβληματισμούς, δόθηκε από την ιστορική επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, με το σπουδαίο αυτό ιστορικό γεγονός να εμπνέει και να αποτελεί το ορμητήριο για νέες δραστικές πρωτοβουλίες που θα βγάλουν την περιοχή από την στασιμότητα και τη μετριότητα. Το συμπέρασμα που εξήχθη δεν είναι άλλο από το ότι πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι μόνο με την ποιότητα, την καινοτομία, την ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και την σωστή αξιοποίηση ευκαιριών – δυνατοτήτων, η Αιγιάλεια θα αναγεννηθεί και θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ελλαδικό χώρο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το FORUM Βοστίτσα, υπό την αιγίδα του δήμου Αιγιαλείας. Συντονιστές ήταν τα μέλη του FORUM, Ζωή Αντωνοπούλου – Τρεχλή και Φάνης Ζουρόπουλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Κωνσταντίνος Καρπέτας.

Πρόκληση η αξιοποίηση των πρωτοβουλιών και η δρομολόγηση έργων

Οι συντονιστές έκαναν γνωστό πως η εκδήλωση, φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένας νέος θεσμός στον οποίο θα συζητούνται, τόσο από ειδικούς όσο και από τους πολίτες της Αιγιάλειας, θέματα σχετικά με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής, με την κ. Αντωνοπούλου – Τρεχλή να αναφέρει πως θα υπάρξει και νέα συνάντηση το επόμενο διάστημα. Ο δήμαρχος Αιγιαλείας, αφού τόνισε πως ΄΄το παρελθόν μας εμπνέει΄΄, είπε πως ΄΄έχουμε ιερό χρέος απέναντι στους προγόνους μας να επιτύχουμε΄΄. Σημείωσε ακόμη πως ΄΄η μεγάλη πρόκληση είναι η αξιοποίηση όλων των πρωτοβουλιών και η δρομολόγηση έργων που θα αλλάξουν την φυσιογνωμία της Αιγιάλειας και την ποιότητα ζωής των πολιτών΄΄. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα ενέργειες και τα έργα της δημοτικής αρχής με αναπτυξιακή κατεύθυνση, εκτιμώντας πως ο τόπος χρειάζεται ξεκάθαρο όραμα, θέσεις και δράσεις. Ο κ. Καρπέτας αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του Forum και της συνέλευσης, χαρακτηρίζοντάς τη «ως πεδίο διαλόγου και προβληματισμού από έναν ευλογημένο τόπο». Τόνισε επίσης, τον ρόλο της Περιφέρειας στην τροχιά ανασυγκρότησης της Αιγιάλειας και στην συμβολή της στο να αλλάξει ο τρόπος παραγωγικού μοντέλου της περιοχής. Απαρίθμησε δε τις χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε η Περιφέρεια για σημαντικά έργα στην Αιγιάλεια.

Η ιστορία… ανοίγει δρόμους

Την ιστορική εισήγηση έκανε η Έλλη Δρούλια, Ιστορικός, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής, αναπτύσσοντας το θέμα «Μυστική Συνέλευση», λέγοντας πως το ιστορικό γεγονός έδωσε το έναυσμα για σύγχρονους προβληματισμούς. Μίλησε για τα πρόσωπα που ρίσκαραν και τη ζωή τους για να δρομολογηθεί η Επανάσταση, για τον τόπο που φιλοξένησε τις προεπαναστατικές συναντήσεις και τα ιστορικά γεγονότα που έμελλε να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας, με το Αίγιο, την Βοστίτσα να πρωταγωνιστεί σε αυτά.

Το παράδειγμα της Αθήνας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος πραγματοποίησε την επίσημη έναρξη του Θεσμού «Ανοιχτή Συνέλευση της Βοστίτσας». Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον δήμο του και τις αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια με χειρισμούς δικούς του και των συνεργατών του, ο κ. Καμίνης μετέφερε το κλίμα όταν παρέλαβε, λέγοντας πως οι επιπτώσεις της φούσκας στην οικονομία ήρθαν πρώτα στην Αθήνα. Ο ίδιος, όπως αποκάλυψε, προχώρησε σε περικοπές εξόδων, σε περιορισμό κόστους λειτουργίας οργανισμών και εξυγίανση, μιλώντας για το μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησε το οποίο έφερε σε σημείο τον δήμο, από 48 εκατ. ευρώ έλλειμμα που είχε όταν παρέλαβε να φτάνει σήμερα με πλεόνασμα 21,7 εκατ. ευρώ. ΄΄Ό,τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, είναι από δική μας πρωτοβουλία και όχι από το κράτος΄΄ είπε, τονίζοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ότι δημόσια διοίκηση είναι αναποτελεσματική και ενίοτε και διεφθαρμένη. Αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων και τον δανεισμό με σωστή στόχευση καθώς και στον παράγοντα αγαστής συνεργασίας με παράγοντες της κάθε πόλης.
Μίλησε για συμπράξεις δημοτικού και ιδιωτικού τομέα, για αξιοποίηση δωρεών, για το ψηφιακό συμβούλιο που συγκροτήθηκε στον δήμο του, τονίζοντας πως οι δήμοι κράτησαν όρθια τη χώρα αυτά τα χρόνια της κρίσης και πως ο ρόλος του δημάρχου είναι ο πιο δύσκολος καθώς χρειάζεται καθημερινά να λογοδοτεί…

Ουσιαστική στόχευση

Ιδιαίτερα παραστατικός και μεταδοτικός ήταν ο στην ομιλία του ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, Καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης που ανέπτυξε το θέμα «Ελληνική Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση». Ο άνθρωπος που επινοήθηκε τα Κ.Ε.Π., μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην δυναμική της διαβούλευσης, με την προτροπή προς τα μέλη του Forum να αφήσουν στην άκρη τις πολιτικές προτεραιότητες, να επιλέξουν δύο μεγάλα και δύσκολα project και να οργανωθούν ως προς την δρομολόγησή τους. ΄΄Όταν ακούσετε ότι δεν γίνεται, προχωρήστε΄΄, είπε χαρακτηριστικά. Τους ανέφερε ακόμη πως πρέπει να οργανωθούν ως ένα Forum με διαρκή δράση για ουσιαστικές παρεμβάσεις. ΄΄Ο μόνος που μπορεί να στηρίξει μία πρωτοβουλία καινοτομικού χαρακτήρα, είναι οι πολίτες΄΄, σημείωσε ακόμη. Απαρίθμησε δε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να υιοθετήσουν για να προχωρήσουν, τα οποία σχετίζονται με το ότι απαιτείται δομή, οδοδείκτης για το είδος της δέσμευσης, υπευθυνότητα, σαφήνεια, διάρκεια, αντικειμενικότητα, πόροι, συντονισμός, λογοδοσία, αξιολόγηση. ΄΄Αν το κεντρικό κράτος είναι η πεμπτουσία του Δημοσίου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί την σύνδεση με τον πολίτη΄΄, πρόσθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης μίας πολύ ισχυρής κοινωνίας πολιτών.

Συγκεκριμένη πρόταση ανάπτυξης

Η Ηρώ Τσιμπρή, Γενική Διευθύντρια της «Αναπτυξιακή – Αχαΐα Α.Ε.», ανέπτυξε το θέμα «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης της Αιγιάλειας». Παρουσίασε διεξοδικά το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, μέσα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την Αιγιάλεια σε συνδυασμό και με τον ορεινό όγκο και τα Καλάβρυτα. ΄΄Τα προγράμματα υπάρχουν, τα χρήματα μπορούν να εξασφαλιστούν, πέρα από τις θέσεις και τις πολιτικές που εφαρμόζονται΄΄, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως είναι σημαντικό κάτοικοι και φορείς να γνωρίζουν την περιοχή μας. Μίλησε ακόμη για το πρόγραμμα Leader το οποίο, όπως είπε, έχει λάβει υπόψη του τη δυνατότητα της περιοχής και χρηματοδοτεί συγκεκριμένες ενέργειες με θεσμοθετημένα ουσιαστική στόχευση.

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε σε διακεκριμένους Αιγιαλείς, ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της παραγωγής, του Πολιτισμού, της Παιδείας και του τοπικού επιχειρείν, οι οποίοι για λίγα λεπτά ο καθένας έκαναν μία εισήγηση για τοπικά θέματα, προτείνοντας πρωτοβουλίες και λύσεις.

Μεταξύ άλλων, μίλησαν η Μαρία Οικονομοπούλου από τον Σύλλογο Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας σχετικά με την περιοχή της και με εμφανή δυσαρέσκεια για την βαρύτητα που της έχει δοθεί ως σήμερα, ο Γρηγόρης Ιατρού από τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού για την ανάδειξη των περιοχών, η Βάνα Μπεντεβή από την Ι.Λ.Ε.Α. με συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάδειξη του Άλσους του Ομαγειρίου Διός, την συνέχιση των ερευνών για την Αρχαία Ελίκη, την έκθεση τοπικών προϊόντων με αναφορά στην Συνέλευση της Βοστίτσας και την στεγασμένη με τοπικά προϊόντα λειτουργία της οδού Ερμού. Ο εικαστικός Βασίλης Ψαρράς, η υποψήφια δήμαρχος Αιγιαλείας Βάσω Ψυχράμη, το μέλος του Forum Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κώστας Σπηλιόπουλος κ.ά.

Η συνέλευση έκλεισε με το μέλος του Forum Άγγελο Ρούβαλη, να πραγματοποιεί από το βήμα την σύνθεση των προβληματισμών και των προτάσεων που ακούστηκαν, τονίζοντας το στρατηγικό σχέδιο υπάρχει αρκεί να γίνουν οι σωστές κινήσεις για να υλοποιηθεί. Παράλληλα, έκανε γνωστή την πρόθεση του Forum να συνδέσει τους Αιγιαλείς της διασποράς.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr