background img
banner
banner

Ανάκληση της απόφασης για τη Μ. Παρασκευή

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ!

Υποχώρηση… στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων του Αιγίου τη Μεγάλη Παρασκευή, έκανε τη Τρίτη 23 Απριλίου, το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας, ανακαλώντας την απόφασή του, λόγω της αντίδρασης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων που ούτε λίγο ούτε πολύ, μέσω ανακοίνωσής του, είχε φέρει το Σύλλογο προς των ευθυνών του, τονίζοντας πως με αυτή την απόφαση δεν εφαρμόζει τις διατάξεις του νόμου.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει πως απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων πριν τη 1.00 το μεσημέρι την Μεγάλη Παρασκευή, ο Εμπορικός Σύλλογος ανακοίνωσε λειτουργία την Μ. Παρασκευή 26 Απριλίου, από τις 11.30 το πρωί ως τις 6.30 το απόγευμα. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αιγιάλειας, τονίζοντας πως «το ωράριο που έχει εκδώσει ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγίου παραβαίνει το Νόμο που ορίζει κατηγορηματικά ότι απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι ώρα 13:00. Τα καταστήματα που θα συμβαδίσουν με το ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου Αιγίου, θα είναι έκθετα απέναντι στο Νόμο και σε οποιεσδήποτε ποινικές ή διοικητικές κυρώσεις».

Επιπλέον, γνωστοποιούσε το έγγραφο του Τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας με το οποίο απαντούσε προς το Εργατικό Κέντρο τα εξής: ΄΄Σας γνωρίζουμε ότι είναι η ισχύ η παρ. 2 του άρθρου 4 του Β.Δ. 748/66 (ΦΕΚ 179Α΄) και η παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 435/76 (ΦΕΚ 251Α΄), βάση των οποίων: «Η απασχόληση των μισθωτών των καταστημάτων ως και η λειτουργία αυτών απαγορεύεται μέχρι ώρα 13.00». Σημειώνεται ότι δύναται, σύμφωνα με το αρ. 3 παρ. 2 του Ν. 435/76 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 94 παρ. 6 περ. 28 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87Α΄ 7-6-2010) «Καλλικράτης» να καθορίζεται διαφορετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την ανωτέρω ημέρα, με απόφαση του αρμόδιου Δήμου, μετά από σύμφωνη γνώμη των οικείων επαγγελματικών οργανώσεων εργοδοτών και μισθωτών, εφόσον αυτοί υφίστανται και εφόσον οι τοπικές συνθήκες το επιβάλλουν»΄΄.

1.00 το μεσημέρι με 7.00 το απόγευμα πλέον…

Την Τρίτη 23 Απριλίου, με νέα ανακοίνωσή του, το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου ανέφερε πως η απόφαση ελήφθη επειδή αφουγκράστηκε τα προβλήματα του κλάδου λόγω οικονομικής κρίσης. Κι επειδή – όπως λέει- δεν έγινε δεκτή από το Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και υπάρχει… κίνδυνος για υποβολή μηνύσεων, τα καταστήματα την Μ. Παρασκευή θα λειτουργήσουν 1.00 το μεσημέρι με 7.00 το απόγευμα. Παράλληλα, επισημαίνει πως όποιο κατάστημα αποφασίσει να ανοίξει νωρίτερα, θα το κάνει υπ’ ευθύνη του!

Το γεγονός έφερε νέα σύγχυση και αναστάτωση στην αγορά καθώς πολλοί είναι οι καταστηματάρχες που επιθυμούν να λειτουργήσουν περισσότερες ώρες, απορώντας γιατί το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου δεν φρόντισε να έρθει σε συνεννόηση με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, όπως συνέβαινε παλιότερα. Μάλιστα, κάποιοι δήλωσαν έντονα ενοχλημένοι δεδομένου ότι έχουν προχωρήσει σε συνεννόηση με εμποροϋπαλλήλους για την ημέρα αυτή και έχουν κάνει προγραμματισμό, όπως ανέφεραν.

Λ. Παπαδόπουλος: «Δεν φρόντισαν να έρθουν σε συνεννόηση με τους εμποροϋπαλλήλους»

Μιλώντας για το θέμα στο “protionline.gr” το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος κατηγόρησε το προεδρείο ότι αφενός δεν σέβεται τα όσα ο νόμος ορίζει και αφετέρου ότι δεν προνόησε ώστε να συζητήσει το θέμα με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων για να βρεθεί η χρυσή τομή και να λειτουργήσει η αγορά τουλάχιστον από τις 12.00 που επιθυμούν κάποιοι, εφόσον ο νόμος δίνει αυτό το δικαίωμα. ΄΄Δυστυχώς, στο προεδρείο δεν σέβονται τις διαδικασίες, κάνουν του… κεφαλιού τους και αιφνιδιάζουν τους συναδέλφους σε μία περίοδο που και αυτοί περιμένουν να δουλέψουν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Κι εγώ προσωπικά έχω γίνει αποδέκτης παραπόνων χωρίς να φέρω ευθύνη, δεδομένου ότι σε συνεδρίαση του Δ.Σ. είχα ενημερώσει ότι πρέπει από πριν να έρθουν σε συνεννόηση με τους εμποροϋπάλληλους και το Εργατικό Κέντρο, κάτι που είχε γίνει και επί προεδρίας μου, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό΄΄, επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr