background img
banner
banner

Ζωντάνεψε η ιστορία στο Λόγγο

Το Μουσείο Ιστορίας-Λαογραφίας Λόγγου , με την ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, πρόβαλλε την περασμένη Κυριακή,την 24η Μαρτίου, ημέρα που κηρύχτηκε η επανάσταση στη Ρούμελη, και συγκεκριμένα στα Σάλωνα (σημερινή Άμφισσα) , και τίμησε τους ηρωικούς αγωνιστές  της για δυο λόγους :

  • Η επανάσταση στα Σάλωνα βοήθησε  την επιτυχία της επανάστασης στην Πελοπόννησο.
  • Πολλοί από τους ηρωικούς αγωνιστές της Ρούμελης , κυνηγημένοι από τους Τούρκους πέρασαν κι εγκαταστάθηκαν στην Πελοπόννησο και οι απόγονοί τους κατοικούν στην περιοχή της Αιγιάλειας.
  • Έγινε Μνημόσυνο στη Μνήμη των αγωνιστών Ηρώων της μάχης στα Σάλωνα  : Λάμπρου, Διαμαντοθανασού, Παπαπολίτη, Ψυχόγιαννου, Τσονονικολού, Νικολάου Μητρόπουλου, Πανουργιά , Ανδρίτσου, Βάσου Βασιλόπουλου, Νικολάου Σολιώτη, καθώς και Ανδρέα Λόντου.
  • Μετά το μνημόσυνο τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και πρώην Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Αθανάσιος Λουκόπουλος με καταγωγή από ΣεργούλαΔωρίδος.
  • Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο , κατατέθηκε στεφάνι από τον εκπ/κό κ. Μασαούτη  Δημήτριο και απαγγέλθηκαν   έμμετρες διηγήσεις των κατορθωμάτων τους όπως πέρασαν από στόμα σε στόμα και καταγράφηκαν από τους ιερείς που διετέλεσαν και εφημέριοι στο Λόγγο,Ιερομονάχους, Ευγένιο  Σερεντέλοαπό ΜάκρεςΔωρίδοςκαιΝικηφόρο-Βασίλειο Αργυρόπουλο από Λόγγο Αιγίου, καθώς και Ιερέα  Δημήτριο Χαμχούγιααπό ΜανάγουληΔωρίδοςκαι περιέχονται στα αρχεία του Μουσείου.
  • Τέλος δόθηκαν τιμητικά λευκώματα στους απογόνους των αγωνιστών της Ρούμελης Γεώργιο Λαμπρόπουλο, Θανάση Διαμαντόπουλο, Λάμπη Ψυχογιάννη, Νικόλαο Τσονιώτη, Δημήτρη Μητρόπουλο, Φάνη Πανουργιά, Παναγιώτη Ανδρίτσο, .

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με δημοτικούς χορούς από το χορευτικό όμιλο «οι Αχαιοί»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν:

  • Ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821
  • Ο κ. Βασίλειος Γεωργαντάς από το Σύλλογο «Άρατος» καθώς και ομάδα γυναικώνμε παραδοσιακές Ελληνικές φορεσιές, από την προσωπική συλλογή του εκπαιδευτικού-Λαογράφου, Λεωνίδα Πετρόπουλου.

Η Διοίκηση του Μουσείου Ιστορίας Λαογραφίας Λόγγου (ΜΙΛΛ) ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν στην εορταστική εκδήλωση και ιδιαίτερα τους Ιωάννη Σταυρόπουλο, Ιωάννη Μπελεχρή, Ιωάννη Μπαρδούτσο, Βασιλική Κυριακοπούλου-Λουκοπούλου, ΦιλιώΟυγιαρίδου-Ξυδιά, Μαρία Σιταρά,  Δημήτριο Μασαούτη και Ανδρέα Παλαιολογόπουλο.

 

 


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr